Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Wat is voedselverspilling? 

Voedselverspilling is het weggooien van voedsel dat nog geschikt is voor consumptie. Het gaat dan dus niet om niet eetbare dingen zoals bepaalde schillen van groenten en fruit, botten en graten.

Voedselverspilling in cijfers

Er wordt jaarlijks in Nederland 2 miljard kilo voedsel verspild (bron: Monitor Voedselverspilling Update 2009-2018). Dit gebeurt niet alleen keukens maar in de hele keten. Dus ook bij de boeren en bij mensen thuis. Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid.

Waarom is het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan? 

Per kilo voedsel die we verspillen stoten we gemiddeld 3 kilo CO2 uit. Het is dus logisch dat minder voedselverspilling ook zal leiden tot minder uitstoot van broeikasgassen. Maar er zijn meer goede redenen om voedselverspilling terug te dringen. Als we minder weggooien hoeven we ook minder te produceren wat betekent dat we minder landbouwgrond nodig hebben en dus meer kunnen investeren in de biodiversiteit. Ook leidt dit tot lager energie verbruik in de landbouw sector en natuurlijk minder transport. Daarnaast kan een evenwichtiger voedselproductie systeem ook bijdragen aan het beter verdelen van voedsel over de aarde zodat er voor iedereen genoeg voedsel is. 

1.  Versimpel je menukaart

1. Versimpel je menukaart

Je weet al dat 50% van het bereide eten wordt weggegooid en 70% van alle voedselverspilling plaats vindt in de keuken. In je keuken kun je dus ook de meeste winst boeken. Een eenvoudige oplossing voor deze voedselverspilling is je menukaart versimpelen.

Dan hoef je minder voorraad aan te houden en verklein je de kans dat je ingrediënten moet weggooien. Zorg ook dat je ingrediënten in meerdere gerechten terug laat komen. Een extra tip voor de keuken: een goede mise en place helpt ook bij het tegengaan van voedselverspilling in restaurants.

2.  Kijk kritisch wat terugkomt

2. Kijk kritisch wat terugkomt

Monitoren wat teruggebracht wordt naar de keuken draagt bij aan het terugdringen van voedselverspilling. Vaak worden er allerlei bijgerechten geserveerd waar je gasten misschien helemaal niet op zitten te wachten. Of bied je producten aan op het buffet die helemaal niet gekozen worden. 

Merk je dat vaak dezelfde gerechten terugkomen of dat gerechten niet worden opgegeten? Dan is het tijd om in actie te komen tegen voedselverspilling. Bied side-dishes als optie aan of pas de portiegrootte aan.

3.  Voedselverspilling beperken van je buffet

3. Voedselverspilling beperken van je buffet

Bij buffetten kan de voedselverspilling oplopen tot 50%. Je wil namelijk dat alle gasten, ook de laatste, voldoende te kiezen hebben. We geven je enkele tips om verspilling van je buffetgerechten terug te dringen zonder dat je gasten moet teleurstellen.

 1. Verwerk overgebleven items in het volgende eetmoment. Een voorbeeld: zijn er gekookte eieren overgebleven van het ontbijt? Verwerk ze dan in een caesarsalade voor de lunch. En wat dacht je van croutons van overgebleven brood?
 2. Gebruik kleinere borden: gasten scheppen zoveel op als er op hun bord past. Door kleinere borden te gebruiken, hoef je uiteindelijk minder weg te gooien.
 3. Gebruik kleinere schalen en vul deze vaker aan; zo blijft er op het eind zo min mogelijk over.
 4. Houd goed bij wat er overblijft van het buffet. Elke dag 5 krentenbollen over? Verminder dan gewoon het aanbod of haal het product helemaal weg van het buffet.
   
4.  Gebruik de Orbisk voedselafvalmonitor

4. Gebruik de Orbisk voedselafvalmonitor

Wil jij serieus werk maken van het tegengaan van voedselverspilling in jouw horecagelegenheid? Dan is de voedselafvalmonitor van Orbisk iets voor jou: meten wordt weten!

De artificial-intelligence-technologie ziet precies welk product je wanneer weggooit en hoeveel het weegt. Dit wordt vervolgens verwerkt in wekelijkse rapportages. Met Orbisk kan je tot 50% voedselverspilling verminderen en daarmee flink besparen op je inkoopkosten. Lees hier meer over Orbisk.

5.  Geef een doggybag mee of werk samen met #toogoodtogo

5. Geef een doggybag mee of werk samen met #toogoodtogo

Voedselverspilling tegengaan is goed maar je kan het nooit 100% voorkomen. Zorg dan in ieder geval dat het niet weggegooid wordt. 

Uit onderzoek van Natuur & Milieu is gebleken dat acht op de tien gasten bereid zijn hun eten mee te nemen in een doggybag. Maar dan moet het restaurant wel duidelijk communiceren dat dit mogelijk is of de bediening moet het actief aanbieden.

Maak je structureel te veel en wil je het niet weggooien? Bied je eten dan aan via Too Good To Go.

Hoeveel kan jij besparen?

Hoeveel kan jij besparen?

Wil jij weten hoeveel kilo voedselverspilling jij kan terugdringen? Vul de calculatie-tool in.

 

Orbisk proberen? Nu de eerste twee maanden gratis!

Orbisk proberen? Nu de eerste twee maanden gratis!

Wil je ook voedselverspilling terugdringen en tot 50% besparen met de Orbisk-voedselafvalmonitor op jouw locatie? Vraag dan hier meer informatie aan.