4 MINUTEN LEESTIJD VOOR VELE UREN TIJDSWINST

Mise-en-place maakt ’t makkelijk
Een goede mise-en-place scheelt een hoop gehaast en gestress voor jou en de rest van het keukenteam. Bereid dus zoveel mogelijk voor: snijd en was alle groenten voor de start van het servies en zorg dat alle keukenbenodigdheden klaarstaan op de juiste plek. Als je echt handen tekortkomt, kun je de mise-en-place ook uitbesteden door voorgesneden groenten en geportioneerd en schoongemaakt vlees te kopen.

Beperk je handelingen
Denk je bij het maken van een nieuwe menukaart na over het maximale aantal handelingen waaruit een gerecht mag bestaan? Door daar duidelijke richtlijnen over op te stellen, weet je zeker dat je zelfs op drukke dagen alle couverts op tijd kunt uitserveren. Kijk dus kritisch welke onderdelen en handelingen essentieel zijn, vooral bij je hardlopers en populaire signatuurgerechten.
Het aantal handelingen beperken is daarnaast mogelijk door ingrediënten in meerdere gerechten te laten terugkomen. Geroosterde pompoen is lekker als groente bij vleesgerechten en verwerk je in een salade. Hertencarpaccio serveer je als voorgerecht en werkt perfect op een broodje tijdens de lunch.

Kies voor convenience
‘Choose your battles’ is het belangrijkste advies als je tijd of handen tekortkomt in de keuken. Kies zorgvuldig waar je jouw energie instopt. Dat betekent misschien dat je de sinaasappelportsaus voor je signatuurgerecht bijvoorbeeld helemaal zelf maakt, maar voor de pepersaus in je dagschotel gebruikmaakt van convenienceproducten.
Een Knorr Professional Demi-Glace levert een smaakvolle sausbasis en de Knorr Garde d’Or Pepersaus hoef je alleen nog te verwarmen en eventueel voorzien van een eigen twist. Zo bespaar jij veel tijd, maar genieten je gasten toch van een bijzondere eetervaring.

Handsfree sous-vide
Stoven en sudderen passen bij uitstek bij de herfst, maar die technieken vragen veel tijd en veel aandacht. Je moet regelmatig door de pan roeren om aanbranden te voorkomen. Gelukkig zijn er ook opties waarbij je je handen vrijhoudt voor andere werkzaamheden.
Met een sousvidebereiding bereik je de perfecte garing, zonder dat je naar je wildstoof hoeft om te kijken. Bijkomend voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn voor een droog eindresultaat met je hert of fazant. Door de vacuümverpakking blijven alle sappen behouden, wat zorgt voor een mals eindresultaat. Deze truc werkt ook voor een stukje ganzenfilet of reerug. Wanneer je het vlees sous-vide gaart en daarna kort bakt of grilt, serveer je zonder moeite een perfect stukje wild. Kun je tijdens het garen mooi aan de slag met de garnituren.

Bliksemsnelle smaakmakers
De gerechten op het najaarsmenu mogen weer wat zwaarder zijn met mooie gelaagde en diepe smaken. Als je voor uitgesproken wild of een kruidige stoofschotel gaat, moeten ook de andere componenten op het bord krachtig op smaak worden gebracht. Gelukkig zijn er smaakmakers die je helpen om snel een volle smaak te krijgen. De diepte en hartigheid van gerookte paddenstoelen, kool of aardappelpuree bereik je sneller met de nieuwe Intense Flavours Deep Smoke. In plaats van urenlang roken in een rookoven of kamado voeg je de complexe rooksmaak daarmee druppelsgewijs toe.
Ook met kant-en-klare kruiden win je tijd. Knorr Primerba Tijm of Dragon heeft een zeer geconcentreerde smaak in olievorm. Daardoor neemt je gerecht veel sneller de smaak op dan bij verse of gedroogde kruiden. Op dezelfde manier geven Knorr Professional Specerijenpuree Gember of Knoflook een smaakboost aan je saus. Geen mise-en-place nodig, gewoon een lepel erbij en je bent klaar.
Recept inspiratie (12)
-
Bavette met pepersaus -
Drop jus -
Hertenfilet met geroosterde savooien kool en morillesaus (op basis van Demi Glace) -
Puttanesca -
Eendenborst met pastinaak, sjalotten en pepersaus (op basis van Groene pepersaus) -
Gebakken aardpeer met boerenkool en witte wijn saus -
Viseitjes saus -
Entrecote met aardpeer en rode wijnsaus met gerookte merg -
Maiskip met gebakken witlof, gekofijnte aardappel en romige mosterdsaus (op basis van mosterd saus) -
Beurre rouge -
Runderwang met boerenkool en appelcompote -
Hertensukade met winterwortels en schillenchips