Menu
Punten

De Unox verrijkte soepen hebben een gladde textuur en zijn rijk aan eiwitten - maar liefst 10 gram per portie van 150 ml. Iemand die vanaf het begin van dit traject vanaf de zijlijn heeft meegekeken is Henk Hamminga. Henk is zorgprofessional en heeft zich altijd ingezet voor de ondersteuning van anderen, totdat hij het coronavirus opliep en zelf een eiwitrijk dieet kreeg voorgeschreven. Dit interview vindt plaats bij zijn revalidatielocatie, de Vogellanden, waar Henk in de afgelopen maanden veel tijd heeft besteed. Het was een grote verandering voor hem om ineens ‘aan de andere kant van de tafel’ te zitten. Waar hij eerst bedrijven hielp met veranderingen (in bijvoorbeeld het logistieke proces van de maaltijdbereiding en verspreiding), maakte hij er zelf onderdeel van uit. We spreken Henk over zijn visie op de zorg en eiwitrijke voeding.  

De vraag vanuit de markt

Voeding in de zorgsector kent twee moeilijkheden, zegt Henk – namelijk consistentie en voedselkwaliteit. Omdat hij vanuit zijn werk in de zorgsector een groot netwerk heeft, vraagt hij naar de mogelijkheden bij voedselproducenten. Zijn wens? Voedzaam eten dat geconsumeerd kan worden door patiënten, gebruikt kan worden bij ondervoeding en bovendien smaakvol is. Daarnaast moet het gegeten kunnen worden door mensen met kauw- en slikproblemen – Henk geeft aan dat dit vaak het geval is bij patiënten die onder behandeling zijn van kanker, IC-opname, operatie aan mond en keel. Unilever Food Solutions wilde deze uitdaging samen wel aangaan en besloot te kijken naar de mogelijkheden. 

Waarom soepen?

In het beginstadium van de productontwikkeling, werd gekeken naar de beschikbare producten binnen de eiwitverrijkte voeding. Henk geeft aan dat “veel eiwitverrijkte supplementen zoet zijn – en mensen ook graag wat hartigs eten”. Soep is daarvoor een ideale oplossing, dit is een gemakkelijk product voor mensen met een verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen of het niet meer zelfstandig kunnen eten vanwege de vele behandelingen. Omdat er aan de soepen 10 gram eiwit per 150 milliliter is toegevoegd, blijft de soep een vloeibare substantie. Zo kunnen mensen op een makkelijke manier toch extra eiwitten eten.  

De voordelen van eiwitrijke voeding

Eiwitten zijn goed voor zowel preventieve als curatieve ondersteuning. Henk: “Eiwitten geven je niet alleen een verzadigd gevoel, maar bovendien is het ook nog eens goed voor opbouw/herstel van weefsel ten gevolge van operatie of bestraling. Het zijn de bouwstenen van je spieren en ondersteunt het revalidatieproces enorm”. Ondervoeding is een groot probleem binnen de zorgsector, daarom krijgen veel patiënten een eiwitrijk dieet voorgeschreven. Helaas gaan eiwitrijke producten vaak gepaard met smakeloosheid of een verandering van structuur, waardoor producten vaak niet (volledig) worden opgegeten. Met de ontwikkeling van de Unox Verrijkte Soepen is daarom ook rekening gehouden met de portiegrootte – niet te groot. Zo voorkomen we voedselverspilling en zorgen we dat het voor de patiënt ‘behapbaar’ blijft. 

Veranderingen binnen de zorgsector.

Henk geeft aan dat er veel verschillen zitten als je de zorg van nu vergelijkt met die van twintig jaar geleden. Hij geeft aan dat veel ziekenhuizen en zorginstellingen niet meer zelf koken, waardoor het een nog grotere uitdaging wordt om de kwaliteit en voedingswaarden op peil te houden. “We hebben niet meer de mogelijkheden om het zelf te bereiden, vandaar dat we op zoek zijn naar een passend alternatief” vertelt Henk. “Je wilt je patiënten natuurlijk meer keuze aanbieden, maar je moet tegelijkertijd rekening houden met de kosten en de kwaliteit van de kant-en-klare maaltijden”.  

Coronavirus

Wat er in 2020 is gebeurd, kon natuurlijk niemand zich voorstellen, geeft Henk aan. Toen in maart het coronavirus zich net verspreidde, is Henk besmet geraakt. Nu, met de toenemende druk op de zorg, zijn makkelijke oplossingen zoals deze helemaal welkom. Henk: “het was een hele heftige periode”. Henk heeft twee maanden op de IC gelegen, waarvan 6 weken in slaap. Totaal drie maanden in het ziekenhuis en is tot op de dag van vandaag herstellende. Hij heeft een eiwitrijk dieet voorgeschreven gekregen om aan te sterken, waarbij hij natuurlijk ook regelmatig de Unox verrijkte soepen eet. Hij zegt: “de merknaam Unox is bekend onder de consumenten, de soepen zijn smakelijk en van goede kwaliteit. Voor de patiënt is het prettig om dat te kunnen eten. Dat is een groot voordeel ten opzichte van producten of merken die in een ‘normale situatie’ niet gegeten worden”.  

Gelukkig gaat het met Henk inmiddels een stuk beter. Unilever Food Solutions is hem erg dankbaar voor de samenwerking in de ontwikkeling van de soepen. Zo sluiten de producten nog beter aan op de behoeften vanuit de markt.

Geïnteresseerd in de Unox verrijkte soepen?

Wij helpen je graag! Ben je al klant van Unilever Food Solutions? Geef het dan aan via je accountmanager. Nog geen klant? Vul hier het contactformulier in en wij nemen contact met je op! 

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu