Menu
Punten

Heb jij het witte goud al eens in de diepvries of rookoven bereid?

De asperge is een van de laatste echte Nederlandse seizoensgroenten. De koningin der groenten is zo’n 4 maanden per jaar verkrijgbaar, van maart tot en met juni. Wil je het meeste uit het aspergeseizoen halen? Serveer het witte goud dan in verschillende bereidingen, van klassiek gekookt tot gerookt of rauw. Dit zijn alle 11 manieren om asperges klaar te maken:

1. Koken

De meest klassieke bereiding van asperges: koken in water met een flinke klont roomboter en een snuf zout. Kies voor een grote pan waar de asperges plat in kunnen liggen en leg er een prop keukenpapier op om ze onder water te houden. Afhankelijk van de dikte zijn de groentes na een minuut of 5 tot 7 gaar. Een scherp mesje moet er doorheen glijden, maar wel nog wat weerstand voelen. 

2. Grillen

De perfecte asperges met mooie grillstrepen krijg je door het witte goud eerst ongeveer 4 minuten voor te koken. Laat afkoelen in het kookvocht en gaar ze verder door de asperges zo’n 2 minuten per kant te grillen. Kies voor een kamado of dichte barbecue voor extra rooksmaak. 

3. Rauw

Wist je dat je asperges niet per se hoeft te garen? Als je er met een dunschiller flinterdunne repen van snijdt, kun je die rauw verwerken in een salade of gebruiken als crunchy garnering. 

4. Stomen

Asperges kun je ook perfect garen in de stoomoven. Op 100 °C zijn AA-klasse asperges gaar in ongeveer een kwartier en blijven de smaken mooi behouden. Serveer je de asperges met aardappelen en eitjes? Dan kun je die mooi tegelijkertijd stomen voor een makkelijk hands-free gerecht.

5. Sous vide

Veel chefs zweren bij sous vide bereide asperges, omdat die kooktechniek zorgt voor meer smaak dan koken. Vacumeer de geschilde asperges met boter, zout, peper en eventueel wat citroenzeste of foelie en gaar ze in 35 minuten in de combisteamer op 92 °C. Voor nog meer smaak kun je de asperges vervolgens bruin bakken in het kookvocht, zoals in dit recept voor parelgortrisotto met gebakken asperges, bloemkool en ham.

6. Bakken

Houd je van asperges met een beetje bite? Bak ze dan eens in de pan. Omdat de groenten snel gaar zijn is het niet nodig om ze voor te koken. Op laag vuur bak je ze in zo’n 10 minuten gaar, waarna je ze eventueel nog kunt laten sudderen in wat room of bouillon

7. Branden

Door gekookte of ​gevacumeerde asperges kort met een gasbrander te bewerken, krijgen de groentes een mooie geschroeide uitstraling en een subtiele rooksmaak. Een win-win dus! Probeer deze techniek uit met ons recept voor gebrande asperges met Hollandaise, hazelnoot, gevogelteglace, bloemetjes en krokante kippenhuid

Op zoek naar een snel recept? Ga dan voor deze gebrande asperges met Knorr Garde d'Or Hollandaise saus:

Knorr Garde d'Or Hollandaise Saus 1L

Knorr Garde d’Or Hollandaise Saus is een kant-en-klare vloeibare basissaus met volop ruimte voor personalisatie. Deze hollandaisesaus biedt de zekerheid van een constante kwaliteit en heeft een volle, frisse smaak en gladde textuur. Knorr Garde d’Or Hollandaise Saus is direct klaar voor gebruik, eenvoudig te bereiden in oven, salamander of magnetron en is bain-marie stabiel. Knorr Garde d’Or Hollandaise Saus kan worden toegepast in koude en warme gerechten en combineert heerlijk met bijna alles: groenten, vlees, ei of vis, zoals de klassieker met zalm. Het is een perfecte begeleider bij alle aspergegerechten.Verkrijgbaar in literpak en in verpakking van 250 ml.

Bekijk meer
47
Product Prijs

8. Pekelen

Gepekelde asperges hebben dezelfde zachte textuur als gekookte asperges, maar een compleet verschillende, diepe smaak. Je pekelt asperges door ze in dunne plakken te snijden. Deze bestrooi je met zeezout en suiker (reken ongeveer 2 gram zout en 1 gram suiker per asperge). Laat het geheel een uur staan en verwijder dan zout en suiker en dep de groenten droog. Je kunt de aspergeslierten nu verder verwerken in bijvoorbeeld een salade met een lekkere vinaigrette. 

9. Roken

Roken geeft een rijke smaak aan de van zichzelf vrij milde asperges. Je kunt de koningin van de groenten roken in een rooktrommel of rookoven, zoals in dit recept voor gerookte makreel en gerookte asperges met vadouvan hollandaise. Maar het is ook mogelijk om de asperges te roken op hooi in de kamado, ​een favoriet in de keuken van sterrenrestaurant Brienen aan de Maas.

10. Diepvriezen

Diepvriezen is de favoriete techniek voor asperges van sterrenchef Eric Swaghoven. Hij schilt de asperges, vacumeert ze en bewaart ze vervolgens 24 uur in de vriezer. Dat verandert de textuur, waardoor ze halfgaar uit de vriezer komen. Deze bereiding is erg interessant om eens mee te experimenteren en kan je veel tijd besparen.

11. Fermenteren

Loopt het water je in de mond bij de gedachte aan lamstong met krokante aardappel, gefermenteerde asperges en piccalilly-hollandaise? Geef je asperges dan eens de Nordic Cuisine behandeling en laat ze twee weken fermenteren. Zo uitgesproken heb je ze nog nooit geproefd! 

Gooi niks weg

Gooi die aspergeschillen en -uiteinden niet weg! Die kun je namelijk eenvoudig gebruiken als basis voor soepen en sauzen. Zo maak je extra marge op je aspergegerechten. Ontdek ook onze andere tips om je marge te verhogen tijdens het aspergeseizoen.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu