Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Pik je graantje mee

De nieuwste trends op gebied van glutenvrije en/of gezonde bijgerechten?

Wat dacht je van een salade met freekeh, een jonge geroosterde tarwesoort uit het Midden-Oosten? Of heb je liever een bijgerecht met parelgort? Of ga je voor een salade op basis van glutenvrije boekweit? Deze “vergeten” graansoorten zijn niet alleen ontzettend voedzaam maar ook nog eens visueel aantrekkelijk én lekker.

Freekeh

Freekeh

Freekeh is een graanproduct gemaakt van geroosterde groene tarwe en vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. De tarwe wordt geoogst wanneer de korrel nog groen en zacht is. Voeg gewoon 1 deel freekeh toe aan 2 delen kokend, licht gezouten water. Laat 15 minuutjes zachtjes garen. Ideaal bij een stoofschotel of als vulling in tomaten, of koud in salades, …

Parelgort

Parelgort

Parelgort is gepelde en geslepen gerst. Tot begin 20ste eeuw stond dit vaak op het menu in onze contreien en het kent nu een heuse revival. Parelgort wordt op dezelfde manier bereid als rijst. Is lekker warm als bijgerecht, of koud in salades.

Boekweit

Boekweit

Boekweit: de vruchtjes van de boekweitplant lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt. Boekweit is dus geen graan en is dus volledig glutenvrij. Spoel voor het koken de boekweit grondig. Je hebt 1 deel boekweit nodig voor 2 delen licht gezouten water. Je maakt boekweit klaar zoals risottorijst of linzen.