Menu
Punten

Een vette Hollandse Nieuwe Haring. Je kunt hem tussen duim en wijsvinger bij de staart pakken, door de uien slepen, in de lucht laten bungelen en met je hoofd naar achter oppeuzelen. In Amsterdam wordt de vis juist vaak klein gesneden en met een vorkje opgegeten. Hoe je haring ook eet, liefhebbers smullen ervan.

Haring seizoen! Op welke datum komt de Hollandse Nieuwe Haring 2022?

Alleen vanaf de officiële start tot het eind van het haringseizoen mag maatjesharing als Hollandse Nieuwe worden verkocht. Daarna is alleen nog de naam maatjesharing toegestaan. Belangrijk dus, om exact te weten wanneer het Hollandse Nieuwe haringseizoen 2022 losbarst voordat je de vis onder deze naam gaat verkopen.

Het seizoen wordt ingeluid bij de traditionele veilig van het eerste vaatje haring. Het Nederlands Visbureau heeft bepaald dat dat dit jaar zal plaatsvinden op dinsdag 14 juni. Dat betekent dat de start van de verkoop 15 juni is. Vanaf deze dag kun je de Hollandse Nieuwe Haring weer in het ijs leggen op je koelvitrine.

Wanneer is het Vlaggetjesdag 2022?

Met Vlaggetjesdag wordt de komst van Hollandse Nieuwe Haring gevierd in Scheveningen. Een belangrijke dag om de verse haring eens goed te promoten. Zaterdag 18 juni kunnen de vlaggetjes weer uit de kast worden gehaald om je viskraam extra feestelijk te maken.

Haring, Hollandse Nieuwe, vis

 

Hoe oud is Nieuwe Haring en waar wordt het gevangen?

Een Hollandse Nieuwe Haring is minstens 3 jaar oud en wordt van mei tot juli in zes weken tijd gevangen. Haring die in deze periode wordt gevangen, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten, gefileerd en ook direct wordt ingevroren, krijgt de naam Hollandse Nieuwe Haring. Bovendien moet de vis minimaal een vetpercentage van 16% hebben. De naam ‘Hollandse Nieuwe’ is ontstaan omdat dit proces in Nederland is uitgevonden. Het heeft dus niets te maken met de herkomst de vis. Deze wordt vooral gevangen in Noorwegen, Denemarken en Schotland. 

Zo herken je een échte Hollandse Nieuwe verse Haring

Oude haring die als Hollandse Nieuwe Haring verkocht wordt: het is niet de bedoeling maar toch gebeurt het. Een zeer goede oude haring kan sterk overeenkomen met een Hollandse Nieuwe, daarom moet je erop vertrouwen dat jouw groothandelaar de juiste verkoopt. Als visboer wil je zeker zijn van de haring die je verkoopt, want klanten hebben weer alle vertrouwen in jou. Lees hier de kenmerken van een échte Hollandse Nieuwe.

Vette smaak met een vleugje zeewater

  • Te beginnen bij de smaak, want daar draait het uiteindelijk om. Een échte Hollandse Nieuwe Haring smaakt vettig en fris met een malse structuur. In de verte moet je een vleugje zeewater kunnen proeven. Dan weet je dat je met een Nieuwe Haring te maken hebt!

Helder rode of roze kleur

  • Een andere indicator is de kleur van de haring. Als visboer weet je als geen ander dat hoe ouder de haring is, hoe roder deze van binnen wordt. Een Hollandse Nieuwe Haring heeft aan de binnenkant dan ook een helder rode of roze kleur. Ook de ogen kleuren fris rood wanneer het gaat om een verse haring.

Zilvere glans

  • De zilvere buitenkant van een Hollandse Nieuwe Haring heeft een mooie glans. Een oude haring glanst niet, deze vissen zijn donker geworden vanwege het verduisteren in de vrieskist.

Start de verkoop!

Met deze 3 tips speel je in op de Nieuwe Haring verwachtingen van consumenten

Vis schoonmaken voor de neus van de klant

Vis schoonmaken voor de neus van de klant

Voor visliefhebbers kan het niet vers genoeg. Dit is de reden waarom consumenten kiezen voor jouw viskraam en niet de supermarkt. 

Voor de optimale versbeleving maak je de Nieuwe Haring voor de neus van je klanten schoon. Kenners zullen het helder rode binnenste van de vis herkennen als Hollandse Nieuwe. Zo win je het vertrouwen en komen klanten graag terug voor een tweede.

Varieer met uien

Varieer met uien

Als visexpert weet je dat Hollandse Nieuwe zonder uien het beste tot zijn recht komt. Toch zijn er genoeg liefhebbers die het graag bij hun haring eten. 

Als visboer wil je je klanten optimaal kunnen bedienen en verleiden tot het proeven van een lekkere Nieuwe Haring. Zorg daarom voor genoeg variatie in uien. Denk ook eens aan rode uien of sjalotten bij de haring. Deze kun je eventueel verwarmen voor een zoetere smaak. 

Organiseer een haringfeest

Organiseer een haringfeest

Nodig klanten, kennissen en leveranciers uit voor een haringfeest om de komst van de Hollandse Nieuwe te vieren.

 Het concept is eenvoudig: verkoop de haring die avond of middag met een actie prijs en zorg voor een traditioneel drankje erbij, zoals jenever. Kleed je kraam of zaak feestelijk aan en zorg voor wat statafels. Je zult zien dat iedereen langskomt om te genieten van deze heerlijke vis! 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu