Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Culinair fotograaf, Kyonne Leyser, deelt eenvoudige tips zodat ook jij de mooiste Instagram proof foto’s van je gerechten kunt maken.

1. Begin met een schone lens

1. Begin met een schone lens

Maak er een gewoonte van te om altijd eerst de lens van je smartphone even schoon te wrijven met een brillendoekje, sjaal, shirt of een servet.

2. Bepaal je styling

2. Bepaal je styling

Kies voor rustige onder- en achtergronden zodat het gerecht alle aandacht krijgt. Je kan natuurlijk op een gedekte tafel fotograferen maar denk ook eens aan een andere ondergrond, zoals een houten of betonnen vloer waar je het bord op plaatst.

3. Bereid je goed voor

3. Bereid je goed voor

Zorg dat alles klaar staat zodat je direct kunt fotograferen. Je sandwich is op zijn mooist op het moment dat het uitgeserveerd wordt. Fotografeer dichtbij de keuken zodat je niet het risico loopt dat je een perfect opgemaakte bord onderweg wordt verpest. Voeg saus pas last minute toe en zorg dat je altijd een pincet en schone theedoek bij de hand hebt, zodat je à la minute nog kunt corrigeren. 

4. Zoek daglicht

4. Zoek daglicht

Probeer altijd foto’s te maken met daglicht, want dit geeft het meest natuurlijke effect. Zoek een raam waar je het gerecht in de buurt plaatst en zorg dat er geen lamp boven hangt die een gele gloed of schaduw kan geven. Geen daglicht? Kies niet voor een flits maar voor een LED lamp. Deze geeft ook wit licht waardoor je daglicht redelijk kunt nabootsen.

5. Kies je standpunt

5. Kies je standpunt

Veel foodfoto’s worden vanaf bovenaf gemaakt, ook wel overhead shots genoemd. Als het gerecht niet al te veel hoogteverschillen heeft, is dit een perfect standpunt. Een ander standpunt dat veel gebruikt wordt is vanaf ‘eethoogte’, dus zoals je normaal ook aan tafel zit. Je ziet dan wat meer van de hoogteverschillen in een gerecht en wat er zich in de achtergrond afspeelt.

6. Niet inzoomen

6. Niet inzoomen

Zorg dat je niet inzoomt. Dit verlaagt de kwaliteit en diepte van je foto. Houd je camera gewoon dichterbij zodat de details zichtbaar blijven op het uiteindelijke beeld.

7. Bewerk je foto's

7. Bewerk je foto's

Als je de foto’s direct online wil delen dan is de bewerkingstool in Instagram ideaal. Gebruik nooit de standaard filters, die maken het eten ‘niet lekker’. Klik liever op Bewerken en speel vervolgens met de verschillende instellingen. Maak gebruik van de opties: Helderheid, Contrast, Structuur, Warmte (handig bij kunstlicht), Accenten en Scherpstellen.