Gezellig samen tafelen
“De maaltijd zorgt voor regelmaat en routine, maar ook voor gezelligheid. We werken met een vaste tafelsetting, de bediening weet precies wie ze bij elkaar kunnen zetten. Er is een stamtafel met een vaste kliek, een mannengroepje dat over voetbal praat en een echtpaar dat elke avond een glaasje wijn bestelt en steevast met elkaar klinkt. Prachtig als je zo oud mag worden.
Gewoon leuk koken
Een perfecte maaltijd bestaat hier uit een sukadelapje met gekookte aardappels en tuttifrutti, vooraf een kopje bospaddenstoelensoep en een griesmeelpudding toe. Heel klassiek. Daar doe ik iedereen een enorm plezier mee. En als de bewoners tevreden zijn, is dat voor mij ook plezierig. Ik leg mensen graag in de watten door gewoon leuk voor ze koken. Voor mij betekent dat koken met verse producten en af en toe een luxe optie, zoals een slavink of boomstammetje.
Erwtensoep en balkenbrij
Ik heb laatst rondgevraagd wat bewoners graag willen eten. ‘Erwtensoep en balkenbrij’, hoor ik dan. Een zomerstamppotje met andijvie, wortel en hamblokjes zorgt al voor opgetrokken wenkbrauwen, al vindt iedereen het uiteindelijk wel lekker. Het zijn nou eenmaal oudere mensen en die houden van ouderwetse dingen. Prima, mijn creativiteit kan ik wel kwijt in het à-la-cartemenu.
Zoutarm, kruidenrijk
Mijn grootste uitdaging is maaltijden maken die én lekker én gezond zijn. Ik kook graag hoog op smaak, maar ik wil ook niet continu de diëtist op mijn nek krijgen. Daarom gebruik ik vaak verse kruiden, zoals rozemarijn of tijm uit onze binnentuin. In mijn hachee gooi ik extra laurier en kruidnagel, waarmee ik kan verbloemen dat er minder zout en peper in zit. Maar ik denk soms ook: de bewoners zitten in de herfst van hun leven, laat ze gewoon eten wat ze lekker vinden. Ze mogen best een keer uit de bocht vliegen en alleen patat met mayonaise en kibbeling eten. Het hoeft niet altijd gezond, vetarm en zoutloos.
In balans
Ik ben klassiek geschoold en vind het daarom wel belangrijk om zo veel mogelijk met verse producten te werken. In de praktijk is dat alleen niet altijd haalbaar. Voor roomsauzen gebruik ik gewoon Garde d’Or. Dat is hufterproof: je kunt het au bain marie warmhouden zonder dat het terugloopt. Vervolgens maak ik dan wel verse aardappelpuree.”
De meest geliefde soep bij Margaretha
“Dat zijn toch de klassieke soepen: tomatensoep, bospaddenstoelensoep, mosterdsoep en traditionele groentesoep.
Daarvoor gebruiken we altijd de soepen van Knorr. Zo’n tomatensoep hoef je maar even door te koken, je voegt er wat balletjes aan toe, een beetje gesneden prei en je hebt een hartstikke mooie soep. Zo bespaar je weer tijd die je dan in andere gerechten kunt stoppen.”
Een perfecte maaltijd bestaat uit een sukadelapje met gekookte aardappels en tuttifrutti .