Per 1 januari 2019 verhoogt de overheid het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dit tarief geldt onder andere voor eten en (alcoholvrije) dranken. Maar waarom? We geven je graag meer uitleg en een aantal tips voor deze overgang.
Indirecte verhoging
‘Het kabinet verhoogt het lage btw-tarief als onderdeel van grote belastinghervormingen', vertelt Inge Hooites Meursing, Btw-specialist bij BDO Accountants & Adviseurs. ‘De belasting op arbeid gaat namelijk omlaag, en de arbeidskosten dus ook. De staatskas moet daarvoor natuurlijk gecompenseerd worden, en dat doet de overheid door de belasting op consumptie omhoog te gooien. Zo betalen consumenten alleen voor de producten en diensten die ze ook echt kopen.’
Prijzen verhogen… of toch maar niet?
Dat stelt horecaondernemers voor een dilemma: kunnen de menuprijzen omhoog? Zijn hun gasten bereid meer te betalen voor hetzelfde gerecht? Het is tijd voor een kritische blik op je bedrijfsvoering.
Marcel Kuhlmann, horeca-adviseur bij BDO, heeft hiervoor 4 praktische tips:
- Neem je receptuur en ingrediënten onder de loep. Kun je bepaalde ingrediënten vervangen?
- Kijk kritisch naar je leveranciers. Is de prijs die zij berekenen nog concurrerend? Zijn er lokale, kleinschalige leveranciers met wie je afspraken kunt maken?
- ‘Speel’ met je prijzen. Maak bijvoorbeeld je hardlopers 5% duurder en laat de minder populaire gerechten hun prijs behouden, of juist andersom.
- Denk ook ook eens na of je er een evenement van kan maken, zoals ‘december 6%-maand’. Nodig je gasten uit om nog een maand lang te profiteren van het lage tarief.
Boekhouden in de overgangsperiode
Deze wijziging heeft niet alleen impact op de prijzen maar ook op de boekhouding. Zo moet in het kassasysteem en andere software het lage btw-tarief vanaf het nieuwe jaar aangepast zijn. Ook op facturen en offertes staat straks 9 procent. Tijdens de overgangsperiode van 2018 naar 2019 krijg je te maken met zowel het oude als het nieuwe tarief.
Welk tarief moet je hanteren in welke situatie?
- Offerte in 2018 met prestatie, factuur en betaling in 2019: 9%
- Prestatie in 2019, factuur en betaling in 2018: 6%
- Prestatie in 2018, factuur en betaling in 2019: 9%
- Prestatie in 2018 of 2019, factuur in 2018, betaling in 2019: 6% of 9%?
Bij die laatste is het goed opletten! Staat de factuur geboekt op 2018, maar vindt de betaling plaats in 2019? Dan is het BTW percentage niet afhankelijk van het moment waarop de prestatie plaatsvindt, maar van je manier van boekhouden:
- Werk je met het kasstelsel? Dan stuur je na de eerste factuur met 6% btw een factuur na voor de ontbrekende 3% btw. Kondig dat wel vast aan op de eerste factuur. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Wanneer u pas in 2019 betaalt, zal 3% btw extra in rekening worden gebracht in verband met een verhoging van het lage BTW-tarief per 1 januari 2019’. Dit bevordert wellicht de betaling in 2018.
- Werk je met het factuurstelsel? Dan reken je 6% btw.
Tot slot heeft Kuhlmann nog 3 tips voor een soepele doorvoering van het vernieuwde BTW tarief:
- Bepaal of je de btw-verhoging doorberekent in de verkoopprijzen. Neem je doelgroep onder de loep: is die bereid om extra te betalen? Zo ja, bereken alvast de nieuwe prijzen. Zo nee, licht je bedrijf door op mogelijke besparingen (personeelskosten, receptuur), ga in gesprek met leveranciers of bedenk een andere creatieve oplossing.
- Houd bij het opstellen van offertes voor 2019 alvast het nieuwe tarief aan. Is het onduidelijk of de rekening betaald wordt in 2019 of 2018? Geef dan aan dat er gerekend wordt met het op dat moment wettelijk geldende btw-tarief.
- Groeit de nieuwe maatregel je boven het hoofd? Schakel op tijd de hulp in van een adviseur!