Saus kan een gerecht naar een hoger niveau tillen, maar met een verkeerde combinatie kan je een gerecht ook verpesten. Om het deze herfst eenvoudiger voor je te maken, tippen we de meest heerlijke en passende sauzen voor het najaar.
Of je nu een kruidige rodewijnsaus zoekt om je wildgerechten te verrijken, of een romige plantaardige saus voor je vega(n) maaltijden, hieronder vind je voor elk gerecht een bijpassende saus.
Zo maak je dit najaar steeds weer de perfecte match!
Welke sauzen passen goed bij herfstgerechten?
Kies voor kruidige en aardse smaken
Als het buiten kouder wordt, zoeken we warmte in ons eten. Gasten kiezen in het najaar daarom vaker voor kruidige gerechten met kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Die smaakvolle specerijen mag je dus volop in je sauzen gebruiken.
De ingrediënten in de herfstkeuken blijven gelukkig goed overeind naast een diepe, rijke saus. Denk daarbij aan wild of rood vlees, maar ook typische najaarsgroenten zoals paddenstoelen, knolselderij en pastinaak.
Vlees
Roomsaus met wilde paddenstoelen
Heerlijk bij biefstuk, tournedos of kalfsvlees.Sobisesaus
Urenlang gestoofde ui en steranijs maken deze saus enorm herfstig.
Mosterdfruitsaus
Zoetpittig en de perfecte begeleider voor varkensvlees.Gerookte dijonaisesaus
Deze saus maakt elk gerecht memorabel, lekker met alles van short ribs tot gebakken kalfsniertjes.Stroganoffsaus
Niet voor niets een klassieker in combinatie met bavette!
Vis
Romige bieslooksaus
Deze frisse groene saus kleurt niet alleen erg mooi bij gegrilde zalm of gebakken schol, maar is ook een verfijnde smaakcombinatie.
Beurre blanc
Altijd goed bij vis, maar zeker bij een mooie snoekbaars.
Beurre rouge
De klassieker, maar dan met rode wijn, perfect voor de herfst (en stevige vissoorten).
Wild
Vossenbessensaus
Deze zoetzure vossenbessensaus balanceert de krachtige smaak van hert of wild zwijn.
Wildsaus royale
De verrassende ingrediënten zoals crème de cassis, chili en vanille maken deze saus met recht royaal.
Morillesaus
Met maar liefst drie soorten wijn blijft deze saus prima overeind naast een stuk hertenfilet.Rodewijnsaus
Een snelle maar verfijnde saus voor bij een hertenkotelet.
Groenten & plantaardig
Plantaardige beurre blanc
De breed inzetbare klassieker is in deze plantaardige variant geschikt voor nóg meer gasten en gerechten.Olde Remekersaus
Extreem rijk en ideaal naast aardse knolgroenten.
Amandelsaus
Voor een romige saus is geen room nodig, bewijst deze saus op basis van amandelmeel.
Gevogelte
Saus van kastanje en sinaasappel
Voegt diepte en complexiteit toe aan gegrilde kip of eendenborst.Rodewijnsaus met cranberries
Een herfstige, zoetzure touch bij eend of kalkoen.
Pepersaus plus
De cointreau en sinaasappelmarmelade maken deze saus een bijzondere begeleider van eendenborst.Gevogeltejus
Misschien wel de snelste saus die je ooit gemaakt hebt, maar je gasten zullen dat nooit raden!
Heerlijke herfstgerechten
Benieuwd welke gerechten nog meer perfect passen bij het najaar?
Hier vind je inspirerende recepten voor de herfst.