Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Trend: soep met gepekeld spek

Pekelen is een conserveringsmethode waarbij je producten in een zoutoplossing legt. De methode maakt producten niet alleen langer houdbaar, ook geeft het je eten meer smaak en malsheid. Chefs pekelen op twee manieren; beide manieren geven een heerlijke snack bij de soep.

Droog pekelen doe je zo:

  1. Wrijf beide kanten van het vlees in met een mix van zout, suiker en specerijen
  2. Laat het vlees vier dagen rusten in een schaal
  3. Veeg de overgebleven pekel van het spek en wrijf opnieuw kruidenmix in het vlees
  4. Na 2 dagen herhaal je de hele mikmak nog eens
  5. Na nog eens 2 dagen spoel je het vlees af onder de koude kraan
  6. Droogdeppen, je kunt het spek nu roken

 

Nat pekelen gaat zo:

Geen zin 8 dagen van je leven te besteden aan een stuk vlees? Dan doen we het zo:

  1. Meng 2 liter water, 200 gram zout, 100 gram kristalsuiker, versgemalen peper, en je favoriete smaakmakers
  2. Warm de mix op en laat vervolgens afkoelen
  3. Leg het vlees er enkele uren in, het liefst een nachtje
  4. Drogen, klaar om te roken.

Gepekeld spek kun je heerlijk combineren met Hollandse Erwtensoep.