Menu
Punten

Praktische tips en informatie over de allergenenwetgeving 

Sinds 13 december 2014 is een nieuwe verordening van de EU van kracht over het verstrekken van voedselinformatie aan gasten. 

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe Verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (‘Verordening Voedselinformatie’) gaat over het vermelden van allergenen.

Voor mensen met een voedselallergie, coeliakie of lactose-intolerantie biedt de verordening belangrijke voordelen. In de toekomst zal het eenvoudiger worden om te achterhalen welk voedsel welke allergenen bevat, waardoor het gemakkelijker wordt om bewuste voedselkeuzes te maken. Sinds deze datum wordt u geacht alle vragen over allergenen in het voedsel dat u serveert te kunnen beantwoorden.

 

Allergenenvermelding voor voorverpakte producten

De 14 allergenen, die in Europa al sinds 2005 op verpakkingen vermeld moeten worden, worden voortaan benadrukt in de ingrediëntenlijst, bijvoorbeeld in HOOFDLETTERS.

Wat gaat u zien in de praktijk?

Unilever Food Solutions voldoet op veel punten nu al aan de nieuwe Verordening Voedselinformatie. Maar sommige verpakkingen zullen we nog verder aanpassen. Hier ziet u een voorbeeld van de belangrijkste wijzigingen. 

 

Allergenenvermelding voor niet-voorverpakte levensmiddelen

Onder de Verordening Voedselinformatie is het verplicht om bij alle levensmiddelen, vanaf 13 december 2014 ook voor niet-voorverpakte levensmiddelen, de 14 allergenen te vermelden.

Dit geldt voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, supermarkten, restaurants, hotels, kantines in scholen of bedrijven, pizzeria‘s, ziekenhuizen, verpleeg-en verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, pretparken, ...

Met andere woorden de gehele voedingsmiddelenindustrie moet informatie verstrekken over de 14 allergenen die in de voeding aanwezig zijn.

Download hier de wetgeving omtrent niet-voorverpakte levensmiddelen

Download hier de wetgeving omtrent niet-voorverpakte levensmiddelen

Dit geldt voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, supermarkten, restaurants, hotels, kantines in scholen of bedrijven, pizzeria‘s, ziekenhuizen, verpleeg-en verzorgingstehuizen,kinderdagverblijven, pretparken, ...

Download hier
Brochure Tips & Informatie

Brochure Tips & Informatie

Een brochure boordevol praktische informatie, tips en advies die je zaak helpt te voldoen aan deze EU verordening omtrent voedselallergenen.

Download de brochure
Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu