Menu
Punten

We hebben onderzoek uitgevoerd naar de overdracht van virussen in professionele keukens. Wij hebben de resultaten hiervan voor je op een rij gezet. Gebruik deze informatie om je gasten gerust te stellen en te informeren, zodat jij door kan gaan met je werkzaamheden en je gast met een gerust hart kan genieten van je gerechten.

Feiten:

- Wanneer je gerechten kookt, doodt het alle virussen. Het is daarom niet nodig om gerechten op hogere temperatuur te koken of langer door te koken

- Je zieke keukenpersoneel of personeel met griep-symptomen blijft in principe natuurlijk thuis, maar als ze besmet zouden zijn is het wel mogelijk dat het virus wordt overgedragen middels koud voedsel (opwarming doodt eventuele virussen). Echter is de kans bij juiste persoonlijke hygiene/ schoonmaken dat een gast daardoor het virus krijgt, extreem klein.

- Het virus zou kunnen worden overgedragen door oppervlakten/verpakkingsmaterialen (mits je keukenpersoneel ziek is), als er echter frequent en grondig wordt schoongemaakt is dit risico heel klein. 

 

Tips: 

Buiten voedselveiligheid is het belangrijk om ook andere maatregelen te treffen. Denk aan:
- Alleen gezond personeel laten werken
- Vaak handen wassen met zeep en warm water om vervolgens je handen af te drogen met papieren handdoeken. Breng daarna desinfectie aan. 
- Maak alles grondig schoon en desinfecteer allerlei oppervlaktes zoals knoppen en schakelaars. 
- Gebruik zeep en desinfectie waar mogelijk met de zijkant van je handen.
- Houd afstand van elkaar. 

Desinfectiemateriaal is in deze periode moeilijk verkrijgbaar. Indien je niet aan desinfectiemiddelen kan komen, is regelmatig grondig schoonmaken de beste oplossing. Maak daarnaast ook vaker schoon dan normaal. 

Desinfectie verdunnen om meer volume te creëren heeft geen effect. Virussen worden zo niet uitgeschakeld.
 
Hoewel het in Nederland niet verplicht is kan het slim zijn om je keukenpersoneel tijdelijk mondkapjes in de keuken te laten dragen. Dit zorgt ervoor dat je gast gerustgesteld wordt en minder bang is voor besmetting.  
Kom je niet aan handschoenen en mondkapjes? Er is in principe geen noodzaak om handschoenen te gebruiken. Het regelmatig, grondig wassen van je handen werkt veruit het best. 
 
Is je keuken klein? Afstand houden van je personeel is dan een uitdaging. Ga goed na op welke manier welk gedeelte in de keuken gebruikt kan worden. Kunnen sommige handelingen ergens anders plaatsvinden? Kan er meer ruimte gecreëerd worden door bepaalde spullen op te ruimen of te verplaatsen? Kan een menu aangepast worden om het in de keuken makkelijker en overzichtelijker te maken? 

 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu