Wat zijn Cepes? En wat kan je ermee maken?
Cepes is een Franse benaming voor eekhoorntjesbrood. Deze betekenis van cepes is bij de meeste mensen wel bekend. Je kunt cepes ook kennen als ‘porcini’ in het Italiaans. De paddenstoel heeft een herkenbare bruine hoed die tot 30 cm groot kan worden en een vrij dikke, sponzige steel. Cepes worden ook wel de koning onder de paddenstoelen genoemd, dat is niet zonder reden. Deze wilde paddenstoel heeft een erg unieke, nootachtige smaak waardoor deze lastig vervangbaar zijn door een soortgenoot maar des te leuker om mee te koken.
Waar vind je cepes?
Cepes worden niet gekweekt en groeien dus alleen in de vrije natuur. Dit maak het lastig om deze paddenstoel te verkrijgen. Cepes groeien van juli tot en met november in Nederlandse bossen, maar deze mag je niet zomaar zoeken en meenemen. Pluk alleen in gebieden waar je mag komen en oriënteer je vooraf bij de terreinbeheerder (gemeente, natuurorganisatie, etc). Waar vind je cepes wanneer je niet wil wildplukken? Je kunt verse cepes kopen op de markt of in een groentespeciaalzaak. Gedroogde cepes vind je in de supermarkt.

Wat kun je met cepes?
Zoals meeste paddenstoelen kun je in de keuken met cepes diverse kanten op. Je kunt cepes bakken en hiermee een nootachtige smaak toevoegen aan gerechten als risotto of varkenshaas. Bij rundvlees is een cepes saus of cepes jus een mooie toevoeging die de smaken van het vlees ondersteunt. Verder bestaat er ook cepes poeder wat ideaal te gebruiken is bij het maken van soepen.
Tip: cepes blijven niet lang vers. De paddenstoel enkele dagen houdbaar in de koelkast. Zorg dus dat je de cepes snel verwerkt in je mise en place of geregeld verse geleverd krijgt. Bekijk hier bijvoorbeeld een lekker recept voor bouillon van cepes.

Recepten met cepes
-
Wilde paddenstoelenrisotto met gerookte eendenborst -
Boscappuccino, espuma van eekhoorntjesbrood -
Flammkuchen met pompoen, eekhoorntjesbrood, kastanjes en spek -
Paddenstoelenbouillon met kruidenflensjes -
Patrijs met zuurkool stamppot en eekhoorntjesbrood -
Risotto met gebakken paddenstoelen, waterkers en een spiegeleitje
Bij het aanvragen van een product in de Unilever Food Solutions webshop geef je Unilever Food Solutions toestemming om jouw aangevraagde producten en je gegevens door te sturen naar jouw grossier. Dit is een service van Unilever Food Solutions. Jouw grossier verkoopt de producten aan jou onder de voorwaarden die jij met je grossier hebt afgesproken. De prijzen die genoemd zijn in de Unilever Food Solutions webshop zijn een indicatie van de mogelijke prijs die je betaalt bij jouw grossier. De daadwerkelijke prijs die je betaalt is volgens de afspraken die je hebt met je grossier, en kan dus zowel lager als hoger zijn.Wil je meer informatie over jouw grossier, neem dan contact met ons op.
Ja, ik wil nog eenvoudiger bestellen
Sinds kort is
bestellen bij Unilever Food Solutions met uitlevering door Bidfood voor jou als
chef nog eenvoudiger!
De voordelen op een rij:
- Vul jouw winkelmandje met jouw favoriete producten in de UFS webshop
- Wij sturen jouw winkelmandje rechtstreeks naar de webshop van Bidfood
- Krijg direct inzicht in de beschikbaarheid en de prijzen van Bidfood
- Rond jouw bestelling snel en eenvoudig in de webshop van Bidfood
- Spaar gewoon door voor jouw Cook & Save punten en verdien mooie cadeaus
Je krijgt jouw bestelling zoals gebruikelijk uitgeleverd door Bidfood en je vindt deze terug onder jouw bestelhistorie.
Gerelateerde producten
Product toegevoegd aan lijst
Het lukte niet om het product aan de lijst toe te voegen
Product verwijderd uit lijst
Het lukte niet om het product uit de lijst te verwijderen
Word lid van Chef’s Exclusive!
- Toegang tot gratis training voor chefs
- Sparen voor gratis cadeaus met Cook & Save
- Voordelige promoties in onze webshop
- Exclusieve deelname aan evenementen
- Een gratis jaarlijks culinair magazine
- Gratis samples van onze nieuwste producten