Menu
Punten

Lange dagen vol seminars, verhitte vergaderingen en veel koffiedrinkers vragen om een verfrissend en verantwoord alternatief. Zelfgemaakte ijsthee, gedecoreerd met vers fruit, kruiden en gedroogde specerijen bied jouw gasten een smaakvolle dorstlesser.

Twee pluspunten: het is op voorhand makkelijk te maken en in een glazen dispenser met zelf bedienbare tap een echte eyecatcher op het buffet. 

Aan de slag:

Stap 1: Bepaal de hoeveelheid ijsthee

Stap 1: Bepaal de hoeveelheid ijsthee

Een groot glas ijsthee bevat 300 ml. De vuistregel voor 1 glas ijsthee is de helft thee (150 ml) en de helft ijs (150 ml).Wanneer je een dranktap hebt van 3 liter dan heb je dus 1,5 liter thee nodig.

Eén theezakje is goed voor 150 ml, dus ga uit van 10 zakjes voor 1,5 liter thee. 

Stap 2:  Het trekken van de ideale thee

Stap 2: Het trekken van de ideale thee

Kook de juiste hoeveelheid water en laat vervolgens daar de theezakjes in trekken. 

Let goed op de benodigde tijdsduur, deze kan namelijk verschillen per thee en recept. Gelukkig vind je deze bijna altijd terug op de verpakking of het zakje.

Stap 3: Van trekken tot koelen

Stap 3: Van trekken tot koelen

Haal na het trekken de theezakjes uit het water en laat de thee helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats deze vervolgens in de koeling.

Stap 4: Breng je thee tot leven met fruit en kruiden.

Stap 4: Breng je thee tot leven met fruit en kruiden.

Snijd vlak voor het serveren het fruit en de groenten in grove maar nette stukken of plakken en was de kruiden indien nodig.

  • Denk in het najaar en de winter aan sinaasappel, peer of gember.
  • Kies in de zomer voor schijfjes citroen, rood fruit of rabarber.

Tip: Werk je (een dag) vooruit, plaats de afgekoelde thee dan afgedekt in de koeling, los van het fruit, groenten en kruiden. Voeg deze nog niet toe aan de thee om verkleuring tegen te gaan en de ongewenste bittere smaak te voorkomen die veroorzaakt wordt door de schil van o.a. citrusvruchten.

Stap 5: Serveer de ijsthee

Stap 5: Serveer de ijsthee

Vul de glazen dispenser voor een kwart met ijs en vul deze af met het fruit, groenten en de kruiden. Giet de koude thee in de glazen dispenser bovenop het ijs en de stukken groenten of fruit en roer deze goed door. 

Stap 6: Maak het een aantrekkelijke presentatie

Stap 6: Maak het een aantrekkelijke presentatie

Presenteer naast de dranktap een extra bak ijs met daarbij een mooie ijsschep. Wanneer je in het begin al het ijs in de dranktap toevoegt dan verwatert de smaak, het is daarom beter de gast het ijs zelf te laten toevoegen.  

Tip: Voor een aantrekkelijke presentatie plaats je nog enkele muntplanten, gember en citroenschijfjes bij de dranktap die je gast zelf kan toevoegen. Bied papieren of bamboe rietjes aan als finishing touch.

Wist je dat:

Zolang je geen zoetstoffen toegevoegd aan de ijsthee is deze calorievrij en dus een verantwoorde dorstlesser. Speel hierop in door de ijsthee ongezoet aan te bieden op je buffet. Door het plaatsen van een losse fles (suiker)siroop op het buffet geef je gasten extra keuzevrijheid. 

Wil je jou ijsthee-buffet extra on-trend en verantwoord presenteren? Vervang suikersiroop dan voor lokale honing of agavesiroop. 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu