Menu
Punten

Pittig, gerookt, gekarameliseerd… barbecuesmaken zijn heerlijk uitgesproken. Daar hoef je geen delicate botersaus bij te serveren, want die wordt compleet overschaduwd. SVH meesterkok Edwin Van Gent deelt hieronder zijn 6 saustips en recepten die wél heerlijk zijn bij een stukje gegrild vlees of geroosterde groenten:
1. Stem je saus goed af op de bereidingstechniek

1. Stem je saus goed af op de bereidingstechniek

Het maakt nogal uit of je gaat roosteren, grillen of stoven. Een gerookte ham vraagt om een saus met meer body dan gegrilde courgette. Zeker gerechten van de kamado schreeuwen om een saus met karakter.

Om een bestaande saus snel af te stemmen op je gerecht kun je gebruikmaken van de Intense Flavours Deep Smoke, daarmee echoot je saus de rooksmaak van je barbecuemaaltijd. Probeer het uit met deze multifunctionele BBQ-jus.

2. Gebruik geroosterde groenten als garnituur

2. Gebruik geroosterde groenten als garnituur

Als je de barbecue toch al hebt aangestoken, kun je net zo goed een ook een paar paprika’s op het vuur gooien. Zulke geroosterde groenten zijn ontzettend lekker om als garnituur in je saus te verwerken voor wat extra textuur en grillsmaak.

Edwin verwerkt ze tijdens het barbecueseizoen graag in een rodewijnsaus. “De zoete, zachte, rode paprika is een lekkere tegenhanger voor de frisse, knapperige augurk”, zegt hij. “Perfect voor bij gegrild varkensvlees!”

Ook gepofte ui, knoflook, tomaat of citroen van de kamado is heerlijk om in een saus te verwerken.

3. Het kan niet misgaan met een klassieke pepersaus

3. Het kan niet misgaan met een klassieke pepersaus

Sommige clichés bestaan met een reden, omdat we er nou eenmaal dol op zijn. De gegrilde steak met pepersaus is zo’n cliché. Origineel? Nee. Onwijs lekker en populair? Ja.

Een klassieke pepersaus is ook nog eens ontzettend makkelijk te maken: knoflookpureepeperpuree, en demi glace van Knorr Professional in de pan met vieux en room, aan de kook brengen en klaar!

4. Probeer ook eens een koude saus

4. Probeer ook eens een koude saus

Een gegrilde entrecote en geroosterde bloemkool of prei kun je prima begeleiden met een koude saus. Dat is extra makkelijk tijdens de service!

Een pittige romescosaus is echt een allemansvriend voor barbecuegerechten.

Wil je tijd besparen? Kies dan voor groenten uit blik. Met Knorr Collezione Italiana Peperonate maak je een snelle Spaanse romescosaus in de blender.

 

5. Geef een twist aan je honingtijmsaus

5. Geef een twist aan je honingtijmsaus

De meest eenvoudige manier om een originele draai te geven aan de klassieke honingtijmsaus is het gebruik van een speciale honing.

Geef je eigen signatuur aan een saus op basis van convenienceingrediënten en maak er snel een lavendel-honingtijmsaus of truffel-honingtijmsaus van.

Let op dat je de honing verhit voordat de saus erbij komt, want honing bevat enzymen die de binding kunnen afbreken.

 6. De lekkerste saus bestaat uit de beste ingrediënten

6. De lekkerste saus bestaat uit de beste ingrediënten

Volgens chef Edwin zit 80% van je succes in de ingrediënten. Voor zijn zwarte knoflook en olijvenjus gebruikt hij daarom alleen de allerbeste olijven, zoals de taggiasche olijven uit Ligurië. Dat zijn kleine smaakbommetjes.

De kwaliteit van de olijven kan je saus maken of breken. Je kunt de olijven heel, gehakt of als tapenade in de saus verwerken, maar ook in dat laatste geval geldt: alleen de beste!

Meer inspiratie voor sauzen?

Bekijk ook onze tips voor de lekkerste sauzen bij asperges of visgerechten

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu