Menu
Punten

Horecagasten verwachten dat het aanbod in een horecazaak geregeld wisselt. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat chefs werken met (lokale) ingrediënten vanuit het seizoen, dit is positief ten aanzien van duurzaamheid en het meest smaakvol. Het is dus niet meer dan logisch om je menukaart onder handen te nemen nu de herfst weer in zicht is! 

Houd bij het maken van je najaarsmenu rekening met de voorkeuren van je gast, trends en natuurlijk je inkoopkosten en marge.

We hebben alles wat je moet weten over het maken van je nieuwe herfstmenu voor je opgesomd:

1. Klassiekers met een twist

1. Klassiekers met een twist

Herfst is het seizoen van comfortfood. Gasten kiezen voor vertrouwde gerechten die ze troost en warmte bieden tijdens de koelere herfstdagen. 

Zet daarom een vernieuwde versie van bekende klassiekers op de kaart, zoals een herfstige risotto met pompoen en paddenstoelen, of hartig stoofvlees met geroosterde bloemkool met vadouvan. Stoofschotels, soepen, risotto's en gerechten met een rijke saus doen het altijd goed. Net als warme kruiden en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en rozemarijn.  

 Zorg voor een originele twist door onverwachte ingrediënten toe te voegen, een andere bereidingswijze te gebruiken of te spelen met texturen. Zo bied je gasten ook met comfortfood een onvergetelijke maaltijd 

2. Seizoensgebonden ingrediënten 

2. Seizoensgebonden ingrediënten 

Pak uit met lokale, verse producten zoals pompoen, paddenstoelen en knolselderij!

Gasten verwachten tegenwoordig dat je duurzame keuzes maakt en dus seizoensproducten serveert. Maar ingrediënten uit het seizoen zijn ook optimaal van smaak en kwaliteit én gunstig geprijsd. Alle reden dus om de herfst te omarmen in je menu. 

Kies zoete aardappelen, appels, peren, koolsoorten, pastinaak, bieten en natuurlijk wild. Dan krijg je vaak ook een heerlijk herfstig kleurenpalet op het bord, met veel rijke, warme kleuren zoals oranje, bruin en rood. Dat stimuleert de eetlust weer mooi! 

3. Verrijk je sauzen

3. Verrijk je sauzen

Herfstgerechten verdienen rijke en hartige sauzen. Denk aan een romige paddenstoelensaus of rodewijnsaus om je gerechten te versterken. Je mag je weer helemaal uitleven met diepe, stevige smaken, want ingrediënten uit de herfstkeuken blijven goed overeind naast een zwaardere saus.  

Benieuwd welke sauzen goed passen bij de herfst? We tippen de perfecte saus voor bij je herfstrecepten. 

4. Balans op je kaart

4. Balans op je kaart

Alle ballen op een uitgebreid wildmenu in de herfst? Niet doen! Het is verleidelijk om in de herfst uit te pakken met mooie stoofgerechten en veel hert en wild zwijn, maar let op de balans.

Bied opties aan voor vegetariërs, veganisten en gasten met speciale dieetwensen. Zorg voor een evenwichtige variatie in je menu, zowel in termen van smaak als dieetvoorkeuren. Door je volledig te richten op vleesbereidingen, schrik je een groot deel van je publiek af.  

5. Indian summer 

5. Indian summer 

Als op 21 september de herfst officieel begint, loopt half Nederland vaak nog in een korte broek. Gooi je kaart dus niet rigoureus om met alleen nog maar gerechten voor koude, gure dagen. 

Houd rekening met een Indian summer: een periode van warm en droog weer in het najaar. Misschien staat je terras nog wel tot begin november, dus dan wil je ook een paar gerechten op je kaart hebben die passen bij een zonnige lunch.  

Menu Engineering

Minder ingrediënten en lagere kosten in 3 stappen 

“Een te complex menu is de meest voorkomende valkuil van een chef”, zegt Culinair Adviseur Edwin van Gent.

Je kunt preciezer inkopen met een beperkter menu. Bovendien houd je de voorraad en werkzaamheden in je keuken zo strakker in de hand.   

Bekijk de 3 stappen om je menu te eenvoudigen!

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu