Menu
Punten
glutenvrij menu

Wat is glutenvrij en waarom is het belangrijk?

Eerst even terug naar het begin: glutenvrij koken betekent koken zonder gluten. Dat wil zeggen zonder tarwe, rogge, gerst en spelt en alle ingrediënten waar dat in voorkomt.

Waarom vragen mensen om glutenvrij eten? Mensen met glutenallergie of glutenintolerantie zijn allergisch of overgevoelig voor gluten en zullen heftig reageren op gluten. Het verschilt per persoon hoe heftig deze reactie is maar in sommige gevallen kan iemand er erg ziek van worden. Deze allergie en intolerantie moeten in de keuken dus serieus genomen worden.

Meer weten over glutenvrij koken? Kijk dan dit filmpje:

Glutenvrije ingrediënten: 3 tips

  1. We zeiden het net al: de juiste ingrediënten zijn belangrijk. Zorg dat je jouw producten inkoopt bij een betrouwbare leverancier die productspecificaties duidelijk communiceert.
  2. Check ook altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking. Als één of meerdere allergenen in het product zitten worden deze duidelijk aangegeven. Alle glutenvrije producten uit het assortiment van Unilever Food Solutions zijn eenvoudig te herkennen. Je herkent het aan het logo op de verpakking en/of aan de claim glutenvrij bij de product specificatie. Of bekijk onderaan deze pagina ons glutenvrij assortiment.
  3. Je kunt voor de zekerheid ook de verpakkingen bewaren, zodat je gasten de ingrediëntenlijst kunt tonen als ze daarom vragen. Controleer deze ook regelmatig omdat producenten een receptuur nog weleens aanpassen zonder dat te vermelden. 

Kook glutenvrij zonder je menukaart aan te passen

Dit kan zeker! Er zijn talloze zeer smaakvolle vervangers voor producten met gluten. Maar let op: vervang je een ingrediënt door een glutenvrije variant? Houd er dan rekening mee dat niet alle ingrediënten die glutenvrij zijn (gemaakt) hetzelfde reageren als dat waar je het voor vervangt. Zo reageert amandelmeel of rijstbloem anders dan standaard bloem in een recept. Zorg ook dat je bediening weet wat voor vervangers zij kunnen aanbieden bij gerechten die je in eerste instantie niet glutenvrij op je menu zet. 

Wil je meer alternatieven? Kijk dan dit filmpje:

Zo maak je makkelijk een glutenvrije menukaart

Wil je het je gasten makkelijk maken? Zet dan op je menu welke van de gerechten glutenvrij zijn of welke glutenvrij gemaakt kunnen worden. Dit kan je doen door een symbooltje of een zin toe te voegen op de kaart. Het is altijd goed om bij je gasten na te vragen hoe ernstig de allergie of intolerantie is. Op basis daarvan kun je de keuken vertellen hoe voorzichtig zij moeten zijn. Of daag jezelf uit en maak een volledig glutenvrij 3 gangen menu!

Wil je je kaart voor alle allergieën en intoleranties overzichtelijk maken? Bekijk dan de poster met de 14 meest voorkomende voedselallergieën. Hierop staan alle allergenen en de icoontjes waarmee je ze kan weergeven op je menu.

Vraag gasten het aan te geven bij reservering

Werk je met een seizoen menu, een beperkte kaart of een 3-gangen menu? Vraag dan je gast bij reservering door te geven of er allergieën of intoleranties zijn waar jullie rekening mee moeten houden. Het is voor de gast een kleine moeite en de keuken kan er tijdens de mise en place al rekening mee houden.

Tips voor een veilige glutenvrije keuken

Mensen met glutenallergie of een glutenintolerantie kunnen ziek worden van het kleinste beetje gluten. Veilig en precies werken in de keuken is dus heel belangrijk. Bewaar daarom al je glutenvrije producten apart van je glutenbevattende producten. Let er ook op dat je je messen, lepels, snijplanken, etc. allemaal labelt en dus niet door elkaar gebruikt.

Wil je meer tips? Kijk dan dit filmpje:

Tips voor een glutenvrije mise en place

Wat ook belangrijk is in je keuken is je mise en place. Een glutenvrije mise en place maken terwijl je ook je normale mise en place maakt? Dat kan! Maar dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Paul legt je uit welke: 

Meer informatie?

Wil jij nog meer informatie over koken en allergenen in het algemeen? Bekijk dan onze allergenen pagina

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu