Menu
Punten

Ingrediënten

+

Antiboise

 • Roma tomaten 250.0 g
 • basilicum 35.0 g
 • dragon 20.0 g
 • koriander tak 10.0 g
 • sjalotten, fijngesneden 75.0 g
 • knoflook 10.0 g
 • citroensap
 • zwarte peper, gemalen
 • zeezout
 • olijfolie extra vergine 200.0 ml

Je vindt hier alles wat je wilt weten over antiboise, inclusief een overheerlijk recept voor een tomatenantiboise. Speciaal voor chefs, lees nu verder!

...

Bereiding

 1. Antiboise

  Leg de tomaten concassee en de fijngesneden kruiden in een bekken.
  Snijd de sjalotten fijn.
  Pers de knoflook tot puree. Doe deze erbij in het bekken.
  Voeg citroensap, gemalen zwarte peper en zout naar smaak toe.
  Voeg de olijfolie toe en vermeng de ingrediënten voorzichtig, zodat de tomaten intact blijven.
  Bewaar de antiboise tot gebruik in een afgedekte gastronormbak in de koeling.


  Wat is antiboise? Saus of dressing? 
   Antiboise is in feite een dressing maar wordt soms ook omschreven als saus. Het bestaat uit olijfolie, azijn (of een ander zuurtje), en kruiden. Het verschil van antiboise ten opzichte van normale dressings is dat er ook fijngesneden tomaten in zitten. Het is dus een grove dressing en wordt vaak gebruikt tijdens plating om gerechten de finishing touch te geven. Antiboise past bij vlees, vis en groente gerechten. Afhankelijk van het gerecht waar het bij of op geserveerd wordt kan je het warm of koud serveren. 

  Hoe smaakt antiboise? 
  Dat hangt af van hoe je deze maakt uiteraard. Maar doorgaans is een antiboise een frisse toevoeging aan een gerecht. Het kan daardoor warme en umami tonen uitbalanceren. Ook zal het vet (in de vorm van olijfolie) die in de antiboise zit, werken als smaakdrager voor het gerecht. Antiboise biedt heel veel mogelijkheden om je gerecht naar een volgend level te brengen en is dus zeker de moeite waard om mee te experimenteren. 

  Hoe maak je antiboise? 
  Het bovenstaande recept geeft je een idee van hoe je antiboise maakt. Natuurlijk zijn hier heel veel varianten op te bedenken. Zolang je olijfolie, azijn, kruiden en een vorm van groenten gebruikt kan je je dressing een antiboise noemen. 

  Antiboise en vis 
  Antiboise is bij uitstek geschikt om bij vis te serveren. Door de zoute, zure en frisse tonen is het een bijzonder goede combinatie bij meeste vis en schaaldier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antiboise serveren bij zeebaars, coquilles of zelfs zalm. 

  Maak antiboise 
  Antiboise is een perfecte toevoeging voor veel recepten. Met het bovenstaande recept kan je veel variëren en zo een antiboise maken die bij jouw eigen gerecht past. Hiermee breng jij jouw gerecht naar het volgende level!  
Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu