Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd omdat het in melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig dat in de dunne darm wordt aangemaakt. Mensen die onvoldoende lactase aanmaken, kunnen melksuiker niet goed verteren, wat tot klachten kan leiden.

Het zou daarom zomaar kunnen dat je regelmatig het verzoek krijgt voor lactosevrije gerechten. Maar hoe speel je hierop in?

1. Oudere kaas, minder lactose

Niet elke kaas heeft dezelfde hoeveelheid lactose. Hoe langer de kaas rijpt, hoe meer lactose er wordt afgebroken door het toegevoegde zuursel. Oude, harde kazen kunnen gebruikt worden in lactose-arme recepturen. Denk aan oude Goudse kaas, Pecorino, Gorgonzola, gerijpte cheddar, Parmezaan... Ook oude geitenkaas zullen mensen met een lactose-intolerantie beter verdragen, omdat geitenmelk stukken minder lactose bevat dan koemelk.

 

2. Vervang boter door margarine

Gebruik margarine in plaats van roomboter. Tegenwoordig zijn de meeste margarines lactosevrij. Check wel altijd even het etiket. Andere botervervangers zijn ghee of kokosolie.