Menu
Punten

Verras je gasten – en hun familie en vrienden – en pak eens uit met een gezellige high tea. Direct een goede manier om extra bezoekers aan te trekken.

Weet wie er komt, de gast bepaalt het menu

Een high tea met bewoners, familieleden én buurtbewoners: dat betekent een heel gevarieerde groep gasten. Zorg daarom dat je bijtijds weet wie er komt, zodat je het menu daarop kunt afstemmen. Werk bijvoorbeeld met een aanmeldformulier, zodat mensen hun leeftijd, eventuele beperkingen en dieetwensen van tevoren duidelijk kunnen aangeven. Komen er veel (klein)kinderen? Hoeveel mensen hebben een dieet? Handig om te weten! En natuurlijk is het van belang bijtijds te weten hoeveel gasten er in totaal komen.

Voorbereiding! Goed plannen is minder rennen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het mag dan een cliché zijn, maar in geval van een high tea zeker niet minder waar. Begin op tijd en zorg voor een duidelijke tijdsplanning. Wanneer serveer ik wat? Wanneer moet wat uit de vriezer? Maar vooral ook wanneer moet wat in de pan of op het vuur? Fijn aan een high tea: veel van de koude gerechten kun je(grotendeels) voorbereiden. Bij aanvang zal een groot deel al op tafel staan. Kies voor de arme gerechten een geschikt moment, bijvoorbeeld nadat iedereen heeft kunnen snoepen van al het lekkers dat al op tafel stond. Doe dit ook in etappes.

Alle registers mogen open: variatie is key

Met een high tea kun je helemaal losgaan. Zoet en hartig, sandwiches en pinchos, scones en oerbrood, taart en friandises: de gasten komen om overal van te snoepen. Let dus wel op de grootte van de porties, houd het lekker klein. En denk aan je doelgroep, zorg dat er voor elk wat wils is. In principe loopt hartig en zoet bij een high tea redelijk door elkaar, maar je kunt het enigszins sturen. Serveer bijvoorbeeld een (warm) hartig gerecht halverwege de high tea en zet die prachtige taart pas tegen het einde op tafel. Misschien in dat geval wel even subtiel laten vallen dat de gasten een plekje moeten overhouden.

Laat hen beleven: mooier is lekkerder

De presentatie is bijna net zo belangrijk als de smaak. Dat begint al bij de ruimte. Kies een geschikte ruimte voor zo veel mensen, lange tafels en eventueel rolstoelen. Zorg voor de nodige decoratie. Bij een high tea horen etagères en bijvoorbeeld mooie tafellopers. Je kunt ook kiezen voor een thema, of themakleur. Denk vooraf ook na over de presentatie van de gerechten. Sommige gerechten serveer je misschien nooit in zo veel kleine porties. Bedenk van tevoren een leuke manier van presenteren en houd hierbij rekening dat de hapjes moeten kunnen worden verspreid over de verschillende tafels.

Mobiliseer een goed team (inclusief bewoners)

Hoewel jij misschien de leiding hebt, hoef je natuurlijk niet alles zelf te doen. Mobiliseer daarom vooraf een goed team. Wellicht dat iemand van de activiteitenbegeleiding zich wil storten op de decoratie en communicatie naar de bewoners en zijn er vrijwilligers die het leuk vinden te helpen met de mise en place. Daarbij kan het leuk zijn om bewoners te laten helpen. Bak van tevoren samen een paar mooie taarten of laat hen een opzet maken voor de uitnodiging. Betrek ze bij het evenement, dat kan de opkomst ook alleen maar ten goede komen.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu