Menu
Punten

Het culinaire wildseizoen gaat op 15 oktober weer van start. Van hert tot zwijn en van eend tot fazant, de wensen van gasten in de horeca zijn uiteenlopend als het gaat om wildgerechten. Tijd om je kennis als chef bij te spijkeren over de verschillende soorten wild en de bereidingswijzen. In deze blog lees je alles over dit soort vlees en gevogelte, delen wij de lekkerste gerechten van dit seizoen en krijg je tips over het bereiden en serveren van wild. Lees snel verder.

Wat valt er onder wild vlees en welke soorten zijn er?

‘Wild’ is een verzamelnaam voor vlees dat afkomstig is van dierensoorten die leven in het wild. Deze dieren zoeken zelf hun voedsel in de vrije natuur, zonder enige hulp van mensen. Het meest voorkomende wild van eigen bodem zijn ganzen, duiven en konijnen. Verder zijn er soorten als zwijnen, eenden, hazen, reeën, herten en natuurlijk runderen.

Wil je er zeker van zijn dat je echt wild koopt? Koop dan wild met het ‘Echt Wild’ keurmerk

Waarom is het vlees van wilde dieren zo bijzonder? 

Dieren die in het wild leven hebben alle vrijheid om te eten wat ze onderweg vinden. Dit gevarieerde voedsel uit bossen, velden en heiden proef je goed terug in de smaak van het vlees. Daarnaast zijn wilde dieren veel in beweging geweest, want om voedsel te vinden in uitgestrekte omgevingen hebben ze veel kilometers moeten afleggen. Zo ontwikkelen hun spieren zich dus ook anders dan een weide dier. Door deze combinatie van factoren is hun vlees mooi donker van kleur, beter doorbloed en veel voller van smaak.

Het bereiden van wild

Wild is heerlijk mals en vol van smaak, en met de juiste bereiding smaakt het nog intenser. Wij delen graag een aantal bereidingstips met je.

> Tip 1: Voeg wijn toe aan vlees dat snel uitdroogt 

  • Wilde eend en fazant staan erom bekend tijdens bereiding droog te kunnen worden. Met een scheutje wijn of port kun je voorkomen dat dit lekkere kruidige vlees te droog wordt. 
  • Ook door het gerecht regelmatig te overgieten met braadvocht (arroseren), behoudt het vlees zijn sappigheid.

> Tip 2. Houd de bereiding zo puur mogelijk

  • De bereiding van wild kun je dichtbij de basis houden. Omdat dit vlees op zichzelf al erg vol van smaak is, kun je het marineren van wild overslaan. Door geen marinade te gebruiken  laat je de pure smaken van het vlees helemaal tot hun recht komen in ieder recept.
  • Wil je liever toch marineren? Houd het dan bij eenvoudige marinades waar niet te veel ingrediënten in zitten.

> Tip 3. Maak gebruik van een houtskoolbarbecue

  • Een stuk vlees met intense grillsmaak is lastig te overtreffen. Om wild deze karakteristieke smaak te geven kun je een houtskoolbarbecue gebruiken bij de bereiding.
  • Heb je geen barbecue tot je beschikking in de keuken? Een lavasteen grill of vapeurgrill creëren een vergelijkbare smaak. Wil je gaan voor de meeste pure rooksmaak zonder het grill effect? Probeer dan eens een rookoven.

Wat zijn de lekkerste wildgerechten om nu te serveren?

Smaakvolle wilde eend met witlof en cranberry's

Smaakvolle wilde eend met witlof en cranberry's

  •  

Het vlees van wilde eenden is donker, rijk van smaak en relatief mager in vet. Eend is lekker om te bereiden in de pan, zodat het vlees bakt in eigen vet. Garneer het stuk vlees met fruit zoals cranberry's voor een ware smaaksensatie en een kleurrijk geheel.

Het recept van wilde eend met witlof, peer en cranberry’s

Wild zwijnfilet met mosterdfruit en zoete aardappelpuree

Wild zwijnfilet met mosterdfruit en zoete aardappelpuree

  •  

Het vlees van everzwijn smaakt in de regel wat bitter. Om deze smaak te ondersteunen of juist wat te neutraliseren, kun je ingrediënten als paddenstoel of kool toevoegen aan je gerecht. Everzwijn is ook lekker te combineren met zoete smaken van karamel of vers fruit zoals bramen. 

Het recept van wild zwijnfilet met mosterdfruit en zoete aardappelpuree

Meer inspiratie voor wildgerechten

Meer inspiratie voor wildgerechten

  •  

Naast deze gerechten zijn er nog talloze andere smaakcombinaties te maken met wild. Met bereidingswijzen en ingrediënten kun je je eigen draai geven aan het stevige karakter van het vlees.

Wil je dat alle gasten kunnen genieten van authentieke gerechten? Zorg dan dat je je menukaart samenstelt met diverse soorten wild. Zo kunnen liefhebbers kiezen voor de krachtige smaak van everzwijn, terwijl je anderen kennis laat maken met mild hertenvlees. 

Bekijk onze receptenpagina, of zoek naar recepten of ingrediënten in de zoekbalk.

Zonder heerlijke saus is een wildgerecht niet compleet

Zonder heerlijke saus is een wildgerecht niet compleet

  •  

Een rijkelijke saus mag niet ontbreken bij een gerecht met een sappig stuk vlees. Om elk stukje vlees te combineren met een klassieke saus die zijn smaken aanvult, kun je kiezen voor de vleesjus of demi-glace van Knorr. Deze slimme manier van saus bereiden vergt weinig mise en place en biedt tegelijkertijd toch ruimte voor je eigen creativiteit.

Of ga voor de premium range Authentieke Demi-Glace & Fonds van Knorr Professional. Dit is een kwalitatieve basis voor jouw saus, die smaakt als zelfgemaakt.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu