Menu
Punten

Onderstaande tips van onze chef Edwin van Gent (SVH Meesterkok en Culinair Adviseur bij Unilever Food Solutions) helpen je op weg: 
1. Stel een margerijke menukaart samen

1. Stel een margerijke menukaart samen

Analyseer je menukaart: welke gerechten zijn hardlopers en welke leveren het meeste op? Neem bij het opstellen van je rendabele menukaart gerechten op die populair zijn én een hoge marge hebben.

Kijk of je kunt besparen op inkoop, bijvoorbeeld door te werken met producten uit de droogvoorraad of vriezer. Let daarnaast ook op aanbiedingen. Heeft de boer uit jouw dorp bijvoorbeeld oogst over? Neem contact met hem op. Zo help je de boer een handje, heb jij verse, lokale producten waar jouw gasten blij van worden en krijg jij een hogere marge.

Door deze crisis hebben jouw gasten zich gerealiseerd wat ze missen. Houd daarom juist jouw klassiekers en signatuur gerechten op de nieuwe kaart. Dit is hetgeen waar zij terug voor zullen komen!

2. Efficiënt en snel

2. Efficiënt en snel

Een rendabele kaart is vaak een kleine kaart. Een kleine kaart minimaliseert de kans op voedselverspilling en maakt kiezen voor de gasten makkelijker, wat de doorloopsnelheid kan verkorten. Hiermee kan je een tafel op een avond meerdere malen bezetten en kun je vaker wisselen van menu om je gasten te blijven verrassen.

Kijk voor een rendabele menukaart ook naar snelle, efficiënte gerechten waarvoor weinig handelingen nodig zijn. Hierbij kunnen bepaalde basis convenience producten een uitkomst bieden en jou veel tijd besparen. Denk hierbij aan kwalitatieve fonds, basis sauzen en soepen.  

Bedenk bij elk gerecht hoeveel handelingen dit op het bord zijn en hoe dicht je op elkaar staat. Bedenk wie of welke chef de partie verantwoordelijk is voor welke handelingen.  

Een rendabel gerecht bestaat uit alleen de nodige ingrediënten. Zo zorg je ervoor dat alles op het bord een functie heeft. Dit heeft als consequentie dat je wellicht minder garneringen zal toevoegen om het bord mooi te maken. Ga hierin terug naar de basis.  

3. Ga voor gezond, lokaal en duurzaam

3. Ga voor gezond, lokaal en duurzaam

Nu gezond eten nog belangrijker is geworden, is het goed om kritisch te kijken naar hoe ‘groen en gezond’ je menu is. Zorg dat groenten goed vertegenwoordigd zijn en je ook voldoende vegetarische gerechten aanbiedt. 

Serveer je gasten herkenbare klassiekers en houd het simpel. Het stukje vlees of vis mag na deze periode wel iets kleiner en de portie groente groter. Doordat je de duurder ingrediënten (vlees en vis) kleiner maakt worden ook je marges hoger. 

Pas je menu aan naar seizoensgebonden ingrediënten die herkenbaar en wellicht goedkoper om in te kopen zijn. Zo kun je makkelijker gebruik maken van lokale producten zoals asperges en aardbeien van het land. 

Ook soep heeft een gezond imago. Speel daarop in met de toevoeging van ‘hippe groenten’. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappelsoep of Marokkaanse harira. Klik hier voor meer eigentijdse soeprecepten

Bekijk welke (alcoholvrije) drankjes je op het menu kunt zetten – daarbij kun je ook denken aan het zelf maken van kombucha en kefir. Gezond, goedkoop en helemaal van deze tijd. Én natuurlijk ook heel rendabel! 

4. Gaan bezorgmaaltijden blijven?

4. Gaan bezorgmaaltijden blijven?

Grote kans dat je bent overgegaan tot het maken van afhaal- of bezorgmaaltijden. Aangezien de markt van dit soort maaltijden zal blijven groeien, is het slim om alvast na te denken over hoe je een rendabel bezorg- of afhaalmenu kunt laten bestaan naast je gewone menukaart. Klik hier voor meer tips over bezorgmaaltijden.  

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu