Menu
Punten

Vegetariërs en veganisten houden niet van de smaak van vlees. Een groot misverstand als je het Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, vraagt. “Dat je vanwege dierenwelzijn of duurzaamheid geen plantaardige eiwitten eet, wil niet zeggen dat je de smaak van vlees niet waardeert. Onze producten zijn er voor iedereen die houdt van vlees en die, om welke reden ook, is overgestapt op een meer plantaardig voedingspatroon.”

Dezelfde voedingswaarde en smaakbeleving 

Jaap: “De reden dat er in grote delen van de wereld relatief weinig vegetariërs zijn, is niet omdat deze mensen minder duurzaam of minder gezond willen eten of niets geven om dierenwelzijn. De reden is dat ze verzot zijn op de smaak van vlees. Het aanbod met vervangers met dezelfde smaak en voedingswaarde is echter relatief klein.” 

Met producten die net zo lekker smaken als dierlijk vlees, maakt De Vegetarische Slager de overstap, ook voor jou als chef, zo gemakkelijk én smakelijk mogelijk. Met bijvoorbeeld de Raw NoBeef Burger, de NoChicken Kipstukjes of de nieuwe NoSchnitzel Vegetarische Schnitzel bied je jouw gasten dezelfde voedingswaarde en smaakbeleving qua uiterlijk, textuur en smaak van vlees.

Alles draait om de textuur

“Als vlees niet zo lekker zou smaken, dan zouden er veel meer veganisten en vegetariërs zijn”, is de stellige overtuiging van Jaap. Bij het maken van de vleesvervangers van De Vegetarische Slager draait alles om de textuur. “De juiste structuur maakt het moeilijk om te geloven dat wat je eet eigenlijk plantaardig is.” Hoe ze dat doen? Volgens Paul Blom, chef-kok en fooddesigner bij De Vegetarische Slager, begint de productie van een perfect stukje vegetarisch vlees met nadenken over wat je precies opnieuw wilt creëren. “We nemen echt vlees als maatstaf.”
 

Elk product zijn eigen productiemethode

Paul: “Denk eens aan een worst, bijvoorbeeld een dikke Duitse braadworst. Als je daarin bijt proef je een aantal zaken. Binnenin bevinden zich verschillende texturen, waarvan sommige wat taaier zijn en andere wat malser. En dan heb je nog de vettigheid en de sappigheid. Om de perfecte vegetarische worst te kunnen maken, moet je zorgen dat het product alle aspecten bevat die mensen ervaren bij het eten van een worst. Elk product, van kip tot rundvlees, heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en vraagt daarom om een eigen productiemethode.” 

De perfecte mix

De Vegetarische Slager gebruikt 100% plantaardige texturen. Soja is een prima ingrediënt voor een textuur die wat droger en steviger is, terwijl tarwe een elastische, bijna taaie bite geeft. Erwten, tuinbonen, lupines en rijst worden ook gebruikt, afhankelijk van wat er nodig is om de perfecte mix van structuren te creëren. Paul: “Het is een tijdrovend proces om al die vleesstructuren te vervangen met plantaardige ingrediënten. Maar ik houd van uitdagingen. Het is geweldig om – in samenwerking met chefs – een restaurantwaardige vervanger te creëren die zo goed is dat hij niet onderdoet voor dierlijk vlees.” Trots voegt Paul daar nog aan toe: “De (soja)bonen en tarwe zorgen niet alleen voor een kenmerkende vleesstructuur, maar ook voor een hoog eiwitgehalte. Dus ook de voedingswaarden komen overeen met echt vlees.”

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu