Menu
Punten

Veel restaurants kiezen tegenwoordig voor maaltijdbezorging. Consumenten denken bij bezorging vaak aan pizza & shoarma. Als chef kun je gasten nu verrassen door culinaire gerechten aan te bieden en hen een restaurantgevoel te geven.

Echter, maaltijdbezorging is een vak apart. Je moet met verschillende factoren rekening houden. Behoudt dit gerecht wel de kwaliteit tijdens een bezorging van 15 minuten? Hoe kan ik een klant verrassen, maar het mezelf niet al te moeilijk maken? Onze chef Edwin van Gent (SVH Meesterkok en Culinair Adviseur bij Unilever Food Solutions) heeft vijf populaire recepten van onze website uitgekozen en laat je met een paar simpele aanpassingen zien hoe je deze relevant kan maken voor zowel afhalen als bezorging. 

1.	Poké bowl met zalm en ponzu mayonaise

1. Poké bowl met zalm en ponzu mayonaise

Een poké bowl is een enorm trendwaardig gerecht en zeer geschikt voor thuisbezorging.

  • Vervang de zalm door tonijn sashimi en je hebt een nieuwe variant op je kaart staan.
  • Serveer de sushirijst in bakjes met daar boven op de verschillende garnituren.
  • Bespaar tijd in je keuken door alle toppings willekeurig over de rijst te doen en het geheel vervolgens af te maken met de ponzu mayonaise. Serveer de opmaak, zoals krokant gebakken uitjes, wel apart. 
  • Vervang de zalm en ponzu mayonaise, door tofu en vegan mayonaise. Zo heb je een extra (vegan) gerecht op je menu staan zonder aanvullende handelingen.  
2.	Salade geitenkaas met bietjes en balsamico

2. Salade geitenkaas met bietjes en balsamico

Een salade kun je inzetten als voor-, hoofd- en bijgerecht en voor zowel lunch als diner. Daarnaast bespaar je veel tijd in de mise en place. Van een Caesar salade tot een salade nicoise, er zit voor elke gast wel wat tussen. Voor jou als chef is het slim om hierop in te spelen. 

Wat het nog leuker en specialer maakt, is om de salade apart in te pakken van de andere componenten. Verpak de weide kruiden, het geitenkaas rolletje en de bietjes in verschillende bakjes en giet de balsamico vinaigrette in een mooi wegwerpflesje. Op deze manier komt de salade knapperig en keurig verzorgd aan. De gast krijgt daarnaast de regie in handen door de salade zelf mooi op een bord te dresseren.   

3.	Vegetarische burger met avocado

3. Vegetarische burger met avocado

Burgers, ze zijn er in alle soorten en maten. Om slim in te spelen op de klant van nu, is een vegetarische burger aanbieden op je menu een goede optie. Een hamburger werkt goed binnen thuisbezorging, maar houdt wel rekening met kleine factoren om de kwaliteit van je burger te behouden.

  • Toast beide kanten van het broodje, zodat het niet nat en zacht wordt. 
  • Zorg er ook voor dat je de vinaigrette niet over het broodje verspreid. Verspreid de vinaigrette over de avocado en baby kale om het broodje krokant te houden. Maak van de avocado eventueel een guacamole of salsa. Dit is makkelijker te verpakken en werkt kwalitatiever. Zo zie je dat je door een simpele verandering een gerecht beter kunt serveren. 
  • Serveer de burger met frites, een bakje mayonaise, een blikje drinken en een pint ijs. Zo heb je een goede mealdeal op je kaart staan, inclusief producten waar je marge op maakt.   
4.	Pittig rundstoofvlees

4. Pittig rundstoofvlees

Alle stoofpotgerechten zijn een aanrader op je bezorging menu. Van een klassieke Boeuf Bourguignon tot een moderne rendang. Maak het jezelf makkelijk door een grote batch voor te bereiden in de mise en place. Houdt je stoofvlees gedurende de avond op laag vuur zodat het altijd klaar is om bezorgd te worden.

Bijpassende gerechten, zoals rijst en purees, zijn ook uitermate geschikt om te regenereren in de oven of magnetron. Serveer de witte rijst apart van het stoofvlees en verpak garnituren zoals koriander in een klein bakje.    

5.	Risotto met groene asperges, weidekruiden en een 62ºC eitje

5. Risotto met groene asperges, weidekruiden en een 62ºC eitje

Risotto is, net als een stoofgerecht, een prachtig gerecht om in de mise en place klaar te zetten en behoud de kwaliteit gedurende een bezorging. Met dit gerecht speel je daarnaast perfect in op het huidige seizoen. De vraag naar asperges en aspergegerechten is er nu ook, dus vergeet dit zeker niet voor op je menu.

  • Kook de rijst niet te ver en koel de risotto basis snel terug.
  • Maak de risotto pas op het laatste moment af door de groene kruiden, peterseliepuree en de kaas toe te voegen. Op deze manier heb je een mooie basis en kan je er bijvoorbeeld ook gemakkelijk een paddenstoelenrisotto van maken. 
  • Risotto’s blijven, net als stoofgerechten, goed warm tijdens de rit naar de gast toe. Bij dit recept is het extra leuk (en handiger voor het bezorgproces) om alles apart in te pakken en bijvoorbeeld een handleiding bij te voegen. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je een 62ºC eitje thuis bereidt en hoe je het gerecht zo opmaakt, dat het een restaurantwaardige belevenis wordt voor je klant.

Online zichtbaarheid

Tot slot is het erg belangrijk om je online zichtbaar te maken. Er is veel concurrentie online. Belangrijk is om jezelf te onderscheiden van de rest en je zichtbaar te maken. Gebruik de platformen die je hebt om jouw publiek te laten weten dat je bezorgt. Link op social media altijd door naar je contactgegevens en je menukaart. Zo kunnen klanten je eenvoudig benaderen om een bestelling te plaatsen en hebben ze snel inzicht in je gerechten.

Beschrijf je gerechten op een duidelijke en appetijtelijke manier op zowel je menukaart als op je online platformen. Je wilt je gasten tenslotte overhalen om dit gerecht te bestellen. Goede, smakelijke foto’s van je gerechten is uiteraard een perfecte toevoeging aan je omschrijving: Één beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden. 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu