Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Hoe zorg je ervoor dat je met een efficiënte terraskaart grotere marges kunt maken? En hoe serveer je je borrelplank uit op een hygiënische manier? SVH Meesterkok en Culinair Adviseur bij Unilever Food Solutions Edwin van Gent zet de belangrijkste zaken voor je op een rij. 

Houd je kaart klein en efficiënt 

Om te beginnen is het belangrijk om je terraskaart compact te houden. Hoe minder gerechten je aanbiedt, hoe effectiever je kunt werken in de keuken en des te beter voor je inkoop. Werk daarom met een goede overlap tussen je lunch- en dinerkaart. Staat er bijvoorbeeld een salade geitenkaas op je menu? Serveer deze dan als maaltijdsalade voor de lunch en als klein voorgerecht tijdens het diner. Ook een bouillabaisse is zo’n gerecht wat je goed gevuld als lunchgerecht en tevens in een kleinere versie als voorgerecht van het diner kunt serveren. 

 
Meer gerechten die geschikt zijn voor zowel lunch als diner zijn: 

Penne arrabiata met vegetarische gehaktballetjes 
Bouillabaisse met rouille en geroosterd zuurdesem
Sobanoedelsalade met zalm en sesamsojavinaigrette
Thaise rode curry met kip en groenten
Gehakt spiesjes met saté saus 

Vergeet daarnaast ook niet om je klassiekers op je menukaart te zetten. Geef je gasten het gevoel van thuiskomen door jouw signatuur weer te serveren waarvoor ze speciaal naar jouw zaak komen. Meer tips over hoe je trends kan gebruiken om een slimme menukaart samen te stellen? Die lees je hier.

Geen verspilling

We willen slim inkopen en daardoor weinig verspillen. Heb je nog soep over van de lunch? Serveer deze dan in kleine kopjes of glaasjes op de borrelplank. Een smakelijke variatie op de borrelplank voor de gast en voor jou geen voedselverspilling. 

Benieuwd naar gerechten waar je niets voor hoeft te verspillen?

- Een mooi gerecht waarin je oud brood kwijt kunt: Toscaanse broodsalade.
- Heb je veel groentes (over)? Gebruik gegrilde groentes met kruiden als salade voor de lunch en als diner bij een stukje gebakken vis.
 
Een borrelplank is een goed alternatief om met overgebleven producten nog iets moois te maken. Serveer bijvoorbeeld een ‘verrassingsplank van de chef’, met een verassende variatie aan hapjes. Speel creatief in op aanbiedingen en seizoensproducten om de planken op te vullen.  
Zie hier meer inspiratie voor borrelplanken:
 

Bovendien kun je ook combinaties van gerechten aanbieden, wat ook een goede manier is om voedselverspilling tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Aziatische combo van een Aziatische bouillon met een aantal sushi gerechtjes. Of een Spaanse combinatie van een Spaanse tomatensoep met diverse tapas. Leuk voor bij de borrel of als lunchgerecht.  
 

Hygiëne

Zorg ervoor dat je het in de keuken zo makkelijk mogelijk maakt voor jou en je team. Minder handelingen in de keuken betekent meer snelheid en daarnaast meer overzicht om hygiënisch te kunnen werken. Basisproducten als bouillons, fonds en mayonaise zijn daarvoor ideale oplossingen. Zo creëer je minder handelingen en heb je sneller heerlijke gerechten op tafel staan. 
 
Neem je een van de borrelplanken over op je kaart? Dan is het goed om na te denken hoe je dit zo hygiënisch mogelijk kunt doen. Serveer bijvoorbeeld planken voor maximaal twee personen om zo de anderhalve meter te kunnen waarborgen. Bied daarnaast voor elke gast een apart bakje met dip of saus aan. 

Ga ook na hoe je zo praktisch en hygiënisch mogelijk tafels kunt indekken en je menukaarten kan laten zien. Denk bijvoorbeeld aan een trolley met het bestek, servies en de menukaart. Zodra je gasten de tafel verlaten, zorg er dan voor dat je alles grondig reinigt: desinfecteer van de stoelen tot de kaart. Doe er alles aan om ook aan je gasten te laten zien dat je je aan de maatregelen houdt. 

Benieuwd hoe je collega chefs het aanpakken? Dat lees je hier!