Menu
Punten

Weet je eigenlijk hoeveel etensafval jij weggooit? En wat dat kost? Je kunt veel besparen door je verspilling te meten en vervolgens te reduceren.

Door je voedselafval op een simpele manier te meten, krijg je meer inzicht in de oorsprong van het voedselafval en kan je maatregelen nemen om onnodige verspilling tegen te gaan. Gebruik 4 aparte vuilnisemmers om jouw voedselafval te sorteren en meet dit bijvoorbeeld voor een periode van twee weken.

Hoe sorteer je jouw afval?

Gebruik 4 aparte vuilnisemmers om jouw afval te sorteren:

  • Opslagafval: producten die bedorven of rot zijn en niet langer bruikbaar
  • Consumptieafval: dit is het bereidde voedsel dat terugkomt van het bord van de klanten. Dit kunnen ook maaltijden zijn die niet zijn uitgeserveerd
  • Bereidingsafval: restaurants met een bedieningszone kunnen een onderscheid maken tussen bereidingsafval uit de keuken en service afval. Dat laatste bevat resten van het buffet, de gekoelde toonbanken etc.
  • Serviceafval: restaurants met een bedieningszone kunnen een onderscheid maken tussen bereidingsafval uit de keuken en serviceafval. Dat laatste bevat resten van het buffet, de gekoelde toonbanken, etc.
 
Door jouw voedselverspilling in kaart te brengen krijg je inzicht in welke producten je waarschijnlijk regelmatig weggooit en kan je de aankoopvolumes of leveringsfrequentie aanpassen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!
Te veel eieren?

Te veel eieren?

Je kunt eieren invriezen. Breek ze, klop ze op en doe ze in diepvriesdozen of -zakken. Gebruik ze wanneer je wilt. Zo blijven ze 9-12 maanden langer houdbaar.

Kwaliteit van geleverde vis

Kwaliteit van geleverde vis

Een verse vis heeft heldere ogen en een glanzende huid die stevig en elastisch aanvoelt. De kieuwen zijn rood en niet bruin en als de ingewanden verwijderd zijn, moet de holte schoon zijn.

Bestel altijd zeeduivel zonder kop, tenzij je hem wilt gebruiken voor presentatie. De kop is vrij groot en -behalve de kaken- onbruikbaar. Hij zorgt alleen voor meer afval.

Groente opslaan

Groente opslaan

Verwijder de touwtjes en elastiekjes en snijd de uiteinden van de bladeren voor je ze opslaat. Laat een stukje over zodat de groente niet uitdroogt. Leg de groenten los in de koelkast: hoe dichter bij elkaar hoe sneller ze rotten.

Je kunt bladgroenten schoonmaken voor je ze opslaat door ze te spoelen in een bak met water. Fijne kruiden en paddestoelen worden net voor het gebruik gewassen.

Sla groenten en fruit niet samen op.

Fruit opslaan

Fruit opslaan

Fruitsoorten met een pit in het midden (behalve kersen), avocado’s, tomaten, mango’s, meloenen, appels en peren rijpen verder als ze op kamertemperatuur bewaard worden.

Producten als paprika’s, druiven, alle citrusvruchten en bessen moeten koel bewaard worden, anders rotten ze.

Bananen in het bijzonder rijpen heel snel. Ze versnellen ook het rijpingsproces van het fruit waarmee ze in contact komen.

Minder afval weggooien

Minder afval weggooien

Laat jouw voedselafval ophalen voor methanisering (een techniek om afval nuttig te maken, waarbij organisch materiaal wordt omgezet in biogas) of compostering als alternatief voor het weggooien ervan. Dit kan je geld besparen als je afvalbelasting moet betalen.

Beheer jouw voorraad

Denk er aan om een inventarisatie te maken, in het bijzonder voor houdbaarheidsdata en de versheid van jouw producten. Zo kun je vooraf bepalen welke producten je waarschijnlijk regelmatig weggooit en de aankoopvolumes of leveringsfrequentie aanpassen.

Beperk afvalkosten

Probeer herbruikbare opslagcontainers te gebruiken die hermetisch kunnen worden afgesloten, in plaats van duur vershoudfolie. Zo beperk je ook het afval dat opgehaald moet worden.

Hergebruik jouw afval

Je kunt jouw afval op een nuttige manier hergebruiken door nauwer samen te werken met jouw lokale producent. Je kunt hem voorstellen om het terug te nemen als hij over een methaniseringssysteem beschikt.

Kook slim

Wist je dat de producten van Unilever Food Solutions je kunnen helpen in het verminderen van jouw voedselafval?

Onze bouillons, soepen, fonds en sauzen zijn makkelijk te doseren, eenvoudig in bereiding en zorgen voor een constante kwaliteit. Verminder je mise en place, wat vaak al zorgt voor een aanzienlijke hoeveelheid afval, en maak snel een extra hoeveelheid indien nodig.

Werk samen

Werk samen met jouw leveranciers om de verpakkingen bij het leveren tot een minimum te beperken. Vraag hen of ze maatregelen nemen voor recycling van olie en verpakkingen.

Blijf op de hoogte!

Door jezelf nu in te schrijven voor onze e-mailnieuwsbrief ontvang je recepten, trends, gratis samples.

Inschrijven 

 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu