Menu
Punten

Een vette Hollandse Nieuwe Haring. Je kunt hem tussen duim en wijsvinger bij de staart pakken, door de uien slepen, in de lucht laten bungelen en met je hoofd naar achter oppeuzelen. In Amsterdam wordt de vis juist vaak klein gesneden en met een vorkje opgegeten. Hoe je haring ook eet, liefhebbers smullen ervan.

Haring seizoen! Op welke datum komt de Hollandse Nieuwe Haring 2024?

Alleen vanaf de officiële start tot het eind van het haringseizoen mag maatjesharing als Hollandse Nieuwe worden verkocht. Daarna is alleen nog de naam maatjesharing toegestaan. Het is daarom belangrijk om precies te weten wanneer het Hollandse Nieuwe haringseizoen van 2024 begint voordat je de vis onder deze naam gaat aanbieden.

Het seizoen wordt ingeluid bij de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Op dinsdag 18 juni wordt het seizoen ingeluid met de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Vanaf woensdag 19 juni kun je de Hollandse Nieuwe Haring weer op het ijs leggen in je koelvitrine.

Wanneer is het Vlaggetjesdag 2024?

Met Vlaggetjesdag wordt de komst van Hollandse Nieuwe Haring gevierd in Scheveningen. Een belangrijke dag om de verse haring eens goed te promoten. Zaterdag 22 juni kunnen de vlaggetjes weer uit de kast worden gehaald om je viskraam extra feestelijk te maken.

Haring, Hollandse Nieuwe, vis

 

Hoe oud is Nieuwe Haring en waar wordt het gevangen?

Een Hollandse Nieuwe Haring is minstens 3 jaar oud en wordt van mei tot juli in zes weken tijd gevangen. Haring die in deze periode wordt gevangen, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten, gefileerd en ook direct wordt ingevroren, krijgt de naam Hollandse Nieuwe Haring. Bovendien moet de vis minimaal een vetpercentage van 16% hebben. De naam ‘Hollandse Nieuwe’ is ontstaan omdat dit proces in Nederland is uitgevonden. Het heeft dus niets te maken met de herkomst de vis. Deze wordt vooral gevangen in Noorwegen, Denemarken en Schotland. 

Zo herken je een échte Hollandse Nieuwe verse Haring

Het kan soms gebeuren dat oude haring als Hollandse Nieuwe wordt verkocht, hoewel dit niet de bedoeling is. Een goede oude haring kan lijken op een Hollandse Nieuwe, daarom is het belangrijk om te vertrouwen op je groothandelaar om de juiste haring te leveren. Als visboer wil je er zeker van zijn dat je de juiste haring verkoopt, zodat klanten jou kunnen vertrouwen. 

Lees hier de kenmerken van een échte Hollandse Nieuwe:

Vette smaak met een vleugje zeewater

  • Laten we beginnen met de smaak, want dat is waar het uiteindelijk om draait. Een échte Hollandse Nieuwe Haring smaakt vettig en fris met een malse structuur. In de verte moet je een vleugje zeewater kunnen proeven. Dan weet je dat je met een Nieuwe Haring te maken hebt!

Helder rode of roze kleur

  • Een andere indicator is de kleur van de haring. Als visboer weet je als geen ander dat hoe ouder de haring is, hoe roder deze van binnen wordt. Een Hollandse Nieuwe Haring heeft aan de binnenkant dan ook een helder rode of roze kleur. Ook de ogen kleuren fris rood wanneer het gaat om een verse haring.

Zilveren glans

  • De zilveren buitenkant van een Hollandse Nieuwe Haring heeft een mooie glans. Een oude haring glanst niet, deze vissen zijn donker geworden vanwege het verduisteren in de vrieskist.

Start de verkoop!

Met deze 3 tips speel je in op de Nieuwe Haring verwachtingen van consumenten

Vis schoonmaken voor de neus van de klant

Vis schoonmaken voor de neus van de klant

Voor visliefhebbers kan het niet vers genoeg. Dit is de reden waarom consumenten kiezen voor jouw viskraam en niet de supermarkt. 

Voor de optimale versbeleving maak je de Nieuwe Haring voor de neus van je klanten schoon. Kenners zullen het helder rode binnenste van de vis herkennen als Hollandse Nieuwe. Zo win je het vertrouwen en komen klanten graag terug voor een tweede.

Varieer met uien

Varieer met uien

Als visexpert weet je dat Hollandse Nieuwe zonder uien het beste tot zijn recht komt. Toch zijn er genoeg liefhebbers die het graag bij hun haring eten. 

Als visboer wil je je klanten optimaal kunnen bedienen en verleiden tot het proeven van een lekkere Nieuwe Haring. Zorg daarom voor genoeg variatie in uien. Denk ook eens aan rode uien of sjalotten bij de haring. Deze kun je eventueel verwarmen voor een zoetere smaak. 

Organiseer een haringfeest

Organiseer een haringfeest

Nodig klanten, kennissen en leveranciers uit voor een haringfeest om de komst van de Hollandse Nieuwe te vieren.

 Het concept is eenvoudig: verkoop de haring die avond of middag met een actie prijs en zorg voor een traditioneel drankje erbij, zoals jenever. Kleed je kraam of zaak feestelijk aan en zorg voor wat statafels. Je zult zien dat iedereen langskomt om te genieten van deze heerlijke vis! 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu