Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Voorbereiding en planning zijn succesfactoren in de keuken. Zeker wanneer je te weinig personeel in de keuken hebt, iets wat steeds vaker voorkomt.

Hoe zorg je ervoor dat er geen stress is en de kwaliteit van de gerechten nóg beter wordt? Het antwoord is een goede mise en place. Hierbij een aantal tips om te zorgen dat jouw keuken op en top in vorm is voor als de drukte begint…

  • Planning en organisatie – Zorg dat al de nodige materialen en alle producten klaar staan voor het koken. Klinkt logisch toch? Maar het is altijd goed om het te checken: Heb je alles in huis? Zijn alle vers producten vers? Is alles afgewogen?
  • Maak je klaar voor de drukte – Plan zoveel mogelijk vooruit, niet alleen per dag maar ook per week. Kijk per week wat de trends zijn in het menu en wat de piekmomenten zijn dat de gasten in je restaurant zitten.
  • Lees je recepten – Klinkt makkelijk, maar de kennis van je menu en al de ingrediënten levert je extra tijd op, zodat jij kan leveren op het piekmoment.
  • Schoon, schoner, schoonst – Zorg dat de werkbank aan het einde van de avond net zo schoon is als het begin van de dag. En zorg dat er een debrasseer bak op de werkbank staat waarin je je afval gemakkelijk kan debrasseren.
  • Convenience producten – Ze besparen je tijd in de voorbereidingen van je gerechten. Met name wanneer je meerdere dezelfde gerechten per dag maakt, geven convenience producten je consistentie en kwaliteit als je ze op de juiste manier gebruikt. En ze geven je ruimte voor je eigen signatuur. 
     

Een goede voorbereiding en de juiste mindset zorgen voor minder stress in de keuken, maar ook voor een betere ervaring bij je gasten. Zorg ervoor dat alles klaar staat – het leidt tot een hogere snelheid van service en je gasten worden sneller bediend.

Mise en place checklist

Van te voren:

  • Ovens op temperatuur
  • Alle parties staan klaar
  • Alle benodigde ingrediënten staan klaar
  • Al het benodigde materiaal ligt klaar op de juiste plek
  • Jij bent er klaar voor!

En maak na het koken alvast een mise en place lijstje voor de volgende dag!

 

Meer lezen?

Maak een account aan

Inloggen

  • Hoe trek je meer gasten naar je zaak?
  • Hoe verhoog je je marge?
  • Hoe kan je het beste inspelen op trends?