Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Culinair foodfotograaf, Kyonne Leyser, deelt eenvoudige foodfotografie tips zodat ook jij de mooiste Instagram proof foodfoto’s van je gerechten kunt maken. Lees hieronder alle foodfotografie tips:
Tip 1. Begin met een schone lens

Tip 1. Begin met een schone lens

Maak er een gewoonte van om altijd eerst de lens van je smartphone even schoon te wrijven met een brillendoekje, sjaal, shirt of een servet voordat je met je foodfotografie begint. Zo maak jij de scherpste foodfoto's.

Tip 2. Bepaal je styling

Tip 2. Bepaal je styling

Kies voor je foodfoto rustige onder- en achtergronden zodat het gerecht alle aandacht krijgt. Je kan natuurlijk op een gedekte tafel fotograferen maar denk ook eens aan een andere ondergrond, zoals een houten of betonnen vloer waar je het bord op plaatst. Bekijk hier bijvoorbeeld ons recept voor een poke bowl met tonijn en togarashi mayonaise. Zo creëer je variatie in je foodfotografie. 

Tip 3. Bereid je goed voor

Tip 3. Bereid je goed voor

Zorg dat alles klaar staat zodat je direct kunt fotograferen. Je sandwich is op zijn mooist op het moment dat hij wordt uitgeserveerd. Voor de beste foodfotografie fotografeer je dichtbij de keuken zodat je niet het risico loopt dat je een perfect opgemaakt bord onderweg verpest. Voeg saus pas last minute toe en zorg dat je altijd een pincet en schone theedoek bij de hand hebt, zodat je à la minute je foodfoto nog kunt corrigeren. 

Tip 4. Zoek daglicht

Tip 4. Zoek daglicht

Probeer altijd foodfotografie te maken in daglicht, want dit geeft het meest natuurlijke effect. Zoek een raam waar je het gerecht in de buurt plaatst en zorg dat er geen lamp boven hangt die een gele gloed of schaduw kan geven. Geen daglicht? Kies voor je foodfotografie niet voor een flits maar voor een LED lamp. Deze geeft ook wit licht waardoor je daglicht redelijk kunt nabootsen. Zo komen de kleuren van je gerecht het best tot zijn recht in je foodfotografie.

Tip 5. Kies je standpunt

Tip 5. Kies je standpunt

Veel foodfoto’s worden vanaf bovenaf gemaakt, ook wel overhead shots genoemd. Als het gerecht niet al te veel hoogteverschillen heeft, is dit een perfect standpunt. Een ander standpunt dat veel gebruikt wordt bij foodfotografie is vanaf ‘eethoogte’, dus zoals je normaal ook aan tafel zit. Je ziet dan wat meer van de hoogteverschillen in een gerecht en wat er zich in de achtergrond afspeelt. Bekijk het verschil bij deze tartelette vanaf eethoogte en deze tartelette vanaf bovenaf

Tip 6. Niet inzoomen

Tip 6. Niet inzoomen

Zorg dat je niet inzoomt op je gerecht. Dit verlaagt de kwaliteit en diepte van je foodfotografie. Houd je camera gewoon dichterbij zodat de details zichtbaar blijven op de uiteindelijke foodfoto. Deze tip helpt je om je gerecht het smakelijkst op de foto te zetten en zo de aantrekkelijkste foodfotografie te creëren.

Tip 7. Bewerk je foodfoto's

Tip 7. Bewerk je foodfoto's

Als je de foodfoto’s direct online wil delen dan is de bewerkingstool in Instagram ideaal. Gebruik nooit de standaard filters, die maken het eten ‘niet lekker’. Klik liever op Bewerken en speel vervolgens met de verschillende instellingen. Maak gebruik van de opties: Helderheid, Contrast, Structuur, Warmte (handig bij kunstlicht), Accenten en Scherpstellen. Zo creëer je in de nabewerking de perfecte sfeer voor je foodfotografie.