Menu
Punten

Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Laat je inspireren met smakelijke trends

We zijn aanbeland in de jaren twintig van de 21ste eeuw, dus allereerst een heel gelukkig nieuwjaar! Een mooi moment om met je vooruit te kijken naar de meest roerige foodtrends van de nieuwe ‘twenties’ en hoe we daar als chefs op kunnen inspelen.

Tijd besparen in de keuken

Tijd besparen in de keuken

Een goede mise en place is cruciaal voor een soepel lopende avond. Maar het is vaak de tijd die in ons in de nek hijgt.

Hoewel tips om sneller te werken vaak voor de hand liggen, delen we ze toch graag met je – zie ze als een friendly reminder. We zetten er een aantal voor je op een rij. 

1.       Goed gereedschap is het halve werk.

Zorg voor een goede messenset die je regelmatig slijpt, een scherpe mandoline en een aantal Microplane raspen in verschillende groottes. Daarnaast kan investering in apparatuur veel schelen. Een thermoblender, een Rational oven of een snijmachine waar je ook groenten e.d. op snijdt.

2.       Begin met een hete pan in plaats van een koude.

Zet de pan op het vuur zonder olie terwijl je de ingrediënten voorbereidt. Zo heeft de pan de perfecte temperatuur wanneer de ingrediënten erin gaan, en gaar je sneller.

3.       Laat zitten die schil

Veel voedingsstoffen en vezels van fruit en groenten zitten vaak in of vlak onder de schil en deze heeft ook veel smaak en textuur. Pompoen, topinambour en zoete aardappel bijvoorbeeld kun je perfect roosteren met schil en al (was deze wel goed). Het past ook in een no-waste beleid.

4.       Werk zoveel mogelijk met seizoensproducten.

Ze smaken op hun best in het juiste seizoen. Dat scheelt op smaak brengen en dat scheelt weer tijd. Een topproduct staat op zichzelf.  

5.       Kook grotere hoeveelheden

Soepen, sauzen, stoofgerechten en kruidenpasta’s bereid je in big batches en vries je in – eventueel in porties. Op deze manier leg je een voorraad aan die je helpt gedurende drukke dagen.

6.       Groenteprep

Al kun je niet de hele dag ‘batch koken’, je komt al een eind met een uur per week groenten preppen, zoals het snijden van uien, knoflook en het raspen van wortel en kool bijvoorbeeld. Het bespaart tijd en het is ook waarschijnlijker dat je de groenten daadwerkelijk gebruikt.

7.       Restjes als smaakstarter

Verwerk restjes in nieuwe maaltijden, zoals het vet van een bouillon, een restje jus, een marinade – het zijn allemaal smaakbomstarters.

Vega wordt mega

Vega wordt mega

We kunnen er niet omheen: de vlees-en zuivelindustrie zijn grote vervuilers en dus heeft de vegetarische maaltijd de toekomst.

Chef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel is plantaardig pionier. De Amsterdamse pizzeria Mastino V sloot haar ‘gewone’ filiaal en ging verder als glutenvrije vegan pizzeria. Er is een wereld te winnen!

1.     Voedselbos

Op dit moment eten we maar een klein deel van de eetbare planten die beschikbaar zijn. In het onlangs aangelegde voedselbos Houtrak bijvoorbeeld is een compleet nieuwe wereld aan eetbare planten te ontdekken. Bezoek deze garden of eden van nieuwe smaken eens, het is een bron van nieuwe inspiratie.

2.     Groentetuin

Leg een groentetuin aan, eventueel in samenwerking met een boer of een ander restaurant. Op deze manier leer je meer over planten en welke onderdelen je ervan kunt gebruiken. Je investeert weliswaar tijd, maar je beperkt ook je inkoopkosten. 

3.     Plantaardige umami

Om van een veganistische maaltijd een smaakbom te maken, moet je op zoek naar plantaardige umami. Denk aan gerookte of geroosterde noten en zeewier en gefermenteerde producten als miso en soja. De Aziatische toko biedt volop mogelijkheden voor kant-en-klare smaakbommen en een keur aan exotische specerijen.

4.     Fermentatiecursus

Wie een stapje verder wil gaan, kan een fermentatiecursus doen en zelf azijn, tempeh, miso, kimchi en andere smaakmakers leren maken waarmee je veganistische gerechten in een handomdraai sexy maakt.

Thuisbezorging groeit

Thuisbezorging groeit

De markt voor maaltijdbezorgingen zit in de lift. De consument besteedt steeds minder tijd aan koken en tegelijkertijd wordt hij veeleisender over wat er op het bord komt.

Betekent de groei van de bezorgmaaltijd minder werk voor chefs? Integendeel! Hier liggen volop kansen. Meer weten over wat dit voor jou kan betekenen?

1.     Gastronomie bij je thuis

Cooklikeachef.nl speelt handig in op de vraag naar hoge kwaliteit bezorgmaaltijden en werkt samen met sterrenrestaurants als De Librije en Parkheuvel. Zoek een samenwerkingsverband met een bezorgservicebedrijf of sluit je als restaurant aan bij een partij die al iets dergelijks doet.

2.     Spookrestaurants

Met de technologie en kennis van e-commerce van een bezorgservicebedrijf en de culinaire expertise van chefs ontstaan virtuele restaurants. Deze spookrestaurants of dark kitchens zijn niet fysiek te bezoeken (en er zijn dus ook geen hoge start up kosten), maar ze bieden wel hoge kwaliteit maaltijden en concepten die op de laatste foodtrends inspelen. Ga als chef eens praten met een dergelijke organisatie en kijk hoe je jouw service uit kunt breiden naar de virtuele markt.

3.     Bedrijfscatering

Bedrijven die te klein zijn om zelf een brede cateringservice te bieden, zoeken steeds vaker hun toevlucht bij een bezorgservice. Speel hier als chef op in door een op maat gemaakte lunchservice aan te bieden. Eventueel een die aansluit bij de filosofie van het bedrijf.

Meer groenten

Meer groenten

In het verlengde van de vega trend worden de rollen op het bord omgedraaid. De aandacht gaat in de eerste plaats uit naar groenten en de bereiding daarvan, terwijl vlees en vis een bijrol krijgen.

Steeds meer mensen eten ‘flexitarisch’; ze eten nog wel vlees, maar veel minder en ze willen vaker een vegetarische maaltijd. Hoe ga je hier als chef mee om?

1.     Stoere bereidingen

Benader groenten als vlees of vis en pas stoere bereidingen toe. Grill, rooster, blaker, frituur of barbecue je groenten. Serveer ze in verschillende structuren, gedroogd als jerky, gepoft, gekaramelliseerd, gestoomd en gebakken.

2.     Go Asian

Leer van Aziatische keukens zoals de Indiase, Koreaanse, Vietnamese en Chinese waar vegetarisch eten vanwege religie, levenswijze of schaarste al eeuwen gemeengoed is.

3.     Bijrol

Vlees en vis kunnen nog wel, maar minder frequent, meer verantwoord en in kleinere hoeveelheden. Denk aan vissaus als punchy smaakmaker, zout van geroosterd kippenvel of een jus de veau bij een knolselderijgebraad.  

4.     De hele plant

Gebruik de hele plant. Ook delen die eerder over het hoofd gezien werden zoals het blad van de bloemkool, aardappelschillen, bloemknoppen of de stelen en uitlopers van bepaalde groenten.

All day eating

All day eating

Een trend die voorlopig nog niet op zijn retour is: eetmomenten lopen steeds meer in elkaar over.

De eigenzinnige consument houdt zich niet meer aan standaardtijden voor ontbijt, lunch en avondeten en ook de traditionele werkuren veranderen. Hoe speel je hierop in?

1.     Haak in op de all day breakfast trend

Consumenten willen de hele dag door ontbijtgerechten kunnen bestellen. Denk niet alleen aan een croissant of een bak yoghurt, maar juist ook aan wereldgerechten als shakshuka, een Italiaanse frittata, Vietnamse bahn mi of congee, Chinese rijstpap. Daarnaast stijgt de vraag naar meer vegan ontbijtopties.

2.     Klassiekers

Zorg dat je een aantal klassieke gerechten op je kaart hebt staan die de hele dag door te bestellen zijn. Denk aan warme en koude sandwiches, crudité met dips, charcuterie en kazen.  

3.     Late night

Bied late night specials aan, zoals een Aziatische noedelbowl, een premium burger of flammkuchen.