Ossenworst met piccalilly, zoetzuur en roggebrood
Een variatie op de populaire "steak tartare" maar nu met Amsterdamse ossenworst.

Ingrediënten
Ossenworst met piccalilly, zoetzuur en roggebrood
Zoet zure groenten:
Piccalilly flan:

Roggebrood roomkaas:
Osseworst:
Opmaak

Zoet zure groenten:
-
Rettich, pompoen, radijs, komkommer, wortel, gele biet 500.0 g
-
sushirijstazijn 200.0 mg
-
Suikerwater 1:1 200.0 mg
-
gember 50.0 g
-
serehstengels (citroengras) 1.0 st
-
Long peper 2.0 stuks
Piccalilly flan:
-
water 2.0 dl
-
knolselderij 250.0 g
-
slagroom 3.0 dl
-
piccalilly 100.0 g
-
kurkuma 1.0 g
-
bladgelatine 9.0 g
Roggebrood roomkaas:
-
roomkaas 200.0 g
-
Gedroogd en fijngemalen roggebrood 30.0 g
Osseworst:
-
Ossenworst 750.0 g
Opmaak
-
groene kruiden 50.0 g
-
mosterdsla 60.0 g
Bereiding
-
Zoet zure groenten:
Maak de groenten schoon en snijd ze in gewenste vorm.Kook het zoet zuur en giet deze warm en afzonderlijk van elkaar op de groenten.Laat het geheel tenminste 24 uur marineren. -
Piccalilly flan:
Breng het water met de bouillon, knolselderij, piccalilly en de kurkuma aan de kook.Kook het geheel tot de knolselderij gaar is en pureer het geheel.Meet een halve liter van het mengsel af en voeg de geweekte gelatine toe en breng eventueel op smaak met zout en peper.Verdeel in gewenste vormpjes en laat de flans opstijven in de koeling. -
Roggebrood roomkaas:
Meng het roggebrood met de roomkaas. -
Osseworst:
Plet de ossenworst in een vacuümzak en trek deze vacuüm. Vries de ossenworst ligt aan in de vriezer en steek vervolgens met een ronde steker 10 plakken uit.
-
Opmaak
Leg de ossenworstplakken op het bord en verdeel de piccalilly flans.Schep tien mooie quenelles van de roomkaas met roggebrood.Maak het geheel af met de zoetzure groente, kruiden, mosterdsla en wat vinaigrette.