Menu
Punten

Wat is plating? 

Plating betekent in de horeca: ‘het opmaken van een bord’. De term komt uit het Engels. Het is de laatste stap van het bereiden van je gerecht voor je het naar de gast brengt. Plating is een manier om je eten op een unieke en creatieve manier te presenteren. 

Waarom is een bord opmaken belangrijk? 

Er zijn verschillende redenen waarom aandacht besteden aan de opmaak van het bord belangrijk is.

Showcase jouw unieke stijl

Showcase jouw unieke stijl

De opmaak van je bord zegt net zo veel over je restaurant of hotel als de aankleding van de ruimte. Door je plating aan te laten sluiten bij de stijl van je zaak kan je je gast een complete beleving geven. 

Bij een klassieke zaak hoort ook een klassiek opgemaakt bord. Ben jij experimenteel en modern? Laat dat dan in de opmaak van je bord terugkomen en geef je klant een totaal beleving.

Social media

Social media

Het cliché van de meisjes die eten bestellen om er eerst foto's van te nemen is nog steeds merkbaar in de horeca. Maar dit cliché is voor de horecaondernemer een zegen

Want als jouw bordopmaak zo mooi is dat het op een Instagram pagina beland met heel veel volgers, dan zullen die volgers ook naar jouw restaurant willen komen. Het is dus eigenlijk gratis reclame.

Ook kun je zelf je gasten digitaal inspireren! Lees hier meer over hoe je dat precies doet.

Verbeter de smaak (nog meer)

Verbeter de smaak (nog meer)

Dat ogen soms groter zijn dan de maag dat weten we, maar als het aankomt op je ogen en maag, is er nog een verband. We houden er namelijk van om mooie dingen te zien. 

We gaan er dan ook vanuit dat dingen die mooi zijn lekkerder zullen smaken. Een slecht opgemaakt bord kan dus als gevolg hebben dat je eten als minder lekker wordt ervaren. Maar een bord opgemaakt met creativiteit kan je hele gerecht nog lekkerder maken. 

Wat voor technieken zijn er voor borden opmaken? 

Je kan allerlei kanten op bij het opmaken van een bord. Zoals we al lieten zien is creativiteit en een besef van de stijl van je horecaonderneming belangrijk. Om het praktisch te maken delen we hier wat tips en technieken voor het opmaken van je bord.

Begin met het bord

Begin met het bord

Net als een schilder moet je het juiste doek kiezen. Een bord heeft grote invloed op je gerecht. 

Een klein bord zorgt ervoor dat je je opmaak ook klein zal moeten houden. Een groot bord geeft je de mogelijkheid om meer ruimte in te nemen met de plating van je ingrediënten.

Maar denk ook na over de kleur van je bord. Lichte ingrediënten (zoals witvis) springen in het oog op een donkere ondergrond. En donkerdere ingrediënten (zoals vlees) komen beter naar voren met een plating op een lichte ondergrond. Waar je precies voor kiest hangt natuurlijk ook samen met de stijl van je restaurant.

Begin in het midden

Begin in het midden

Als je in het midden van het bord begint, helpt dit je presentatie netjes te houden. 

Je kan in het midden beginnen met een saus uit te vegen en in of om de vorm van de veeg verschillende ingrediënten te plaatsen. Zo geef je alles op het bord een goede plaats en is je opmaak netjes en aantrekkelijk

Ga de hoogte in

Ga de hoogte in

Probeer je bij de opmaak van het bord in lagen en structuren te denken.

Met kookringen kan je risotto en rijst mooi opmaken op het bord en daarop verder bouwen. Ook het stapelen of leunen van ingrediënten tegen elkaar aan maken de opmaak van je bord creatief.

Kies een kleurenpallet

Kies een kleurenpallet

Kleuren maken een gerecht aantrekkelijk. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de kleuren waarmee jij je bord opmaakt. 

Contrasterende kleuren werken vaak goed samen. Bijvoorbeeld bij het opmaken van een bord carpaccio. De warme rode kleuren van het vlees worden vaak opgefrist met het groen van rucola. Eenzelfde soort kleuren combinatie kan je natuurlijk een veel gerechten gebruiken.

Mist de opmaak van je bord iets in kleur? Denk dan ook aan je garnering. Eetbare bloemen of kressen zijn ideaal voor het toevoegen van kleur. 

Houd het schoon

Houd het schoon

Misschien wel dé belangrijkste tip is het schoonhouden van je bord terwijl je het opmaakt. Voor een groot gedeelte komt dit neer op netjes werken maar ook hier zijn technieken voor. 

Doe sauzen in knijpflessen zodat je niet kan morsen én heel precies kan spuiten. Gebruik tangen om vlees en groente op een plekt te leggen en als finishing touch kan je je bord opmaken met garnering die je met een pincet op de juiste plek ligt. Haal dan nog even een (schone!) theedoek langs de rand van het bord en je bent klaar! 

Bij twijfel: houd het simpel

Bij twijfel: houd het simpel

Er zijn ontzettend veel technieken om een bord op te maken en eindeloos veel mogelijkheden om je gerecht te presenteren. 

Als je opzoek gaat naar inspiratie (bijvoorbeeld op Pinterest, Instagram of vakbladen) dan zal je overspoeld worden met ideeën. Daarom is onze laatste tip ook: bij twijfel hou het simpel.

Klaar om een bord op te maken

Het is nu wel duidelijk dat bordopmaak in een restaurant je gerechten naar een volgend level kan brengen. Ga opzoek naar inspiratie en laat je creativiteit de vrije loop op het bord.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu