Menu
Punten

Als de temperatuur zomers oploopt, lijkt de creativiteit vaak uit de keukens te verdwijnen. Opeens bestaan menukaarten uit 10 soorten salades. Daar word jij als chef niet gelukkig van! Daarom delen we 6 tips voor verfrissende zomergerechten die toch origineel zijn.

Goed om te weten: dit wil de gast

Die eeuwenoude geitenkaassalade staat niet voor niets op zoveel menu’s zodra de zon zich laat zien. Bij warm weer hebben we minder eetlust. Je gasten hoeven dus geen enorme porties. En die rijke, zware stoofgerechten kun je ook beter voor de herfst bewaren.

Wat werkt wel goed?

  • Frisse, lichte smaken
  • Verkoelende (of koude) gerechten
  • Kleinere porties of gerechten om te delen
  • Pittige smaakmakers! Die zorgen ervoor dat je lichaam afkoelt

Dit zijn onze 6 tips voor originele en verfrissende zomergerechten:

1. Keep it cool

1. Keep it cool

Met koude gerechten doe je niet alleen je gasten een plezier, maar ook je keukencrew. Het werkt namelijk een stuk prettiger als je op een hete zomerdag niet voor elk gerecht boven de hitte van de kachel hoeft te hangen.

Veel koude gerechten — zoals deze pokébowl met tonijn en togarashi mayonaise — bereid je volledig tijdens de mise-en-place en hoef je tijdens de service alleen nog maar samen te stellen.

Probeer ook:

2. Seizoensingrediënten zijn nooit saai

2. Seizoensingrediënten zijn nooit saai

Een perfect gekookte witte asperge zal nooit vervelen. Waarom niet? Omdat producten het lekkerste smaken als ze in het seizoen zijn. Dan smaken groenten, fruit, maar ook vis en schelpdieren op hun best.

De pure smaak van een zongerijpte tomaat heeft geen poespas nodig, daarmee maak je al snel een lekker gerecht. 

Deze bonte tomatensalade met zoetzure sjalotjes bijvoorbeeld. Laat de smaak van de zomer dus spreken en werk met de beste seizoensproducten.

Dat zijn onder andere in de zomer: erwten en bonen, tomaat, courgette, komkommer, artisjok, aubergine, watermeloen, kersen en frambozen. Dat zijn bovendien allemaal lichtere ingrediënten die meer water bevatten. Ideaal voor een lichte zomermaal.

Probeer ook:

3. Terrassen staan? BBQ aan!

3. Terrassen staan? BBQ aan!

Zodra we weer zonder jas naar buiten kunnen, ruik je weer overal die typische rooklucht. 
Zomertijd = barbecuetijd.

Eigenlijk kun je zodra de terrassen weer gevuld zijn de barbecue aansteken. Verras je gasten dan wel met andere gerechten dan de spiesjes en steaks die ze zelf op de barbecue gooien. 

Bijvoorbeeld met een geroosterde spitskool of flespompoen met gember en citroengras. Daarmee heb je meteen een (grill)streepje voor!

Probeer ook:

4. Beetje pit met pepers

4. Beetje pit met pepers

In warme landen wordt er behoorlijk heet gekookt, denk maar aan pittige Thaise curry’s en Mexicaanse taco’s. Dat is niet voor niets.

Pittige gerechten zorgen er namelijk voor dat je lichaam afkoelt. Je hoeft ’s zomers dus zeker niet zuinig te zijn met pepers en specerijen.

5. Borrelplank

5. Borrelplank

We hebben nou eenmaal minder trek bij warm weer. Je kunt dan heel erg je best doen om je gasten tóch een hoofdgerecht te laten bestellen. Je kunt ook een borrelplank of sharing-gerechten aanbieden voor de kleine trek.

Dit zijn tevens ideale gerechten voor een betere marge. De drempel om die te bestellen is veel lager dan een hoofdgerecht, omdat deze met de hele tafel kan worden gedeeld. 

6. In geval van salade: varieer!

6. In geval van salade: varieer!

We beloofden tips om saaie salades te vermijden, want met een salade zelf is natuurlijk niets mis. Om een salade spannend te maken is er eigenlijk maar één basisregel: varieer!

  • Wissel verschillende bereidingswijzen af in je gerecht, zoals grillen, roosteren, stomen of rauw serveren.
  • Gebruik verschillende texturen, zoals zacht, knapperig, romig en krokant.
  • En wees niet zuinig met smaakmakers: specerijen, verse kruiden, kappertjes, granaatappelpitten of olijven. 

Voor salades gaat ‘less is more’ niet op, zoals deze groene-papayasalade met gestoomde haricots-verts, knapperige onrijpe mango, zoete tomaatjes, frisse munt, krokante gebakken uitjes, zure limoen en pittige jalapeno vinaigrette. Meer is beter! 

Probeer ook: 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu