Menu
Punten

Het leven van een chef is behoorlijk pittig. Lange dagen, te weinig goed geschoold personeel en weinig tijd voor je gezin. Dan ligt stress op de loer. Vitaliteitscoach Danny van der Linden deelt 10 praktische tips om stress in de keuken te voorkomen.

1. Rust goed uit als je vrij bent

Continue stress zorgt voor adrenaline. Als je dit continu hebt, zonder tijd voor ontspanning, dan stapelt de stress zich op en gaat die vastzitten in je lijf. Goed uitrusten klinkt logisch, maar de meeste mensen piekeren in hun vrije tijd gewoon door over hun werk. Of ze sturen nog mailtjes als ze op de wc zitten…

2. Drink genoeg

In alle drukte vergeet je vaak te drinken wat zorgt voor een vochttekort. Dit is slecht voor je nieren met als gevolg hoofdpijn, moeheid en irritatie. Drink dus genoeg water of kies voor gemberthee. 

3. Let op wat je eet

Snoep niet van wat restjes, maar gun jezelf een fatsoenlijke maaltijd en probeer op vaste tijden te eten.

4. Help elkaar

Let op stresssymptomen bij je keukenbrigade (rode wangen, hoog opgetrokken schouders, chaotische werkhouding) en vraag hen ook op jou te letten. Wil je na de lunchpiek een stukje wandelen? Vertel het aan een collega, vraag hem je eraan te herinneren, laat hem je de deur uit ‘schoppen’.

5. Gun jezelf een dag vrij

Eerlijk is eerlijk: niemand is onmisbaar, ook jij niet. Durf dus af en toe los te laten, geef je team vertrouwen en ga een keer eerder naar huis. 

6. Een goede voorbereiding zorgt voor overzicht

Natuurlijk is een goede mise-en-place daar een belangrijk onderdeel van. Wat ook fijn is aan een goede planning: als je van tevoren bepaalt hoe lang iets mag duren, dan heb je het vaak ook binnen die tijd af!

7. Creëer de juiste omgeving om te werken

Heb je genoeg ruimte om te werken, heb je de juiste materialen? Bepaal wat je nodig hebt om echt lekker te kunnen werken en fix dat voor jezelf en je collega’s.

8. Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Zet je telefoon en e-mail uit en zorg dat niet iedereen zomaar kan binnenlopen. Maak ook goede afspraken met je team over communicatie op spitsmomenten.

9. Zoek uit wat jou écht energie geeft

Waar word je blij van om te doen in je vrije tijd? Een boek lezen, naar de sauna, spelen met je kinderen... Het kan van alles zijn. Hoe concreter, hoe beter. Zoek uit waar je happy van wordt, en ga het doen!

10. Verminder stress ter plekke

Tot slot een praktische ademhalingsoefening om de stress direct te verminderen en meer overzicht te creëren. Je knapt er snel van op, want je ademhaling is verantwoordelijk voor 40% van je energie! Adem 4 seconden in via je neus. Let er op dat je je schouders niet optrekt en adem diep in naar je buik. Leg je hand op je buik en adem vervolgens 8 seconden uit via je mond. Adem bewust naar je buik toe. Herhaal deze oefening zo vaak als je wilt.

Ben jij klaar met de stress om goed personeel te vinden en te behouden? Wij geven je 5 tips. 

 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu