Menu
Punten
1. Alternatieve eiwitten

1. Alternatieve eiwitten

Eén van de grootste trends in vega(n) is de onstuitbare opmars van de alternatieve eiwitten. Alternatief betekent hier: niet uit de veeteelt afkomstig. Een nieuwe generatie vleesvervangers doet ons de stoffige groenteburgers uit het verleden gauw vergeten. De Vegetarische Slager loopt in Nederland op kop met plantaardig vleesch: onze hamburger of hotdog zijn niet van de echte vleesbeleving te onderscheiden.

2. Gastronomie gaat vega(n)

2. Gastronomie gaat vega(n)

Michelin deelt tegenwoordig groene sterren uit aan duurzame restaurants, die vaak veelal plantaardig koken. En Eleven Madison Park in New York, één van de allerbeste restaurants ter wereld, heeft besloten om na de lockdown geheel vegetarisch te gaan koken. In de gastronomie krijgen planten steeds vaker een plek in de spotlight.

3. Vegan junkfood

3. Vegan junkfood

Niet alleen sterrenzaken kiezen voor plant-based, ook de snackbar op de hoek kiest vaker voor plantaardige snacks. De Vegan Junk Food Bar is in een paar jaar van een enkele zaak uitgegroeid naar een (inter)nationale franchise. Gezond is het niet, maar lekker zeker wel.

4. Eten uit het Midden-Oosten

4. Eten uit het Midden-Oosten

De keuken uit onder andere Israël en Libanon vindt zijn weg naar het Westen. En dan hebben we het niet over kebab, maar over vega(n) topgerechten als falafel, sabich, baba ganoush of gewoon een perfect geroosterde bloemkool uit de oven. Door de uitgesproken smaken mis je het vlees absoluut niet.

5. Bowls

5. Bowls

Hartstikke hip: kleurrijke en goedgevulde kommen met een combinatie van groenten, fruit, granen en yoghurt. Makkelijk om uit te eten en bijzonder mooi om naar te kijken. Het oog, of beter gezegd de instagrampagina, wil ook wat natuurlijk. Bowls zijn gezonde gerechten die zo worden gepresenteerd dat ze goed scoren op social media. Deze kommen verdwijnen voorlopig nog niet uit ons straatbeeld (of onze instagramtijdlijn).

6. Gezonde delivery

6. Gezonde delivery

Voor de lockdown groeide de markt voor maaltijdbezorging als kool, en corona heeft de groei een extra boost gegeven. Er is echter nog veel te winnen op het gebied van gezonde delivery. De kebabs, spareribs en burgers kennen we nu wel, maar het aantal gezonde opties is nog steeds op één hand te tellen, vooral buiten de grote steden. Het aantal vegetariërs en veganisten groeit gestaag, en die willen ook regelmatig een maaltijd laten bezorgen.

7. Vega(n) desserts

7. Vega(n) desserts

Vegan ijs doet niet meer onder voor de klassieke gelato, en vegan baksels staan dankzij Heel Holland Bakt ook in een welverdiende spotlight. Veganistische desserts hebben nog niet dezelfde bekendheid als vleesvervangers, maar het zou ons niet verbazen als binnenkort op elke dessertkaart een vegan optie vermeld staat.

8. Vergeet de vis niet

8. Vergeet de vis niet

Niet alleen de veeteelt gaat richting het verdomhoekje, maar ook de visserij. Visvervangers hebben hetzelfde kwaliteitsniveau bereikt als vleesvervangers, maar zijn nog niet alom bekend. Dat gaat niet lang meer duren: vega(n) vis wordt groot. Heel groot. Concepten als Beyond Sushi bewijzen met hun volledig op groenten gebaseerde sushi dat er zelfs voor de meest traditionele visgerechten een alternatief is.

9. Healthify

9. Healthify

Voeding wordt steeds meer gezien als medicijn, en binnen zo’n gezond dieet zijn groenten veel belangrijker in dan vlees. We gaan steeds bewuster eten en steeds meer mensen weten precies welke voeding bijdraagt aan hun fysieke en mentale gezondheid. Zo zijn superfoods die helpen tegen stress zijn in trek, zeker tijdens een pandemie. Speel dus in op gezond.

10. Regeneratief gegroeid

10. Regeneratief gegroeid

Last but not least: regeneratieve landbouw, waarbij we evenveel teruggeven aan de natuur dan dat we eruit halen. Dit wordt de nieuwe standaard. Ons voedselsysteem moet veel duurzamer als we in de toekomst ook nog willen genieten van akkerbouwproducten. Wees transparant over de herkomst en productiemethoden van de ingrediënten die je gebruikt. Gasten zijn betrokken en met een goed en eerlijk verhaal scoor je punten.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu