Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

1.    Versimpel je menukaart

1. Versimpel je menukaart

70% van de voedselverspilling vindt plaats in de keuken, nog voordat het gerecht de gast bereikt. Dit is dan ook waar je de meeste winst kunt boeken. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door je menukaart te versimpelen. Dan hoef je minder voorraad aan te houden en verklein je de kans dat je ingrediënten moet weggooien. Zorg ook dat je ingrediënten in meerdere gerechten terug laat komen.

2.    Kijk kritisch wat terugkomt

2. Kijk kritisch wat terugkomt

Monitoren wat teruggebracht wordt naar de keuken draagt bij aan het terugdringen van verspilling. Vaak worden er allerlei bijgerechten geserveerd waar je gasten misschien helemaal niet op zitten te wachten. Of bied je producten aan op het buffet die helemaal niet gekozen worden. Merk je dat vaak dezelfde gerechten terugkomen of dat gerechten niet worden opgegeten? Dan is het tijd om in actie te komen. Bied side-dishes als optie aan of pas de portiegrootte aan.

3.    Begin bij je buffet

3. Begin bij je buffet

Bij buffetten kan de verspilling oplopen tot 50%. Je wil namelijk dat alle gasten, ook de laatste, voldoende te kiezen hebben. We geven je enkele tips om verspilling van je buffetgerechten terug te dringen zonder dat je gasten moet teleurstellen.

- Verwerk overgebleven items in het volgende eetmoment. Een voorbeeld: zijn er gekookte eieren overgebleven van het ontbijt? Verwerk ze dan in een caesarsalade voor de lunch. En wat dacht je van croutons van overgebleven brood?
- Gebruik kleinere borden: gasten scheppen zoveel op als er op hun bord past. Door kleinere borden te gebruiken, hoef je uiteindelijk minder weg te gooien.
- Gebruik kleinere schalen en vul deze vaker aan; zo blijft er op het eind zo min mogelijk over.
- Houd goed bij wat er overblijft van het buffet. Elke dag 5 krentenbollen over? Verminder dan gewoon het aanbod of haal het product helemaal weg van het buffet.
 

4.    Gebruik de Orbisk voedselafvalmonitor

4. Gebruik de Orbisk voedselafvalmonitor

Wil jij serieus werk maken van het verminderen van voedselverspilling in jouw horecagelegenheid? Dan is de voedselafvalmonitor van Orbisk iets voor jou: meten wordt weten! De artificial-intelligence-technologie ziet precies welk product je wanneer weggooit en hoeveel het weegt. Dit wordt vervolgens verwerkt in wekelijkse rapportages. Met Orbisk kan je tot 50% voedselverspilling verminderen en daarmee flink besparen op je inkoopkosten. Lees hier meer over Orbisk.

5.    Geef een doggybag mee of werk samen met #toogoodtogo

5. Geef een doggybag mee of werk samen met #toogoodtogo

Een deel van je voedselverspilling is gewoon niet te voorkomen. Zorg dan in ieder geval dat het niet weggegooid wordt. Uit onderzoek van Natuur & Milieu is gebleken dat acht op de tien gasten bereid zijn hun eten mee te nemen in een doggybag. Maar dan moet het restaurant wel duidelijk communiceren dat dit mogelijk is of de bediening moet het actief aanbieden.
Maak je structureel te veel en wil je het niet weggooien? Bied je eten dan aan via Too Good To Go.

Hoeveel kan jij besparen?

Hoeveel kan jij besparen?

Wil jij weten hoeveel kilo voedselverspilling jij kan terugdringen? Vul de calculatie-tool in.

 

Orbisk proberen? Nu de eerste twee maanden gratis!

Orbisk proberen? Nu de eerste twee maanden gratis!

Wil je ook voedselverspilling terugdringen en tot 50% besparen met de Orbisk-voedselafvalmonitor op jouw locatie? Vraag dan hier meer informatie aan.