Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Op de voorgrond

De algehele trend naar hogere kwaliteit ingrediënten is ook merkbaar binnen brood. De consument leert de kwaliteit van brood herkennen en daarmee stijgt de verwachting voor de horeca. Brood is niet langer alleen het transportmiddel voor beleg, het is van zichzelf vol smaak. Met minder zout, maar boordevol natuurlijke pure ingrediënten. Het resultaat is brood zonder fratsen: speltbrood dat naar spelt smaakt.

Storytelling & transparantie

Het verhaal achter brood is het waard om verteld te worden. Tijd en de kwaliteit van de ingrediënten zijn de basis voor het succes. Dit biedt kansen voor storytelling: leg de consument uit waar het meel vandaan komt, wie het brood heeft gemaakt en vertel met trots welke natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt voor de beste smaak.

Nieuwe granen

Na desem en spelt zien we ook de opkomst van brood met andere granen: zoals haver, gerst, boekweit of rogge. Liefst van duurzame, regionale oorsprong. Deze 'nieuwe' ingrediënten hebben elk hun invloed op de structuur en smaak van het brood. Na jarenlang gevoed te zijn met luchtig supermarktbrood, raakt de consument nu weer gewend aan compacter kauwbrood.

Verschuiving in consumptie

Qua afzetvolume ondervindt brood tijdens de lunch steeds meer concurrentie van andere producten, zoals soep, salades of warme gerechten. Hierbij kan brood echter nog steeds een – ondergeschikte – rol spelen. Tegelijkertijd biedt het loslaten van de drie vaste Maaltijdmomenten kansen voor broodconsumptie tijdens de rest van de dag. Buitenshuis ontbijten is een groeimarkt en de kwaliteit van het aanbod to-go broodsnacks is sterk verbeterd.

Kwaliteitsslag

Binnen bake-off is er een voorzichtige opkomst van diepvries deegstukken die pas gedeeltelijk zijn gerezen en nog niet in de oven zijn geweest. Leveranciers gaan meer ondersteunen met bereidingswijzen en bakadviezen om een perfect eindproduct te kunnen garanderen. In de industriële bakkerijsector worden productielijnen en recepturen aangepast om het brood meer tijd te geven om smaak en kwaliteit te ontwikkelen. Kortom: de kwaliteit over de hele linie gaat omhoog.

Meer lezen?

Maak een account aan

Inloggen

  • Hoe trek je meer gasten naar je zaak?
  • Hoe verhoog je je marge?
  • Hoe kan je het beste inspelen op trends?