Menu
Punten

02:30

1. Wat is koken met weinig waste?

Low-waste koken is niet alleen de trend, maar ook een verantwoordelijkheid en uitdaging voor chefs. Het gaat erom voedsel in zijn geheel te benaderen en wat doorgaans als afval wordt beschouwd, te gebruiken als ingrediënt voor een heerlijk recept. Maak je klaar om innovatieve kooktechnieken te leren met waste en een toekomstgericht menu te bouwen.

05:12

2. Gefermenteerde groenten

Na het maken van dit recept zul je nooit meer op dezelfde manier naar afval van je groenten kijken. Leer bijvoorbeeld hoe je van schillen, bladeren en groenteschillen kimchi kunt maken. Door een eenvoudig fermentatieproces in een pot krijg je een smaakvolle garnering voor al je recepten.

04:01

3. Kimchi gebakken rijst

Een moderne Aziatisch geïnspireerde kimchi van gebakken rijst die duurzaam en smaakvol is. Klinkt goed? In deze video laat chef Christian Weij je zien hoe je zero waste kimchi maakt van rijstresten en wortelschillen. Een voortreffelijk plantaardig hoofdgerecht voor je menu!

03:13

4. Koji

Fermentatie is de hoofdrolspeler in dit koji-recept. Chef Christian Weij laat je zien hoe je deze gefermenteerde ontbijtgranen in je keuken maakt, met pasta, oud brood of gerst. Het geheime ingrediënt? Koji-sporen 's nachts hun werk doen. Gebruik je koji voor sojasaus, miso, sake en meer.

 

02:38

5. Miso

Verander je koji in miso met dit eenvoudige recept. Traditioneel gemaakt met sojabonen en rijst, leer je in deze video hoe je miso maakt van gefermenteerde gerst en oude pasta. Dit low waste ingrediënt is een must-have voor je umami-rijke recepten.

03:29

6. Vissaus

Hoe kan ik visresten het beste gebruiken? Vissaus maken natuurlijk! Dit recept maakt gebruik van de bacteriën en enzymen die van nature in de darmen van de vis voorkomen om een ​​umami-rijke smaakmaker te creëren voor Aziatische recepten, pasta's en marinades. 

02:17

7. Alcohol waste azijn

Wist je dat je azijn kunt maken van alles waar alcohol of suiker in zit? In deze video illustreert chef Christian Weij alcoholische fermentatie. Een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van overgebleven wijnen en bier, en levende azijnbacteriën om van deze zure smaakmakers te creëren.

01:51

8. Azijn van sap

Heb je nog (fruit)sap over? Verander dan het suikergehalte in azijn door middel van gisting. Je hoeft alleen maar wat gist en niet-gepasteuriseerde azijn toe te voegen om deze zure smaakmaker te verkrijgen. Een verrassend en onmisbaar zero waste-ingrediënt voor lekkere sauzen, smaakmakers en hartige recepten.

02:30

9. Saus met smaak

Wil jij nog minder waste in je keuken? Dan is dit recept iets voor jou. Vertrekkend van de resten van groenten, leer je hoe je een saus met smaak maakt met deze eenvoudige fermentatietechniek. Een mooie basis voor smaakmakers en marinades!

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu