Menu
Punten

Goed eten is een zorginstelling net zo belangrijk als thuis. Patiënten en bewoners kunnen tijdens de warme maaltijd samen genieten van lekker eten en herinneringen opdoen aan geuren en smaken. Naast dat het eetmoment structuur biedt, kan goede voeding ook hun eetlust doen toenemen. En dat is belangrijk voor een goede gezondheid.

Smaakvol eten is dus van primair belang in de zorg. Maar hoe zet je iedere dag een warme maaltijd met verse ingrediënten op tafel op alle afdelingen en voor alle patiënten of bewoners? Maaltijden regenereren is hiervoor de uitkomst.

Wij geven je graag 5 tips om gerechten smaakvol te regenereren zodat de maaltijdservice altijd vers, warm en smaakvol is. 

Wat betekent regenereren na het koken?

Regenereren is het opnieuw opwarmen of warm houden van een maaltijd. Het verwarmen van reeds gegaarde maaltijden zorgt voor meer rust in de keuken wanneer je kookt voor veel personen - bijvoorbeeld voor een heel ziekenhuis. In een paar dagen kun je gevarieerde maaltijden voor een hele week bereiden, deze vervolgens regenereren en uitserveren.

Of je nu serveert in een restaurant uit een buffet of je per patiënt een specifieke maaltijd moet opwarmen: met regenereren zijn alle maaltijden op het juiste moment warm en smaakvol en zorg jij voor een soepel lopend maaltijdsysteem. Omdat patiënten, door ziekte en/of ouderdom, vaak al een verminderde reuk en geur hebben, is het goed regenereren van maaltijden om smaak te behouden essentieel.

Wat is het verschil tussen opwarmen en regenereren van voedsel?

Opwarmen is iets anders dan regenereren. Vaak zijn deze maaltijden heet van buiten, maar koud van binnen en er gaat veel smaak en textuur verloren in het verwarmproces. Bij regenereren zorg je ervoor dat zo veel mogelijk van de originele smaak en textuur behouden wordt. Regenereren doe je met behulp van een speciale ovens. Door deze juist te gebruiken blijft de smaak en textuur van gerechten behouden, waardoor ze net zo lekker smaken als de dag waarop ze bereid zijn.

Hoe werkt regenereren met een stoomoven?

Bij regenereren in een stoomoven wordt stoom toegevoegd aan het gerecht. De stoom helpt  om de smaak terug te krijgen van een koel gerecht die warm geserveerd hoort te worden. De oven zoekt precies de juiste vochtbalans en voorkomt dat maaltijden uitdrogen en smaakloos worden. Daarnaast wordt het eten heel gelijkmatig verwarmd bij het gebruiken van een stoomoven. Op die manier hoeft het keukenpersoneel geen eten meer om te scheppen als zij gerechten op de juiste temperatuur willen krijgen.

Tips bij het regenereren in de keuken

1. Maak de oven altijd goed schoon

1. Maak de oven altijd goed schoon

Een schone oven is een vereiste bij het regenereren van maaltijden. Niet alleen voor de gezondheid van patiënten en bewoners, maar ook voor de smaak van maaltijden.

Regenereren in een schone oven doet de smaak van gerechten ten goede. Heb je een stoomoven met waterreservoir in de keuken van je zorginstelling? Vul dan altijd het reservoir met vers water voordat je gerechten regenereert.

2. Ontdooi bevroren groenten en fruit langzaam

2. Ontdooi bevroren groenten en fruit langzaam

Als je bevroren groenten en fruit langzaam ontdooit in de koeling, blijven de maaltijden het lekkerst en de voedingswaarden het hoogst. 

Geleidelijk ontdooien duurt iets langer en is niet altijd ideaal door de tijdsdruk in de zorg, maar als je dit zorgvuldig plant met je keuken- en voedingspersoneel is het mogelijk. Mocht je geen tijd hebben om langzaam te ontdooien, bewaar dan in ieder geval groenten en fruit aan de achterkant van de vriezer om te voorkomen dat deze ontdooien bij openen van de deur. 

3. Verklein gerechten met veel massa

3. Verklein gerechten met veel massa

Massa bepaalt de tijd die een gerecht nodig heeft om op te warmen. Hoe groter en zwaarder je gerecht, des te langer het duurt voordat het warm is. 

Staat deze week Hollandse stamppot met gehaktballen op het menu? Bewaar deze in porties of snijd voor het invriezen de gehaktbal doormidden. Je zult merken dat de oven het eten sneller en nog gelijkmatiger op temperatuur kan laten komen. 

4. Zet maaltijden onafgedekt in een stoomoven

4. Zet maaltijden onafgedekt in een stoomoven

Een veelgemaakte fout bij regenereren in een stoomoven is het afdekken van maaltijden, zoals je bijvoorbeeld wel in een magnetron zou doen.

Op die manier kan de warme lucht nergens heen en worden producten die knapperig moeten zijn juist slap. Haal de maaltijden uit de koeling en zet deze onafgedekt in de oven. De stoomoven reguleert de vochtbalans van de stoom, waardoor maaltijden nooit te vochtig zullen worden.

5. Maak gebruik van ovenrekken

5. Maak gebruik van ovenrekken

Wanneer je bakken of borden op elkaar zet in de oven, kan de warmte er niet goed tussenkomen. Het gevolg zijn maaltijden die niet of slechts deels op temperatuur zijn. 

Zet maaltijden daarom altijd op ovenrekken, met genoeg ruimte tussen elkaar. De warmte kan op die manier goed zijn werk doen. 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu