Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Evenveel happen, maar meer calorieën. Een handige slogan wanneer je nadenkt over hoe je extra voedingsstoffen aan maaltijden kan toevoegen, zonder de porties te vergroten. Ouderen bewegen minder dan jongere volwassenen en hun lichaam verbruikt ook minder energie in rust. Daarom hebben ze een wat lagere energiebehoefte. Ondanks hun lagere energiebehoefte, hebben ouderen minstens evenveel vitaminen en mineralen nodig als jongere volwassenen.

De voedingsaanbevelingen voor ouderen verschillen dan ook nauwelijks van deze voor volwassenen, maar de neveneffecten van het verouderingsproces – minder eetlust, eetmoeilijkheden, strenge diëten – kunnen ertoe leiden dat ze minder eten. Dat kan op zijn beurt ondervoeding tot gevolg hebben. Eén van de manieren om dat te voorkomen, is voedsel en dranken te bereiden die rijk zijn aan voedingsstoffen en calorieën, zonder de porties te vergroten.    

 

Kleine ingrepen, grote resultaten

Kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben op de calorie-inname van jouw bewoners:

  • Voeg energierijke ingrediënten toe aan maaltijden, zoals room, olie, eigeel, kaas of melkpoeder. Gebruik ook volvette ingrediënten - laat de magere melk staan en neem de volle. Verminder daarnaast het watergehalte van de gerechten. 
  • Kies ingrediënten die rijk zijn aan eiwitten, vitamines en mineralen. Denk aan vis, vlees, zuivel, peulvruchten, volle granen, groenten en fruit. 
  • Geef voorrang aan het verrijken van gerechten die al populair zijn bij bewoners met ondervoedingsproblemen. Een goed begin is het halve werk.