Menu
Punten

Ontdek 7 tips om waste te verminderen:

Tip 1. Hergebruik ingrediënten

Tip 1. Hergebruik ingrediënten

  1. Versimpel je aanbod
  2. Laat bepaalde ingrediënten in meerdere gerechten terugkomen
  3. Zorg dat je op de hoogte bent van wat elk seizoen te bieden heeft

  1. Een kleiner aanbod zorgt voor minder voorraad en dus een kleinere kans op verspilling.
  2. Een bloemkool kun je bijvoorbeeld verwerken in soep, curry en zelfs als steak van de barbecue.
  3. Seizoensproducten zijn op dat moment het lekkerst én goedkoopst. Koop bij voorkeur lokaal, ook leuk om over te vertellen aan de gast.
Tip 2. Duik in de vuilcontainer

Tip 2. Duik in de vuilcontainer

Niet letterlijk natuurlijk, maar kijk eens kritisch wat terugkomt.

Soms blijken porties te groot, ligt er teveel op het buffet of worden er bijgerechten geserveerd waar geen vraag naar is. Komt er vaak hetzelfde terug? Onderneem dan actie.

Bied bijgerechten als extra optie aan of pas de porties van je gerechten aan.

Tip 3. Verwerk restjes

Tip 3. Verwerk restjes

Gooi groenterestjes niet zomaar weg.

Aspergekontjes of brocollistronken zijn perfect voor een soep. Of maak een bouillon van botten, uitgebeende karkassen en overblijfsels van bereidingen.

Maar naast soep zijn er meerdere gerechten die zich goed lenen voor restjes. Wat dacht je van een groentefrittata, quesadillas, quiche of een tortilla?

Tip 4. Bied een doggybag aan

Tip 4. Bied een doggybag aan

Het gebeurt eigenlijk nog veel te weinig, maar waarom zou je eten weggooien dat gasten misschien graag mee naar huis nemen? Wie weet trek je hiermee twijfelende gasten over de streep om toch een extra gerecht of gang te bestellen.

Acht op de tien gasten zijn bereid om eten mee te nemen blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Zorg wel dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt. ​​​​​​​​

Tip 5. Maak een composthoop voor je moestuin

Tip 5. Maak een composthoop voor je moestuin

Recycle je groente- en fruitafval door een composthoop te maken.

Het vermindert je afval en je krijgt er aarde voor je moestuin of groentetuin voor terug. Ook leuk om gasten over dit circulaire proces te vertellen.

Tip 6. Check de THT regelmatig

Tip 6. Check de THT regelmatig

Zorg dat er (een vast) iemand dagelijks de houdbaarheidsdata checkt op alle (verse) producten in de koeling en opslag.

Zo kun je op tijd actie ondernemen om verspilling tegen te gaan. Plan gerechten op basis van de THT of bied een gerecht van de dag tegen een mooie prijs.

Tip 7. Verdiep je in de juiste opslagplekken

Tip 7. Verdiep je in de juiste opslagplekken

Als je eten op de juist manier bewaart, kun je er vaak langer mee doen.

De ideale temperatuur voor de koelkast is bijvoorbeeld 4 ℃. Dan blijft alles langer vers en groeien bacteriën nauwelijks. Check ook de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu