Menu
Punten

Foodfotografie is meer dan een snelle foto. Het is een sfeerbeeld van je gerecht en er gaat veel aandacht en tijd in zitten. Goede foodfotografie kan jouw horecazaak naar het volgende level tillen. Want als je eten er goed uitziet online of in bladen dan komen mensen het proberen. Maar hoe zorg je voor goede foodfotografie en waar moet je allemaal aan denken? Op deze pagina vind je antwoord op al je vragen. 

Wat is foodfotografie?

Foodfotografie is het fotograferen van eten. Dit kunnen afzonderlijk ingrediënten zijn, gerechten en complete gedekte tafels. Foodfotografie gaat om het neerzetten van een sfeer rondom een gerecht (of gerechten) waarbij het eten er smakelijk uitziet.

Vroeger bestond foodfotografie uit het fotograferen van opgemaakte schalen met goed geplaatste citroenschijfjes en zilveruitjes. Tegenwoordig vind je in foodfotografie vele verschillende stijlen, maar doorgaans is het presenteren van het eten zoals het er daadwerkelijk uitziet op je bord de meest populaire stijl. Zo zie je ook steeds vaker gerechten waar al van gegeten is of waar in wordt gesneden. Het is goed om je te beseffen dat foodfotografie heel trend gevoelig is. Houd dus  geregeld nieuwe kookboeken, vakbladen en websites  voor de nieuwste trends in de gaten. 

Foodfotografie: de basis benodigdheden

Wat heb je nodig om te beginnen met foodfotografie?

  • Een camera (of je telefoon)
  • Ondergrond voor de foto
  • Servies en bestek
  • Een pincet (voor de details)
  • Een goede locatie met daglicht
  • Een bewerkingsprogramma

 

Tip: Borden, bestek en glazen 

Het servies bepaalt veel van de sfeer en stijl van je foto. Een donker bord in een donkere setting doet vaak denken aan winterse gerechten en warme omgevingen. Bij een lichte foto met licht of kleurrijk servies denk je eerder aan de zomer of lente. Je kunt natuurlijk het servies gebruiken dat je hebt of naar de groothandel of speciaalzaak gaan om verschillende items uit te zoeken. Een duurzame (en budget) oplossing is om naar de kringloopwinkel te gaan. Zorg er dan wel voor dat alles wat je koopt heel is. 

foodfotografie, fotografie, food, camera

Foodfotografie met camera: de voor- en nadelen.

Natuurlijk maak je met een camera  haarscherpe foodfoto's van hoge kwaliteit. Er zijn dan ook meer voordelen dan nadelen aan het gebruik van een camera bij eten fotograferen

De voordelen van een camera

Door de hoge kwaliteit beeld kan je de foto's gebruiken voor meer dan alleen je social media. Kom je in een magazine? Of wil je een keer een poster laten drukken? Dan zijn jouw foto's van voldoende kwaliteit.

Camera's bieden ook meer mogelijkheden met eten fotograferen. In plaats van digitaal inzoomen kan een camera optisch inzoomen waardoor je foto zijn hoge kwaliteit behoudt. Ook kan je spelen met dieptewerking waardoor de achtergrond bijvoorbeeld vervaagt of juist alles haarscherp is.

De nadelen van een camera

De 2 grote nadelen van een camera liggen voor de hand. Het is vaak duur en je moet goed weten wat je doet. Kies je dus voor de camera dan is een cursus foodfotografie ook een goede investering om er het meeste uit te halen. 

foodfotografie, fotografie, food, telefoon

Foodfotografie met je telefoon: de voor- en nadelen

 In plaats van gebruik maken van een camera, kun je ook kiezen voor eten fotograferen met je telefoon. Dit heeft een hoop voordelen, maar ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden.

De voordelen van een telefoon

Foodfotografie met je telefoon is vooral heel erg makkelijk. Het is snel en je kunt de foto ook meteen op social media plaatsen. Ook zijn er talloze apps waarin jij jouw foto in een handomdraai kan bewerken. Let op: kies nooit een standaard filter. Dit doet af aan het mooie plaatje die je geschoten hebt.

De meeste telefoons hebben tegenwoordig ook goede camera's. Wil je met foodfotografie op je telefoon aan de slag gaan dan is het wel goed om je camera te checken. Zit er geen barst in en is hij schoon? Kijk ook  naar de hoeveelheid  megapixels van je camera. Het kan lonen om een nieuwe telefoon aan te schaffen met een betere camera voor nog mooiere foto's.

De nadelen van een telefoon

Hoewel telefoons nu vaak prachtige foto's maken, is er een limiet aan hoe hoog deze kwaliteit is. Als je de foto's in drukwerk wil gebruiken of deze wil uitvergroten, dan moet je ervan uitgaan  dat je foto niet van voldoende kwaliteit is voor een scherp beeld. Kies in dat geval voor een camera voor eten fotograferen.

Een ander nadeel van je eten fotograferen met je telefoon is dat je beperkt bent in hoe je je foto maakt. Goede macro (ingezoomde) foto's of mooie dieptewerking kan de lens van jouw telefoon vaak niet aan. Voor dat soort opties kun je beter een camera gebruiken. Het is wel zo dat sommige telefoons deze mogelijkheid wel hebben, maar dan wordt het vaak digitaal opgelost door een soort filter toe te passen. Dat is voor social media prima, maar voor drukwerk of uitvergrotingen vaak niet van voldoende kwaliteit. 

10 tips voor goede foodfotografie

Ga je zelf aan de slag met eten fotograferen? Dan volgen hier 10 tips om jouw foodfotografie professioneel en smakelijk eruit te laten zien. 

Tip 1. Begin met een schone lens

Tip 1. Begin met een schone lens

Maak er een gewoonte van om altijd eerst de lens van je smartphone even schoon te wrijven met een brillendoekje of een servet voordat je met je foodfotografie begint. 

Bij je cameralens kan dat ook handig zijn, maar doe dit altijd met een speciale lensdoek om krassen te voorkomen. Zo maak jij de scherpste foodfoto's.

Tip 2. Kies een goede ondergrond

Tip 2. Kies een goede ondergrond

Kies voor je foodfoto rustige onder- en achtergronden zodat het gerecht alle aandacht krijgt. 

Je kunt natuurlijk op een gedekte tafel fotograferen, maar denk ook eens aan een andere ondergrond zoals een houten of betonnen vloer waar je het bord op plaatst. Bekijk hier bijvoorbeeld ons recept voor een poke bowl met tonijn en togarashi mayonaise. Zo creëer je variatie in je foodfotografie. 

Tip 3. Kook voor de foto

Tip 3. Kook voor de foto

Natuurlijk is foodfotografie van echte eten het mooist, en dat moet je ook zeker doen. Maar het kan slim zijn om sommige ingrediënten korter of juist langer te koken.

Zo blijven haricots verts mooi of doperwten feller groen (en worden minder snel slap) als je ze wat korter kookt dan normaal. Vlees kun je langer laten rusten of aansnijden op een ander bord als je geen sappen  op je foto wil. 

Tip 4. Bereid je goed voor

Tip 4. Bereid je goed voor

Zorg dat alles klaar staat zodat je direct aan de slag kunt met eten fotograferen. 

De meeste gerechten zijn op hun mooist op het moment dat ze worden uitgeserveerd. Maak dus alvast een test foto met alleen je bord. Zo kun je zien of alles helemaal goed staat en hoef je straks alleen nog maar af te drukken! Ook handig: fotografeer dichtbij de keuken zodat je niet het risico loopt dat je een perfect opgemaakt bord onderweg verpest. 

Tip 5. Bewaar je details voor het laatst

Tip 5. Bewaar je details voor het laatst

Voor echt smakelijke foodfotografie is het belangrijk dat alles er fris, knapperig en vers uitziet.

Bewaar daarom details zoals dressing en cressen tot het laatst. Dressings kunnen groenten slap maken en moeten voorzichtig worden gedoseerd. Ook hierbij geldt dat je kookt voor de foto en niet voor de smaak. Als minder dressing mooier is dan is dat nu beter. Cressen worden snel slap in een warme keuken of op warme gerechten. Leg deze er dus pas op als je je eerste proef foto hebt genomen en het resultaat je bevalt. 

Tip 6. Zoek daglicht

Tip 6. Zoek daglicht

Probeer altijd foodfotografie te maken in daglicht, want dit geeft het meest natuurlijke effect. 

Zoek een raam waar je het gerecht in de buurt plaatst en zorg dat er geen lamp boven hangt die een gele gloed of schaduw kan geven. Geen daglicht? Kies voor je foodfotografie niet voor een flits maar voor een LED lamp. Deze geeft ook wit licht waardoor je daglicht redelijk kunt nabootsen. Zo komen de kleuren van je gerecht het best tot zijn recht in je foodfotografie.

Tip 7. Kies je standpunt

Tip 7. Kies je standpunt

Veel foodfoto’s worden vanaf bovenaf gemaakt, ook wel overhead shots genoemd. 

Als het gerecht niet al te veel hoogteverschillen heeft, is dit een perfect standpunt. Een ander standpunt dat veel gebruikt wordt bij foodfotografie is vanaf ‘eethoogte’, dus  hoe je normaal ook aan tafel zit. Je ziet dan wat meer van de hoogteverschillen in een gerecht en wat er zich in de achtergrond afspeelt. Bekijk het verschil bij deze tartelette vanaf eethoogte en deze tartelette vanaf bovenaf

Tip 8. Niet inzoomen

Tip 8. Niet inzoomen

Zorg dat je niet inzoomt op je gerecht. 

Dit verlaagt de kwaliteit en diepte van je foodfotografie. Houd je camera gewoon dichterbij zodat de details zichtbaar blijven op de uiteindelijke foodfoto. Deze tip helpt je om je gerecht het smakelijkst op de foto te zetten en zo de aantrekkelijkste foodfotografie te creëren.

 

Tip 9. Bedenk waar je de foto voor wil gebruiken

Tip 9. Bedenk waar je de foto voor wil gebruiken

Dit lijkt een overbodig stap, maar dat is het zeker niet! 

Als jouw foodfotografie gebruikt gaat worden in een boek, moet je zorgen voor de juiste resolutie. En als je jouw foto's wil gebruiken op social media, doe je goed aan om te denken aan de standaard maten. Zo kan het bijvoorbeeld zonde zijn om een foto te moeten bijsnijden en zo een deel van je beeld kwijt te raken.

Wil je meer doen met social media? Download de social media toolkit hier.

Tip 10. Bewerk je foodfoto's

Tip 10. Bewerk je foodfoto's

Als je de foodfoto’s direct online wil delen dan is de bewerkingstool in Instagram ideaal. 

Gebruik nooit de standaard filters, die maken het eten ‘niet lekker’. Klik liever op Bewerken en speel vervolgens met de verschillende instellingen. Maak gebruik van de opties: Helderheid, Contrast, Structuur, Warmte (handig bij kunstlicht), Accenten en Scherpstellen. Zo creëer je in de nabewerking de perfecte sfeer voor je foodfotografie.

Als je je foodfotografie ook gaat inzetten voor boeken of andere publicaties dan doe je er goed aan om een bewerkingsprogramma aan te schaffen. Adobe Lightroom is een van de meest bekende maar er zijn natuurlijk alternatieven voor te vinden. 

Ga aan de slag met foodfotografie

Eten fotograferen is niet meer weg te denken. Er zijn genoeg redenen om foodfotografie in te zetten als restaurant. Zo zorgen goede foto's voor meer vertrouwen in een gerecht en helpt het bij het bouwen van een merk.

Nu je weet wat foodfotografie is, welke benodigdheden je nodig hebt, wat de voor- en nadelen van camera vs. telefoon zijn en een tiental foodfotografie tips hebt, is het tijd om te beginnen met fotograferen. Net als in de keuken kun je met foodfotografie alle kanten op.

Laat je creativiteit de vrije loop en deel met je gasten wat je met passie hebt gemaakt!

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu