Menu
Punten

Streetfood en foodtrucks zijn populairder dan ooit. Om mee te profiteren van deze trend moet je natuurlijk heerlijke en mooie gerechten serveren. Maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden. Zowel geschikt voor de bereiding van streetfood in restaurant-omgeving als vanuit een foodtruck!

 

Streetfood in de praktijk

Streetfood kan je vergelijken met een lekker roerbakgerecht: alle ingrediënten moeten vooraf zorgvuldig worden voorbereid. Het daadwerkelijke ‘koken' van het gerecht vergt eigenlijk minder inspanning. Wij hebben een lijstje gemaakt met de beste adviezen van ware streetfood-experts.

 

Mise-en-place

Mise-en-place

Streetfood moet je snel kunnen samenstellen. Maar vergis je niet in de voorbereiding; dit vergt nogal wat tijd en planning. Zorg dat je tenminste een halve dag van tevoren start met de voorbereiding. Je mise-en-place moet onberispelijk zijn. Beperk het aantal handelingen tot een minimum tijdens de ‘echte bereiding’ van je gerecht (brood roosteren, ingrediënten snijden, saladedressings en smaakmakers voorbereiden). Een bord samenstellen zou gemiddeld niet langer dan 60 seconden mogen duren.

Presentatie

Presentatie

Afgezien van de strakke mise-en-place moet je niet alles van te voren bereiden. Kies je ‘voedselheld’ - het gerecht dat je voor de ogen van je publiek wilt klaarmaken. Je kan bijvoorbeeld je vlees van tevoren koken en ter plaatse grillen. Snijd je verse groenten vooraf, maar rol je loempia’s à la minute. Live koken wekt de eetlust op en trekt kijklustigen aan!

Routing

Routing

Denk na over de beste keukenrouting. Zo kan je plotse pieken opvangen en chaos vermijden binnen de beperkte ruimte van een keuken of foodtruck. Denk na waar de mensen moeten bestellen, betalen en hun gerechten in ontvangst kunnen nemen. Werk een logisch en efficiënt systeem uit om het hoofd koel te houden in tijden van drukte!

Taakverdeling

Taakverdeling

Stem een taakverdeling af. Wissel af en toe van taak om fris te blijven. Als je een grote stand hebt, is een loopjongen een goed idee. Deze persoon houdt de voorraad in de gaten, plaatst de producten in de koeling tijdens dalmomenten en zorgt voor aanvullingen tijdens piekmomenten. Op die manier kan je continu blijven verkopen.

Beheer van de wachtrij

Beheer van de wachtrij

Mensen trekken meer mensen aan, dat is een ongeschreven wet. Een wachtrij is dus aantrekkelijk en zegt: “het eten is hier lekker, het loont om hier even te wachten”. Een té lange wachtrij schrikt klanten echter af. Zorg er dus voor dat je iemand hebt die de wachtrij beheert: met een wachtrij van een drietal mensen kan je je klanten in een meer ontspannen tempo bedienen. Staan er meer mensen te wachten, laat dan een extra persoon helpen om de bestellingen op te nemen.

Tijdsbesparing

Tijdsbesparing

Een foodtruck uitbaten is tijdrovender dan de meeste mensen denken. Qua voorbereiding ben je vaak even veel tijd kwijt als de tijd dat je aan het verkopen bent. Maak het jezelf dus gemakkelijk waar mogelijk. Werk met een combinatie van zelfgemaakte producten en gekochte ingrediënten om tijd te besparen.

Controleer de porties

Controleer de porties

Houd de grootte van je porties in de gaten. Vooral tijdens de piekuren geef je gemakkelijk te grote porties. Door de hoge omloopsnelheid resulteert dit al snel in hogere kosten.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu