Menu
Punten

Artificial Intelligence (AI) in de keuken klinkt misschien nog een beetje als een verre toekomst, maar is eigenlijk direct praktisch toepasbaar, ook als je nu nog helemaal onbekend bent met de techniek. Wij zetten een aantal van de snelste tips & tricks op een rijtje waar je zelf meteen mee aan de slag kunt.

De opkomst van AI (of Kunstmatige Intelligentie (KI) in het Nederlands) betekent (gelukkig) niet dat een programma alles kan bedenken voor de chef. Alle resultaten staan of vallen namelijk met de input van de gebruiker.

Het eerste wat je moet weten: de opdrachten die je invoert, noemen we ‘prompts’. Een prompt kan bestaan uit een vraag, een opdracht of een combinatie van beide. Hoe specifieker je prompt, hoe meer maatwerk je krijgt in de resultaten. Klinkt nog steeds vaag? Wij maken het praktisch met een aantal overzichtelijke voorbeelden waar jij als chef meteen mee aan de slag kunt.

1. Ingrediënten

1. Ingrediënten

AI kan je helpen nieuwe ingrediënten te vinden. In Chat GPT kun je bijvoorbeeld vragen om smaakadvies over 5 lokale kruiden die goed samengaan met komijn. Dan krijg je direct antwoord van het programma en kun je als chef kijken of je jouw receptuur kunt aanpassen. Dit kan natuurlijk met elk denkbaar ingrediënt of met verschillende bereidingstechnieken. Dat kan je creativiteit of kennis net een boost geven. AI-expert Jim Stolze omschreef Chat GPT eens als: “Een soort whatsappgroep met 3000 chefs die op ieder moment van de dag klaarstaan om met je mee te denken en je direct antwoord geven.” Deze manier van het gebruik van AI noemen we text-to-text: je typt een prompt en krijgt daar een geschreven tekst voor terug.

2. Fotografie

2. Fotografie

Naast text-to-text is het mogelijk om text-to-image te werken of image-to-text.  Het programma Midjourney kan een foto van bijvoorbeeld een gerecht analyseren en suggesties geven voor de opmaak van het gerecht. Door te vragen naar een moderne of juist rustieke plating (prompts!), kun je de stijl van de opmaak afstemmen op jouw zaak en signatuur. Je kunt AI omgekeerd ook vragen om een geschreven omschrijving van een gerecht en de ingrediënten aan de hand van een foto. Zo biedt AI inzichten en inspiratie en dat scheelt jou veel speurwerk en uitproberen. Daarnaast kun je AI vragen een foto te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld een snel kiekje van een opgemaakt bord uit je eigen keuken gebruiken en vragen om een professionele foto van het gerecht. Met een druk op de knop verandert Midjourney jouw vlugge smartphone-foto in professioneel ogende foto’s die niet zouden misstaan op je site of menukaart! Deze techniek is image-to-image en kun je gebruiken om de gerechten in de stijl van jouw zaak te plaatsen.

3. Video

3. Video

Een andere en meer recente ontwikkeling is text-to-video. Sora is een dienst die relatief nieuw is en al meteen indrukwekkende resultaten levert. Is een bedrijfsfilm voor jou te duur? In de toekomst is het met programma’s als Sora bewegend beeld tot leven te brengen zonder dat je een cameraman in hoeft te huren. Deze programma’s zijn nog volop in ontwikkeling, maar de kwaliteit gaat razendsnel vooruit en Sora is met een paar eenvoudige prompts aan te sturen.

AI in business

Iedereen kan morgen beginnen met het zoeken naar tekst, inspiratie, beelden en uitleg. Sommige ondernemers zien al veel meer mogelijkheden. Beach Restaurant Prince George op het strand van Camperduin combineert bijvoorbeeld het bestelgedrag van de gasten met het tijdstip, de periode van het jaar, de vakantieperiodes, het weer en de neerslagkans in een AI-programma. Een slimme zet als je zo ontzettend afhankelijk bent van het weer voor de inkoop en je omzet.

De ondernemer hoopt dat het systeem over een paar jaar nauwkeurig kan voorspellen wat gasten zullen bestellen op een bepaalde dag, hoe druk het zal worden bij een bepaalde weersverwachting en hoe lang gasten hun tafeltje bezet houden. Daarop zal AI automatisch bijvoorbeeld bestellingen kunnen plaatsen bij de groothandel, de reserveringen optimaliseren en aanpassingen maken in het personeelsrooster. Goed nieuws voor de marges, de strijd tegen voedselverspilling en natuurlijk de werkdruk!

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu