Menu
Punten

Terug naar de basis: 7 x wildpluktips

“Eigenlijk zijn we van nature allemaal wildplukkers”, vertelt Edwin. “Ga maar eens na, hoe loop je zelf over de markt of door een groothandel? Je gaat op zoek, kijkt, voelt en proeft. Het is wat we als mens altijd al hebben gedaan. Struin door het landschap en voel je één met de natuur. Maar duik niet onvoorbereid de bossen in. Stoom jezelf klaar voor een dag wildplukken.” 

 

1. Wees nieuwsgierig

Ga de deur uit en doe onderzoek. Zo ben ik ook begonnen. Ga eens voor een boom, plant of struik staan en zoek op Google. Wat is er bijvoorbeeld eetbaar aan een eik? Waar kun je de bast, het hout of de eikels voor gebruiken? Trigger je nieuwsgierigheid en zoek het uit.

2. Lees je in

Koop een goed wildplukboek en lees het ook echt. Verdiep je in de natuur en seizoenen om te voorkomen dat je mooie producten misloopt. Toch jammer als je op de verkeerde plek zoekt, iets plukt dat giftig blijkt te zijn of net een maand te laat bent.

3. Houd je aan de seizoenen

Begrijp dat alles wat in het seizoen leeft en bloeit, ook weer vergaat. Als het er is: pluk het dan op dat moment, want veel planten en kruiden vind je maar in één bepaald seizoen. In het najaar geniet je bijvoorbeeld volop van noten, zaden, vruchten en paddenstoelen. Zo heeft iedere periode weer wat moois. 

4. Verdiep je in de gebieden

Als je weet wat je wanneer wilt plukken, verdiep je dan in de gebieden. Bij de Oosterschelde vind je bijvoorbeeld zeewier, schaal- en schelpdieren. Wil je duindoorn? Ga dan in september en oktober de duinen in. Er is in Nederland zoveel moois te vinden, maar je moet wel weten waar je moet zoeken.

5. Houd je aan de regels

Je kunt niet zomaar overal wildplukken. Ik werk bijvoorbeeld met overeenkomsten of mondelinge afspraken met landeigenaren. Wildplukken mag, mits je goedkeuring hebt. Verdiep je, voor je op pad gaat, in de plaatselijke regels.

6. Gebruik je zintuigen

Het klinkt simpel, maar weet goed wat je zoekt. Al ben je in het juiste seizoen op de juiste plek op zoek, dat wil niet zeggen dat je zo maar moet plukken van de eerste beste struik die lijkt op je plaatje. Voel en kijk goed: is dit het echt? Vraag bij twijfel een expert om advies, voordat je jezelf of je gasten trakteert op een dodelijke crème van jouw wildplukvangst.

7. Bewaar met de juiste technieken

Rek het seizoen door je wildplukvangsten op de juiste manier te bewaren. Maak ze in, droog ze, conserveer ze, zet ze op pekel of verwerk ze direct.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu