Menu
Punten

Jij weet als chef precies hoe asperges aan de bijnaam het witte goud komt: de groentes zijn schreeuwend duur. Maar de exclusieve groente is wel heerlijk en trekt elk seizoen veel gasten naar de horeca. Met deze tips zet je aspergegerechten op de kaart waar je een mooie marge op kunt pakken.
1. Neem de aspergekneusjes

1. Neem de aspergekneusjes

Sommigen asperges zijn krom, te dik, gebarsten of gebroken. Dat is natuurlijk geen gezicht als je ze traditioneel serveert. Maar als ze worden verwerkt in soep of saus, maakt dat niets uit.

Vraag de lokale teler of hij een mooi prijsje voor je maakt. Zo houd jij een stuk meer over aan je Oosterse aspergesoep of aspergelasagne met spinazie en kaas.

2. Schrap vis en vlees

2. Schrap vis en vlees

Asperges kunnen perfect de hoofdrol te spelen in een gerecht. Biedt ze dus gerust aan zonder vis of vlees, niemand zal dat missen in een lekker aspergegerecht.

Ga voor asperges met een 64 °C eitje en een aardappelwafel of serveer gebrande asperges met een hollandaisesaus en bieslookolie. Door je asperges als vegetarische optie aan te bieden, compenseer je de hogere inkoopprijs van het witte goud. 

Risotto is ook een perfect vleesvrij aspergegerecht. Wanneer je Authentieke Groentebouillon van Knorr Professional gebruikt en de risotto bereidt in de oven, bespaar je bovendien op energiekosten en manuren. 

4. Gooi niks weg

4. Gooi niks weg

Restjes weggooien? Echt niet! Aspergeschillen en -uiteinden kun je namelijk erg eenvoudig gebruiken als basis voor soepen en sauzen.

Mocht dat in alle drukte van de dag niet uitkomen, dan kun je de restjes ook invriezen.

3. Maak een groentemix

3. Maak een groentemix

Natuurlijk is een bord met tien asperges heerlijk decadent, maar daar houd je niets aan over. Doe eens creatief en mix je asperges met andere seizoensgroenten

Groene en witte asperges zijn een bewezen combinatie, maar asperges gaan ook goed samen met bloemkool, bewijst deze parelgortrisotto met gebakken asperges.

En schorseneren waren vroeger de armeluisasperges, die twee passen uitstekend samen. Zo druk je de kosten en speel je met smaken.

5. Stimuleer de bijverkoop

5. Stimuleer de bijverkoop

Voeg asperges in het seizoen toe als bijgerecht op de kaart. Bestelt een gast geen asperges? Zorg dat je bediening het aspergebijgerecht proactief aanbiedt.

​​Een andere mogelijke upsell is gerookte zalm, livarham of zelfs kaviaar als extra optie geven bij vegetarische aspergegerechten. Probeer het eens uit bij asperges benedict.

6. Kies voor convenience

6. Kies voor convenience

Asperges zijn kostbaar, maar nog altijd minder duur dan de uren van je keukenpersoneel.

Het kan daarom voordeliger zijn om je asperges voorgeschild te kopen. Alleen nog even koken en ze zijn klaar om te serveren.

Gebruik je de schillen altijd voor je saus? Ook dan hebben we een slimme tip: bij deze zalm met asperges en geroosterde amandelen zit een romige saus op basis van Knorr Professional aspergecrèmesoep. Die ziet er opgespoten met een siphon erg high-end uit, en zo smaakt ‘ie ook.

Door conveniencesoepen als basis voor te gebruiken, ben je sowieso verzekerd van een mooie marge. Deze Hollandse aspergesoep met gebakken ei is klaar in 5 minuten en je kunt zoveel of weinig soep maken als nodig is. Dat betekent geen waste! 

Wil jij een keer iets anders dan gekookte asperges met een eitje en ham?

Laat je dan inspireren door deze 5 signatuurgerechten van chefs die hun eigen draai geven aan de seizoensgroente. Dan zet jij straks ook iets verrassends op de kaart waar gasten voor terug blijven komen.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu