Menu
Punten

Chef Edwin van Gent begon in 1984 met het fotograferen van zijn gerechten. “Ik maakte thuis gerechten na die we in de restaurants bereidden of die ik in bladen van topchefs tegenkwam. Die gerechten fotografeerde ik voor mezelf, voor in een plakboek. Volgens mij heb ik die foto’s nog wel ergens.” Nu, werkt hij alweer 20 jaar samen met food fotograaf Remko Kraaijeveld om alle fotografie voor Unilever Food Solutions te verzorgen.  
foodfotografie, fotografie, social media, reclame

Waarom foodfotografie?

Over het antwoord op de vraag wat de toegevoegde waarde is van food fotografie, is Edwin kort:

Als Chef ben je trots op je gerecht en deel je graag wat je met passie hebt gemaakt. Als je zo je gasten kan laten zien waarmee je bezig bent, krijg je automatisch reclame voor je zaak.

Edwin heeft zelf ook een account op Instagram (chef_edwin_ufs) waar hij al zijn favoriete gerechten deelt. Hij vertelt dat hij veel positieve reacties krijgt.

Je moet natuurlijk wel zorgen dat het er goed uitziet. Foto’s die niet aanspreken hebben meestal geen goede belichting of een verkeerde stand van de camera. Vooral belichting is heel belangrijk om gerechten er smakelijk en warm uit te laten zien. Je voegt zo namelijk een extra stukje gevoel toe.
foodfotografie, fotografie, foto bewerking

Opmaken 

Als je een salade aanmaakt met vinaigrette en deze gelijk in de set plaatst, zie je dat hij heel snel inzakt en dat het leven eruit is. Je moet heel vlot werken.

Een bord opmaken voor receptfotografie is volgens Edwin wel een vak apart.

Het grote verschil is dat de porties vaak veel kleiner zijn wanneer je gaat fotograferen. Daarnaast maak je het bord ook op vanuit de hoek waar je de foto’s neemt. Als je het bord van bovenaf wil vastleggen, maak je hem heel anders op dan voor een foto van de zijkant.

Daarnaast zet Edwin nog een paar extra tips op een rij:  

Tip 1: dressings & sauzen

Tip 1: dressings & sauzen

Voeg de dressing of saus pas toe aan het gerecht als je een proef-foto hebt gemaakt. “En, begin rustig. Voeg in etappes steeds een beetje meer toe – het kan er  namelijk niet meer af.
 

Tip 2: cressen & kruiden

Tip 2: cressen & kruiden

Cressen en kruiden die gevoelig zijn voor de temperatuur in een warme keuken kan je het beste pas op het einde toevoegen, zodat ze er mooi uit blijven zien.

Tip 3: speel met licht

Tip 3: speel met licht

Speel met licht, dit kan de foto maken of breken. Test hierbij ook vooral uit wat je zelf mooi vindt overkomen.

Tip 4: verbinden

Tip 4: verbinden

Laat alle componenten een ‘familie’ worden. Zorg dat je geen losse vlakken hebt op het bord, maar verbindt alles met bijvoorbeeld een dressing, cress of kruid. Experimenteer hier ook gerust mee!

Tip 5: ingrediënten

Tip 5: ingrediënten

Zorg dat je van tevoren alle ingrediënten in huis hebt om mee te experimenteren. “Soms kom ik erachter dat ik een ingrediënt mis, vooral als ik de gerechten nog niet heb geperfectioneerd.

Heb je meer inspiratie nodig? Volg @unileverfoodsolutions op instagram voor de mooiste foto's van gerechten!

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu