Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Herken het ei

Vers of niet?

Het uit laagjes bestaande eiwit is bij een vers ei dikker en dunt uit tijdens het bewaren – verse eieren zijn trouwens moeilijker te pellen dan oude eieren.

Rode dooiers

De dooierkleur zegt niet zoveel over de smaak, wel over de voeding van de kip. Zo zit in gras veel caroteen, dat het ei donkerder kleurt. De Amerikaanse hyperlocavore chef Dan Barber voert zijn hennen rode pepers. Resultaat: brandweerrode eidooiers!

Eieren met truffelgeur?

Het beschermende laagje op de schaal wordt ook wel ‘eihuid’ genoemd. Verdwijnt deze (bijvoorbeeld door wassen), dan dringen bacteriën makkelijker door. De poreuze kalkschaal laat vocht en lucht door waardoor eieren geur en smaak opnemen van nabije zaken. Niet erg als dat toevallig truffels zijn, minder geslaagd als je eieren naar stinkkaas ruiken. 

Delicatesse

Pekelrage

Erg in zwang momenteel: gepekelde eierdooiers. Dat kan droog in zout en kruiden waarna de dooiers gedehydrateerd worden en over pasta of soep geraspt. Nat pekelen kan ook, dat gaat korter en zonder naderhand te drogen. Serveer de stroperige eigelen bij noedels of geroosterd buikspek.

Rotte eieren

Een van die Aziatische hard core delicatessen: eendeneieren ingepakt in een mengsel van klei, as en zout zo’n 100 dagen laten ‘rotten’ Door dit fermentatieproces ontstaat een zwartdoorschijnende drillerig eiwit en een grijsgroene dooier met een zilte, kaasachtige smaak.

Wist je dat…

7-13℃

Eieren drogen uit naarmate ze ouder worden en de zuurgraad daalt. Bewaar ze niet in de koelkast, dat versnelt het uitdrogen. De ideale temperatuur is tussen de 7℃ en 13℃.

190

Kippeneieren worden het meest geconsumeerd, het jaarlijkse Nederlandse gemiddelde telt 190 eieren per persoon.

Tip

Houd bij het koken van eieren het water altijd net tegen het kookpunt aan, dit voorkomt het barstten va de schaal. Beperk het uitlopen van eiwit door azijn of zout toe te voegen aan het kookwater.