Menu
Punten

Maar ook als chef kun jij je gasten extra helpen om hun zoutinname te beperken. Met deze 5 tips verminder je zelf je zout gebruik:

1. Vervang zout door andere specerijen en kruiden

1. Vervang zout door andere specerijen en kruiden

Kies niet meteen voor zout als smaakmaker. Specerijen en kruiden bieden namelijk een wereld aan smaakvariaties en geven je gerechten een extra smaakdimensie. In tegenstelling tot zout, versterken specerijen en kruiden namelijk niet alleen de smaak; ze geven er ook richting aan. 

Zo zorgt oregano voor een Italiaanse touch en geeft garam masala die herkenbare Indiase smaak. Daarnaast doen ze veel in de presentatie van een gerecht. Denk aan het frisse groen van peterselie en koriander, maar ook aan een knalrode chili-olie die een pittige finish geeft. 

Voor de optimale geur en smaak is het belangrijk dat je kruiden op het juiste moment toevoegt:

  • Specerijen, zoals kruidnagel, gember en cayennepeper kun je het beste meebakken.
  • Kruiden met harde bladeren – laurier, tijm, rozemarijn – geven hun smaak pas af nadat ze een tijdje worden verwarmd. Deze wil je dus vroeg toevoegen. 
  • Kruiden met zachte bladeren kun je bewaren tot vlak voor het serveren. Basilicum, bieslook, peterselie en koriander geven snel hun smaak af.
2. Varieer met diverse kooktechnieken

2. Varieer met diverse kooktechnieken

Grillen, roken, flamberen of stomen… door af te wisselen met kooktechnieken kan je verschillende smaaksensaties creëren. Elke techniek heeft namelijk een ander effect op het product. Door een flespompoen in de oven te roosteren, karamelliseren de van nature aanwezige suikers. Dat geeft een heel ander smaakeffect dan als je hem bijvoorbeeld kookt. 

Ook hebben verschillende bereidingen hun effect op de structuur, wat ook bijdraagt aan de smaakbeleving. Experimenteer en daag jezelf uit. Chef-kok Edwin Vinke van De Kromme Watergang** is bijvoorbeeld een groot fan van barbecueën om ingrediënten zoals groenten een diepe umamismaak te geven. Hij bedacht de rookwortel die je nu populair is als vegetarische hotdog op festivals.

3. Word je bewust van zout

3. Word je bewust van zout

Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid zout in je ingrediënten. Ongemerkt zit er standaard vaak meer in dan je denkt. Let daarbij ook op ‘natrium’, vaak gebruikt als synoniem voor zout. 

De zoutniveaus in de producten van Unilever Food Solutions worden – indien nodig – aangepast, zodat je kunt vertrouwen dat je gerechten altijd voldoen aan de de norm van 5 gram zout per dag

De Knorr Professional Bouillons Authentiek & Krachtig zijn aangepast. Als je daarbij de op de verpakking aangegeven verhoudingen aanhoudt zit je qua zout helemaal goed!

Wil je extra goed opletten? Dan zijn er ook zoutarme bouillonvarianten verkrijgbaar.

4. Haal het zout van tafel

4. Haal het zout van tafel

Peper en zout staan vaak standaard op tafel in restaurants en eetcafés. Dat maakt het voor gasten verleidelijk om automatisch zout over hun eten te strooien, zonder eerst te proeven. Door zout niet standaard op tafel te zetten, ontmoedig je je gasten in die gewoonte.

Zo ontdekken ze eerst de ware smaak van je gerecht. Grote kans dat niemand het mist! Eigenaar en kok Cees Timmerman van DeliCees nam de stap: “Er staat geen zout bij ons op tafel en ik geloof dat er één keer per maand om wordt gevraagd”, vertelt hij tegen de Nierstichting.

Tip: Zet in plaats van het zoutvaatje wat verse kruidenplantjes op tafel voor extra vers beleving!

5. Stapje voor stapje

5. Stapje voor stapje

We zijn gewend aan een zoute smaak, maar het goede nieuws is dat we ook weer kunnen ‘ontwennen’. Als chef kan jij je gasten – onder andere met bovenstaande tips – helpen met die smaakverandering. Doe dat geleidelijk, ontdek wat past bij jouw gasten en menukaart, en houd vinger aan de pols. 

Door de interactie met je gasten merk je vanzelf wat ze lekker vinden en wat niet. En, of ze het zout daadwerkelijk missen. Als je subtiel minimaliseert, is de kans groot dat ze het niet eens merken en gewoon heerlijk (en gezonder) hebben gegeten!  

Dieetwensen vanuit de gast

Het verzoek om een zoutarme maaltijd zul je niet heel vaak krijgen. Maar glutenvrij, vegan of lactosevrij klinken je waarschijnlijk een stuk bekender in de oren. Gasten hebben steeds vaker dieetwensen of allergieën die je werk als chef niet bepaald makkelijker maken. 

Daarom zijn de vernieuwde Knorr Professional Bouillons nu ook geschikt voor een breder publiek. Dat scheelt weer stress in de keuken! 

Assortimentsbrochure

Assortimentsbrochure

Bekijk het volledige bouillon assortiment!

Bekijk de brochure

Benieuwd naar alle andere mogelijke toepassingen van bouillonpoeder, naast het maken van bouillon? Ontdek nieuwe creatieve manieren om de Knorr Professional Bouillons te gebruiken!

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu