Tips voor glutenvrije, lactosevrije of veganistische kerstgerechten
Terwijl je gasten zich verheugen op een uitgebreid feestmenu voor de kerstdagen, breken chefs en restaurateurs zich het hoofd over allergenen, voedselintoleranties en dieetvoorkeuren.
Hoe kun je een heerlijk kerstmenu samenstellen dat niet alleen verrukkelijk is, maar ook vrij is van allergenen die voor gasten potentieel gevaarlijk kunnen zijn? Bekijk onze tips!
Tips voor veganistische kerstgerechten
Vervang dierlijke producten
- Zoek alternatieven voor vlees, vis, eieren en zuivel.
- Vervang koemelk voor plantaardige melk, boter voor veganistische boter, margarine of olijfolie.
Geef groenten een koninklijke behandeling
- Door verschillende kooktechnieken toe te passen op groenten, kun je zelfs van een simpele knol een bijzonder kerstspektakelstuk maken.
- Creëer verschillende texturen en smaken en ga voor knolselderijsteaks, zelfgerookte bieten of een gevulde flespompoen uit de oven.
Experimenteer!
- Veel plantaardige alternatieven kun je zelf maken, denk aan een roomsaus van cashewnoten, een plantaardige pavlova op basis van aquafaba of een eitje als bindmiddel vervangen door lijnzaad.
Gebruik plantaardige bouillon en smaakmakers
Inspiratie: vegan amuse
Tomatenpaprikasoep met paprikaschuim
Serveer deze umamirijke soep in een klein glaasje als aftrap van het diner. Het paprikaschuim met tomatenkruim en basilicumblaadjes geven dit makkelijke vegan gerecht een chique uitstraling.
De Spaanse Tomaten-Gerookte Paprikasoep, de Paprika Puree en de Intense Flavours Roast Umami van Knorr Professional zijn volledig plantaardig.
*Let er wel op dat je plantaardige room gebruikt voor het paprikaschuim.
Tips voor lactosevrije kerstgerechten:
Vervang zuivelproducten
- Zoek lactosevrije alternatieven voor melk, room, kaas en boter. Vervang mayonaise bijvoorbeeld voor Hellmann's Vegan en voor melk lactosevrije of plantaardige melk. Bekijk een lijst met mogelijke vervangers.
- Harde Hollandse kazen kunnen gewoon worden door gegeten mensen met een lactoseintolerantie, denk aan Goudse, Maaslander en Edammer. Dat geldt ook voor buitenlandse kazen als Emmentaler, gruyère en parmezaan.
Let goed op productetiketten
- Allergenen staan altijd dikgedrukt op de ingrediëntenlijst vermeld, maar lactose kan er ook opstaan met onduidelijke termen als tagatose of recaldent. Hier vind je een overzicht van ingrediënten waar je op moet letten.
Kijk de kunst af bij wereldkeukens
- In veel landen wordt van nature veelal gekookt zonder zuivelproducten, zoals de Midden-Oosterse, Mexicaanse, Aziatische en Mediterrane keuken. Doe daar inspiratie op en voorkom dat je veel aanpassingen hoeft te doen.
Gebruik lactosevrije sauzen en smaakmakers
Inspiratie: lactosevrij voorgerecht
Koolrabi-ravioli met tonijn, avocado, groene appel en lavas
Dit is echt een wow-gerecht! Dit frisse voorgerecht leunt niet op zuivel, maar smaakt toch lekker romig door de avocadocrème. Ook de appeljus is een mooi alternatief voor dressings op zuivelbasis.
De Hellmann's Vegan Mayonaise is lactosevrij en glutenvrij. Doordat de ravioli in dit gerecht gemaakt is van koolrabi, kun je het gerecht dus ook aan gasten met een glutenallergie serveren.
Tips voor glutenvrije kerstgerechten
Zorg voor aparte materialen en apparatuur.
- Met een aparte oven voor glutenvrij brood weet je zeker dat er geen kruisbesmetting plaatsvindt. Let daarnaast op dat je aparte frituren gebruikt voor friet en producten met gluten, zoals kroketten.
Vervang o.a. pasta, brood, wraps voor glutenvrije varianten.
Train je personeel.
- Let erop dat je witte en zwarte brigade glutenallergieën serieus neemt, dat vraagt naast kennis ook om een ijzeren discipline in schoonmaak, mise-en-place en persoonlijke hygiëne.
Gebruik op tafel aparte mandjes, bakjes en bestek voor glutenvrije (bij)gerechten.
- Zo ga je ook daar kruisbesmetting tegen. Serveer ook de boter apart, om te voorkomen dat er broodkruimels op komen.
Bewaar altijd productverpakkingen (of de ingrediëntenlijst daarvan).
- Soms wil een gast een gedetailleerd overzicht, zo ben je altijd voorbereid.
Gebruik bouillon en smaakmakers die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet.
Inspiratie: glutenvrij hoofdgerecht
Hertensukade met winterwortels en schillenchips met mousseline van aardappel en peterseliewortel
Niets zo feestelijk als wild op je kerstmenu, zeker niet in combinatie met een fluweelzachte aardappelmousseline erbij. Dit gerecht wordt volledig glutenvrij als je kiest voor Knorr Professional Authentieke Kalfsfond in je sukade. Pas wel op dat je voor de schillenchips nieuwe frituurolie gebruikt die nog geen sporen van gluten bevat.
De Knorr Professional Liquid Concentrate Groenten in de mousseline is veganistisch, glutenvrij, lactosevrij en allergeenvrij.
Ben je al klaar voor #Veganuary?
Dit is hét moment om ook vast vooruit te kijken naar januari, de maand waarin duizenden mensen beginnen met het goede voornemen om (vaker) plantaardig te gaan eten. Zo bereid je je voor op deze vlees- en zuivelvrije maand.
Jouw grossier verkoopt de producten aan jou onder de voorwaarden die jij met je grossier hebt afgesproken. De prijzen die genoemd zijn in de Unilever Food Solutions webshop zijn een indicatie van de mogelijke prijs die je betaalt bij jouw grossier. De daadwerkelijke prijs die je betaalt is volgens de afspraken die je hebt met je grossier, en kan dus zowel lager als hoger zijn.Wil je meer informatie over jouw grossier, neem dan contact met ons op.
Ja, ik wil nog eenvoudiger bestellen!
Laat je bestelling rechtstreeks leveren via jouw geselecteerde grossier. We zetten de voordelen voor je op een rij:
Bestel jouw favoriete producten in de UFS webshop
Wij sturen jouw winkelmandje rechtstreeks naar de webshop van je grossier
Krijg direct inzicht in de beschikbaarheid en de prijzen van je grossier
Ondertussen spaar je gewoon door voor gratis Cook & Save cadeaus
Je krijgt jouw bestelling zoals gebruikelijk uitgeleverd door geselecteerde grossier en je vindt deze terug onder jouw bestelhistorie.
Gerelateerde producten
Product toegevoegd aan lijst
Het lukte niet om het product aan de lijst toe te voegen
Product verwijderd uit lijst
Het lukte niet om het product uit de lijst te verwijderen
Word lid van Chef’s Exclusive!
- Toegang tot gratis trainingen van chefs
- Exclusive deelname aan culinaire events
- Spaar voor gratis cadeaus met Cook & Save