Menu
Punten

Als kok kun jij je gasten extra helpen om hun zoutinname te beperken. Hierbij onze tips:
1. Vervang zout door andere specerijen en kruiden

1. Vervang zout door andere specerijen en kruiden

Kies niet meteen voor zout als smaakmaker. Specerijen en kruiden bieden namelijk een wereld aan smaakvariaties en geven je gerechten een extra smaakdimensie. In tegenstelling tot zout, versterken ze namelijk niet alleen de smaak; ze geven er ook richting aan. Zo zorgt oregano voor een Italiaanse touch en geeft een specerijenmengsel als garam masala die herkenbare Indiase smaak. Daarnaast doen ze veel in de presentatie van een gerecht. Denk aan het frisse groen van peterselie en koriander, maar ook aan een knalrode chili-olie die een pittige finish geeft. 

2. Word je bewust van zout

2. Word je bewust van zout

Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid zout in je ingrediënten, want ongemerkt zit er standaard meer in dan je denkt. Let daarbij ook op ‘natrium’, vaak gebruikt als synoniem voor zout. Natrium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het regelen van de vochtbalans in je lichaam en je bloeddruk. Zout is de belangrijkste bron van natrium. We krijgen dagelijks eerder te veel dan te weinig natrium binnen, omdat het aanwezig is in veel gebruikte producten als brood, vleeswaren, kaas, soep, saus en snacks. 

3. Varieer met diverse kooktechnieken

3. Varieer met diverse kooktechnieken

Grillen, roken, flamberen of stomen… door af te wisselen met kooktechnieken kan je verschillende smaaksensaties creëren. Elke techniek heeft namelijk een ander effect op het product. Door een flespompoen in de oven te roosteren, karamelliseren de van nature aanwezige suikers. Dat geeft een heel ander smaakeffect dan als je hem bijvoorbeeld kookt. Ook hebben verschillende bereidingen hun effect op de structuur, wat ook bijdraagt aan de smaakbeleving. Experimenteer en daag jezelf uit. 

4. Haal het zout van tafel

4. Haal het zout van tafel

Peper en zout staan vaak standaard in een horecaonderneming op tafel. Gasten zijn echter snel geneigd om automatisch zout over hun gerecht te strooien, soms zelfs zonder eerst te proeven. Door zout niet standaard op tafel te zetten, ontmoedig je je gasten in die gewoonte. Zo ontdekken ze eerst de ware smaak van je gerecht. Tip: Zet in plaats van het zoutvaatje wat verse kruidenplantjes op tafel. Extra versbeleving!

5. Stapje voor stapje

5. Stapje voor stapje

We zijn gewend aan een zoute smaak. Het goede nieuws: we kunnen dat ook weer ‘ontwennen’. Als chef kan jij je gasten – onder andere met bovenstaande tips - helpen met die smaakverandering. Doe dat geleidelijk aan, ontdek wat past bij jouw gasten en menukaart, en houd vinger aan de pols. Door de interactie met je gasten te houden, merk je vanzelf wat ze lekker vinden en wat niet. En of ze het zout daadwerkelijk missen. Als je subtiel minimaliseert, is de kans groot dat ze het niet eens merken. En gewoon heerlijk hebben gegeten!  

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu