Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Saté dossier

Jarenlang was het één van de meest verkochte gerechten in het café-op-de-hoek. Maar nu heeft saté het daghap-imago definitief van zich afgeschud. Waar komt saté nou eigenlijk echt vandaan? En waarom is het zo populair?

Oorsprong

Saté komt oorspronkelijk uit Indonesië. Althans, dat vinden ze in Indonesië. In Maleisië denken ze daar heel anders over: daar beweren ze dat zij de saté hebben uitgevonden. Het is moeilijk te zeggen wie er gelijk heeft, maar zeer waarschijnlijk is dat saté op Java is ontstaan nadat de Javanen via de handel in aanraking waren gekomen met Indiase kebab.

Slangen saté

In Indonesië zijn er talloze variaties met saté, en dan niet alleen qua marinade, maar ook qua vlees gaan ze alle kanten op.  Saté Ayam is bij ons het bekendst, maar er zijn talloze andere soorten. Op Lombok wordt bijvoorbeeld Saté Belut gegeten, gemaakt van paling. Saté Babat wordt gemaakt van pens. En voor Saté Ampet worden de ingewanden van het rund gebruikt en geserveerd met een pittige saus. Kwarteleitjes krijg je als je Saté Telur Puyuh bestelt en voor de waaghalzen is er Saté Ular, oftewel: saté van slangenvlees – meestal geserveerd met ui, augurken, peper en zoete sojasaus.