Menu
Punten

Duurzaam eten is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Het is geen verrassing meer dat het maken en eten van voedsel een enorme impact heeft op het milieu. Als horecaondernemer speel je een grote rol bij het verduurzamen van de wereld. Wil je meer weten over duurzame voeding en hoe jij je steentje kunt bijdragen? Lees dan verder.

Duurzaam voedsel. Wat betekent dat?

Duurzaam eten is voeding die op een verantwoorde manier is geproduceerd, verpakt en vervoerd. Bij het duurzaam eten gaat het erom dat er rekening wordt gehouden met de hele voedselketen. Denk aan dierenwelzijn, energie- en waterverbruik, broeikasgassen vrije productie en de eerlijke handel van producten. Duurzaam eten gaat dus om veel meer dan alleen de voeding zelf. 

Waarom duurzaam eten zo belangrijk is

De productie van voedsel vraagt veel van de aarde, maar liefst een derde van de milieubelasting ontstaat door voedselproductie. Door allemaal duurzamer te eten kunnen we deze milieu-impact flink verlagen. En duurzaam eten is een basis voor een gezonder voedingspatroon. Reden genoeg voor consumenten om steeds meer waarde hechten aan een duurzame maaltijd. Restaurantgasten willen vaker weten waar hun eten vandaan komt en of het op een verantwoorde manier is geproduceerd. Tijd om als horecaondernemer aan de slag te gaan dus!

Duurzame voeding op de menukaart. Hoe begin je?

Als chef is het zaak om duurzaamheid beter op de kaart te zetten, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig kun je met kleine aanpassingen al een groot verschil maken! Een stap in de juiste richting is snel gezet met een van deze voorbeelden.

1. Koken met biologische en lokale producten

1. Koken met biologische en lokale producten

Biologische producten zijn beter voor de bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn. Ook lokale producten zijn duurzamer omdat hier minder voor getransporteerd hoeft te worden. Gebruik daarom zoveel mogelijk biologische producten uit Nederland bij het samenstellen van je menu.

2. Minder vlees serveren

2. Minder vlees serveren

Hoe plantaardiger de menukaart, hoe minder milieuschade. Zet dus vooral gerechten zonder vlees of andere dierlijke producten op de kaart. Je kunt tegenwoordig heel creatief zijn met vegetarische opties die bijna niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Wat je juist wel op het menu zet zijn diverse groenten. Die zijn een stuk beter voor het milieu en de gezondheid van je gasten.

3. Maak seizoensgebonden recepten

3. Maak seizoensgebonden recepten

Seizoensproducten belasten het milieu het minst. De omstandigheden zijn in hun eigen seizoen optimaal voor de groei en oogst, dus verbruiken ze minder water en energie. Daarom ben je goed bezig als je kookt met seizoensproducten als Nederlandse aardbeien of Oer-Hollandse boerenkool!

Meer tips over duurzaamheid

Meer tips over duurzaamheid

Buiten duurzaam eten bereiden, zijn er allerlei andere manieren om je restaurant duurzamer te maken. Je kunt je interieur circulair maken, eigen moestuinen aanleggen of voedselverspilling tegengaan.

Meer van dit soort tips lees je op deze pagina

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu